Реклама / Ads
20| 5933 |14.03.2013 НОВИНИ

Отстраняват от длъжност съдията по делото "Октопод"

.
Съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова, която води мегаделото „Октопод", може да бъде привлечена като обвиняема. Това обяви председателят на комисията по "Професионална етика и превенция на корупцията" към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров.
 


Срещу Ченалова от две години в Македония се води разследване за извършени действия през 2004 г., когато е била адвокат. От етичната комисия към ВСС са изискали информация за това на какъв етап е производството и са установили, че предстои преценка дали да бъде привлечена като обвиняема или да бъде прекратено производството. Те искат веднага да бъдат уведомявани за всяка постъпваща информация, тъй като, ако се сдобие с обвинение, Ченалова ще бъде отстранена от длъжност, предаде БТВ.

Етичната комисия работи и по друг сигнал срещу нея. Става дума за пълномощно, което се появява изведнъж по делото САПАРД. Според документа Ченалова е била адвокат на един от обвиняемите по делото Лазарина Георгиева, управител на една от фирмите, свързани с измамата.

Името на Ченалова бе свързано и със скандала около Красьо Черния. Тя не отрече познанството си с бизнесмена и призна, че преди години искала от Георгиев да помогне на сина й да си намери работа. С „лобиста” я запознали нейни клиенти, по времето когато тя била адвокат. 

Съдия Ченалова ръководи и делото „Соло” срещу Илиян Тодоров. Той бе обвинен за убийството на Васил Александръв и Кирил Въжаров пред дискотека „Соло” през 2009 г. Съдът издаде оправдателна присъда за Илиян Тодоров, което предизвика негодованието на близките на убитите младежи. "Оправдателната присъда не е случайна и спонтанна. Макар да проявяваме емоция и да скърбим с близките, не можем да осъдим някого, просто за да има осъден", заяви след края на делото Румяна Ченалова.

На Ченалова се падна и едно от делата срещу Валентин Димитров - това за валутното престъпление, за което той беше осъден на 5 години затвор от Софийския районен съд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6086 |21.02.2013 Цацаров освободи от длъжност Галина Тонева . 4| 5509 |20.11.2012 Атанасова освободи от длъжност директора на "Пирогов" . 15| 5421 |22.08.2012 Отстраниха кмет от длъжност; присвоил 850 000 лв. . 7| 5894 |08.05.2011 Отвод на съдията по делото за Пловдивския панаир поиска държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads