Реклама / Ads
4| 2410 |17.04.2024 НОВИНИ

Бившата съдийка Румяна Ченалова осъди прокуратурата за 20 хил. лв.

.
Румяна Ченалова Източник: БГНЕС
Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева обезщетение на бившата съдийка Румяна Ченалова, съобщава lex.bg.
 

Причината - незаконните обвинения в престъпления по служба, които ѝ бяха повдигнати във връзка с делата „Белведере“ и „Соло“.

 

Това е решил Софийският апелативен съд (САС) на втора инстанция и е увеличил пет пъти обезщетението на Ченалова, което градският съд беше определил на 4000 лева, сочи проверка на „Лекс“.





Преди две години Ченалова заведе иск срещу прокуратурата за 200 000 лева по казусите „Беллведере“ и „Соло“. По тях делото срещу Ченалова беше прекратено още през 2017 г., а след това в специализираните съдилища продължи само процесът за длъжностни и документни престъпления, по които в края на миналата година тя беше напълно оправдана. До този развой се стигна, след като Ченалова беше призната за виновна от закрития вече спецсъд само по обвинение за документно престъпление, но то беше прието за маловажен случай, а давността беше изтекла, тъй че и за него не беше наказана.

 

Скандалът около нея започна през 2014 г. именно покрай казуса „Белведере“, когато тогавашният посланик на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан каза, че в съдебната система в България има гнили ябълки, като имаше предвид делото за несъстоятелност, образувано срещу дъщерните фирми на френската компания „Белведере“, по което съдия беше Ченалова и тя беше обвинена в престъпление по служба.





През 2015 г. съдийката беше обвинена и за това, че след като оправда и пусна от ареста двойния убиец от „Соло“ Илиян Тодоров, е забавила протеста на прокуратурата срещу отменената му мярка за неотклонение до изтичане на крайния срок и той остана на свобода, след което се укри от правосъдието. След това Тодоров беше осъден на доживотен затвор. Едва миналата година той беше задържан в Узбекистан, а преди месец беше върнат в България за изтърпяване на наказанието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5637 |17.04.2024 Остра реакция в парламента заради отпадането на доклада за договора между "Булгаргаз" и "Боташ" . 2| 12922 |17.04.2024 Закопчаха 11 души при спецакция в Сливенско . 0| 2954 |17.04.2024 Радост за учениците: Къде няма да се учи на 2 май . 4| 11721 |17.04.2024 Европейският съд постанови: Името на Пабло Ескобар не може да бъде регистрирано като търговска марка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads