Реклама / Ads
6| 7749 |09.01.2018 ИНТЕРВЮ

Св. Филипов: След Желязната църква ще изникне ли джамия до паметника на Левски?!

.
Светозар Филипов
Колко и какво ще ни струва този дар – реставрацията на Желязната църква в Истанбул? В словата и интервютата при откриването се говореше за реципрочни действия от българска страна. За реставрация на три джамии в България или за строеж на нови джамии? Това заяви в интервю за Фрог нюз наследникът на Антим I Светозар Филипов.
 

- Г-н Филипов, появиха се съмнения относно жеста на Ердоган към България за  ремонта на Желязната църква? Иска ли нещо Ердоган от нас?


- Реставрацията на Желязната черква е дар, дар, ама Данайски. Голям "телешки възторг" обхвана поданиците на Султана-Ердогана по-повод откриването на реставрираната от Турция желязна черква "Свети Стефан" в Константинопола. Няма лошо една религия да направи "безплатно" ремонт на храм на друга религия, но времето безпощадно е доказало, че понятието "безплатен обяд" даже не е описано в приказките на Шехерезада.

 

Преди да стане желязна е била дървена в имот дарен от Стефан Богориди, изработена във Виена от фирма "Вагнер" и доставена до Стамбул по река Дунав. Вписва се великолепно в Златния рог, гледката към черквата от кулата "Галата" е уникална или кратко казано бутиковото бижу на Константинопол. До тук добре, но този "дар" провокира и много въпроси.

 

- Припомняте, че за реставрацията на църквата в Истанбул сме събирали средства.


- В годините на "демокрацията" многократно знайни и незнайни люде, провеждаха кампании за набиране на средства в България. То не бяха благотворителни концерти на известни наши изпълнители, естрадни, народни и други, то не бяха СМС кампании или дарения от граждани и фирми. Каква част от средствата отидоха във фондацията на Лязе, каква част отидоха в нечии джоб? Историята засега мълчи.

 

Големият въпрос засега е "Колко и какво ще ни струва този дар, наречен реставрация?" В словата и интервютата при откриването се говореше за реципрочни действия от българска страна. За реставрация на три джамии в България или за строеж на нови джамии.

 

Дали скоро на мястото на старите Царски конюшни на метри от паметника Левски няма да изникне джамия, както ни обеща един кандидат президент. Та само преди три години на метри от родната къща на Апостола в Карлово беше върната Куршум джамия, като вакъфски имот.

 

Дали този "безплатен дар, реставрацията" не е свързан с връщането на над 80 вакъфски имота от времето на Османската империя. Май точно тук е "заровен ключът" от бараката. Вярно, времето може да ме опровергае ( Дай Боже), но в лето 2018-то, се намериха български политици, които продадоха Майка България за един "ДАР''.


- Какво правят патриотите в тази ситуация?


- Истинските патриоти се възмущват, а ПИШМАН патриотите са във властта или накратко, те са в далаверата.

 

- Не трябваше ли президентът Радев да отиде в Истанбул вместо премиера Борисов?


- За първи път България има президент, който след поредната реч на Ердоган преди месеци с териториални претенции, го "изпрати" тактичо да си опресни географските познания. Президентът Радев е твърде голям патриот, за да бъде поканен. За такова мероприятие Турция кани "удобните". Ако сделката е реставрация за вакъфите, то една трета от БГ територията е загубена.

 

- Бившият министър на културата Вежди Рашидов публично заяви, че има галерии в Истанбул и големи турски политици я посещават. Дали и той не лобира за Турция?


- Вежди Рашидов никога не е крил лобизма си за Турция.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 12067 |02.11.2017 Светозар Филипов: Учебниците по вероизповедание за VI клас ”учат” децата на тероризъм . 9| 18474 |12.09.2017 Васил Филипов: С газовия Хъб ”Балкан” премиерът Борисов отново налага хегемонията на Газпром в Югоизточна Европа . 5| 19096 |06.04.2017 Васил Филипов: Властта е нагла с истерията за цената на газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads