Четвъртък, 23 Ноември 2017, 05:32
Frognews
0| 2936 |30.08.2016

Ченалова се отказва от второ дело за обида срещу членове на ВСС

.
Румяна Ченалова
Уволнената от Софийския градски съд (СГС) съдийка Румяна Ченалова се е отказала и от второто дело за обида, което беше завела срещу Галя Георгиева от Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщава ”Правен свят”.
Ченалова заведе общо четири дела за обида срещу членове на съвета – две срещу Георгиева и две срещу Димитър Узунов, заради техни изказвания на заседания. Първото дело срещу Георгиева беше прекратено от Софийския районен съд (СРС), който прие, че думите "провежда съдебните заседания неритмично", "насрочва заседания за разпит само на един свидетел" и "вместо да решава делото, "тупа топката" не са обида, а Ченалова не обжалва. Делата срещу Узунов все още не са приключили.

Проверка на "Правен свят" показа, че второто дело срещу Георгиева е било прекратено още през април и няма информация определението да е било обжалвано. Става дума за делото, което след отвод на съдия от СРС, беше изпратено от ВКС в Районен съд-Пазарджик. През декември м.г. на заседание на ВСС Георгиева се възмути, че изобщо не е знаела за делата на Ченалова срещу нея, макар вече да имало едно заседание. През това време тя участвала в дисциплинарното производство срещу съдийката. Георгиева изрази страховете си, че това може да стане причина Върховният административен съд да отмени уволнението на Ченалова и предложи, а мнозинството в съвета одобри, да се извършат проверки на председателите на ВКС, на РС-Пазарджик и на СРС, както и на съдии от тези органи.

През пролетта стана ясно, че всички съдии в Пазарджик са се отвели от делото (голяма част заради инициираната от Георгиева проверка). Върховният касационен съд го прати в Районен съд-Перник.

Сагата около това производство е приключила много бързо, след като още на 19 април съдия Светослава Алексиева от РС-Перник го е прекратила. От определението е видно, че това е сторено, защото Ченалова или не е била намерена на посочения адрес, или не се е явила на заседанието, без да е посочила уважителни причини - чл. 289, ал. 1, вр. чл. 24, ал. 4, т. 5 от НПК.

Ченалова е била осъдена да плати на Галя Георгиева и 300 лева разноски за адвокат, който членът на ВСС си наел пет дни преди прекратяването на делото.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Учени: Мръсен въздух - малки сперматозоиди? 1| 2244 |22.11.2017 . Гърция бeснее, че Германия спря действието на Шенген за гърци 1| 2380 |22.11.2017 . Марешки: С неплатените данъци на ”Лукойл” може да се спонсорират руските пенсионери? 0| 2372 |22.11.2017 . Велислава Кръстева: Ахмед Доган никога не е излизал от политиката 7| 2510 |22.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах