Реклама / Ads
10| 12770 |14.06.2021 ИНТЕРВЮ

Румяна Ченалова пред Фрог: В окованата ни държава се иска смелост да кажеш „невиновен“ за лице, поръчано от властта

.
Румяна Ченалова
В окованата ни държава се иска смелост да кажеш „невиновен“ по отношение на лице, поръчано от властта. Това каза пред Фрог нюз бившият съдия от СГС Румяна Ченалова, която преди дни беше оправдана по наказателното дело срещу нея в специализирания наказателен съд. Ето какво още обясни тя:
 

-        Г-жо Ченалова, наскоро бяхте оправдана от съда по всички обвинения. Спомняме си, че преди години новинарските емисии започваха с новината, че сте „гнила ябълка“. Когато сега съдът опроверга това, единици медии го съобщиха. Как се чувствате все пак след като чухте „невинен“?

 

- Всички знаят историята – от гледната точка на Цацаров, Гешев, Борисов и прислужните им медии. Колениченето пред силния е и това да не бъдеш обективен. Всички чуха онези обидно – скандални думи по отношение на български съдия, отправени не от кой да е, а от посланик на европейска държава.Същият Ксавие дьо Кабан, получил от същата фирма „Белведере“ 50 000 лв., основател на сдружение „ Комитет за подпомагане на изложбата на български антики в Лувъра, събрало от дарения 500 000 лв., от които и стотинка не е постъпила по предназначение в регионалните музеи, независимо, че с тези пари е трябвало да се реставрират 27 паметника. Каза го директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, но нито правителството, нито френското посолство, нито българската прокуратура обърнаха внимание на тези думи.

 

-        Спомням си, че вие изнесохте битката си и на международното поле?

 

-  От януари 2015 до 2017 г.  мои писма постъпваха и в ЕК и в ЕП. Резултат – нула. Сигналите пряко касаеха Борисов, Пеевски, Цацаров - с конкретни факти и конкретни искания. В България обаче резултат имаше – прокуратурата образува серия от досъдебни производства, които бяха прекратени – включително за престъпления по делото „Белведере“ и „ Соло“. Да, права сте, точно телевизиите, които удобно за властта повтаряха информацията за делата, не отразиха прекратяването им.







-        Поискахте ли право на отговор, това никой не може да ви го отнеме?

 

- Тук е мястото да кажа, че преди повече от година поисках това от БТВ и лично от журналиста Антон Хекимян, които дадоха възможност на Дьо Кабан да обижда български съдия, преди да има проверки и влезли в сила актове по твърдяните обвинения. Отговорът – ще видим.

 

-        Питали ли сте се защо точно вас атакуваха?

 

- Аз знам как и защо се случи това оклеветяване. Знаят го и други и ще го кажат. Идва времето и за това. ВСС в предходния си състав, доминиран от Сотир Цацаров, проведе срещу мен дисциплинарно производство по случая „ Белведере“, извършвайки поредица от нарушения, за които ВАС остана сляп. Изготвените от различни състави на ВАС решения са обидни за правото. Аз не бих сложила подписа си под такива решения, в които възражения остават без коментар, игнорират се факти, пренебрегват се принципи, включително и практиката на Европейския съд по правата на човека по сходни казуси.

 

-        Бихте ли ни дали малко повече разяснения зо делото, което спечелихте?

 

- Преди дни приключи на първа инстанция образуваното срещу мен наказателно дело по обвинение за невнесена държавна такса и извършена поправка / по реда на ГПК/ на съдебен протокол. Едно абсурдно и нелепо обвинение по което се произнесоха няколко състава на СГС с извод, че няма престъпление. Специализираният съд също констатира поредица от нарушения и върна делото на прокуратурата, която внесе почти идентичен обвинителен акт. Делото беше образувано през 2015г. след първия ми сигнал до Европейската комисия и приключи на първа инстанция с оправдателна присъда и прекратяване по едно от общо над 15 обвинения.

 

-        Как сте се чувствали през това време с такова клеймо?

 

-  Това бяха шест години, в които изгубих приятелства, печелех врагове само защото съм оклеветена, преживях болката на самотната борба срещу невидимото лице на мафиотско – олигархичната власт, завзела всички нива на всяка от трите власти. Искам да помоля за прошка близките ми хора, които страдаха заедно с мен, но и чиито съвети да се „ сниша“, да бъда по мека и безконфликтна, не послушах.Тези хора въпреки че лично преживяха последиците от грозните клевети и обиди не ме изоставиха и за миг. Малко са, но са истински. Благодаря и на медиите – единици, които обективно отразяваха случващото се .Между тях са „Де факто“, „Фрог“, „ Либерта“, „Евроком“ „ БСТВ“. Ако забравям някого, моля да ми прости. Благодарна съм на моите защитници – адвокатите Детелина Костадинова и Станимир Ченалов, за това, че ми вярваха и работиха с ум и сърце. Благодарение на тях не бях сама и успяхме – заедно.







 

-        Нека да кажем, че вие спечелихте дело в специализирания съд.

 

-  Оценявам работата на Специализираният съд, който събра всички поискани доказателства и положи усилия да изпълни задълженията си по закон. В окованата ни държава се иска смелост да кажеш „невиновен“ по отношение на лице, поръчано от властта .“ Времето и на Ченалова ще дойде“, заяви тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров, седмици преди внасяне на обвинителният акт. Казах му тогава, казвам му и сега – Неумолимо е времето, но то не е само мерна единица, но и съдник, пред когото рано или късно застава всеки. Ще застанат и Борисов, и Цацаров, и Гешев – всеки миг от изтичащото време ги доближава до срещата им с Темида. Не на последно място искам да благодаря на възрожденци, които независимо от клеветите, заканите, изявленията на Борисов по Яневагейт, лъжите, и всички действия да бъда свалена в калта ми повярваха.Такова доверие не се забравя. И не по принцип, а защото появата на името ми в техните списъци с кандидат депутати им носеше риск. Управляващата клика на ГЕРБ и подчинената прокуратура бяха направили възможното за това.

 

-        Окрили ли ви победата?

 

- Оправдателната присъда ми дава надежда. Бях задържана, обругавана, обиждана. Не паднах. Сега силата ми е още по – голяма, защото виждам светлинките на справедливостта. Ще продължавам да се боря за нея. Вярвам че ПП „Възраждане“ ще бъде в следващият парламент – мястото на следващите битки – за върховенство на закона, за да няма бедност, социална неправда и репресии. Ще воюваме заедно за България на мечтите ни. Обещавам!

 

Въпроси на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 13516 |11.06.2021 Доц. Божилова пред Фрог: Кошлуков и СЕМ се крият зад редакционната независимост . 9| 18498 |10.06.2021 Владо Береану пред Фрог: Кьовеши няма да скастря Гешев. Не очаквайте нещо бомбастично от посещението й . 18| 13766 |09.06.2021 Стефан Гамизов пред Фрог: Илко Желязков управляваше енергетиката и Държавния резерв . 4| 9877 |08.06.2021 Адв. Величков пред Фрог: Хидрата е във ВСС. Там трябва да е протестът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads