Вторник, 24 Октомври 2017, 05:20
Frognews
0| 2613 |27.09.2017

Съдът върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Румяна Ченалова

.
Румяна Ченалова
Обвинителният акт срещу уволнената от Софийския градски съд Румяна Ченалова ще трябва да бъде преправен от прокуратурата и наново да бъде внесен в съда.
Това определи състав на Софийския апелативен съд, който потвърди разпореждането на съдия Даниела Талева от Софийския градски съд, с което в началото на август тя прекрати делото и го върна на прокуратурата, съобщи "Правен свят".

За някои от деянията на Ченалова за престъплението по служба, прокуратурата е посочила едновременно, че бившата съдийка не е изпълнила служебните си задължения, а в същото време ги е нарушила. Това води до вътрешно противоречие на обвинителния акт и Ченалова не може да разбере в какво е обвинена, тъй като неизпълнението на задължения означава, че е породено от нейно бездействие, докато нарушението на служебно задължение предполага активни действия, с които Ченалова да е нарушила посочените норми.

Друга неяснота в обвинителния акт според СГС е свързана със специалната цел на Ченалова да набави облага за ОЕТ с неплатените такси, която прокуратурата твърди, че е търсена с всяко от 14-те й деяния, описани в обвинитения акт. Според съда това буди недоумение, защото таксата се дължи еднократно.

От определението на САС става ясно, че според прокуратурата не е нужно да се анализират отделно дадени части от обвинителния акт, а да се изследва и преценява в цялост. Съдът се е съгласил с това, но пак е повторил, че в обвинителния акт е посочено, че Ченалова съзнателно е бездействала и не е изпълнила служебните си задължения.

Делото срещу Ченалова беше прекратено и през февруари, когато съдия Вера Чочкова от СГС прецени, че изобщо не става дума за престъпления, защото действията на бившата съдийка са попадали в обхвата на функционалния ѝ имунитет. След това САС отмени разпореждането и каза, че дело трябва да има. При повторното разпределение то се падна последователно на съдиите Величка Маринкова и Мирослава Тодорова, но те си направиха отвод.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Лично Борисов поискал от БАН да уволни Петър Кърджилов 3| 2585 |23.10.2017 . Радан Кънев: БСП и ГЕРБ нямат принципни разлики помежду си 7| 2293 |23.10.2017 . Кольо Парамов: Пеевски и Цонев мерят търпението на Сотир Цацаров 5| 3141 |23.10.2017 . 21 хотела в София ще приютяват европейските гости по време на председателството ни 0| 2321 |23.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах