Реклама / Ads
0| 4508 |27.09.2017 НОВИНИ

Съдът върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Румяна Ченалова

.
Румяна Ченалова
Обвинителният акт срещу уволнената от Софийския градски съд Румяна Ченалова ще трябва да бъде преправен от прокуратурата и наново да бъде внесен в съда.
Това определи състав на Софийския апелативен съд, който потвърди разпореждането на съдия Даниела Талева от Софийския градски съд, с което в началото на август тя прекрати делото и го върна на прокуратурата, съобщи "Правен свят".

За някои от деянията на Ченалова за престъплението по служба, прокуратурата е посочила едновременно, че бившата съдийка не е изпълнила служебните си задължения, а в същото време ги е нарушила. Това води до вътрешно противоречие на обвинителния акт и Ченалова не може да разбере в какво е обвинена, тъй като неизпълнението на задължения означава, че е породено от нейно бездействие, докато нарушението на служебно задължение предполага активни действия, с които Ченалова да е нарушила посочените норми.

Друга неяснота в обвинителния акт според СГС е свързана със специалната цел на Ченалова да набави облага за ОЕТ с неплатените такси, която прокуратурата твърди, че е търсена с всяко от 14-те й деяния, описани в обвинитения акт. Според съда това буди недоумение, защото таксата се дължи еднократно.

От определението на САС става ясно, че според прокуратурата не е нужно да се анализират отделно дадени части от обвинителния акт, а да се изследва и преценява в цялост. Съдът се е съгласил с това, но пак е повторил, че в обвинителния акт е посочено, че Ченалова съзнателно е бездействала и не е изпълнила служебните си задължения.

Делото срещу Ченалова беше прекратено и през февруари, когато съдия Вера Чочкова от СГС прецени, че изобщо не става дума за престъпления, защото действията на бившата съдийка са попадали в обхвата на функционалния ѝ имунитет. След това САС отмени разпореждането и каза, че дело трябва да има. При повторното разпределение то се падна последователно на съдиите Величка Маринкова и Мирослава Тодорова, но те си направиха отвод.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4178 |27.09.2017 Уволниха медиците от „Пирогов”, върнали пациента, който почина . 2| 5740 |23.09.2017 Върнаха на Германия отвлечен преди 40 години самолет на ”Луфтханза” . 0| 3716 |22.09.2017 2000 жени са се върнали на работа преди майчинството им да изтече . 4| 4142 |20.09.2017 Комисията ”Анти Радев” върна на старта процедурата за купуване на изтребител
Реклама / Ads