Реклама / Ads
9| 4405 |14.05.2015 НОВИНИ

Повторно отстраниха съдия Ченалова от длъжност

.
Румяна Ченалова
Съдия Румяна Ченалова бе отново отстранена от длъжност, стана ясно от днешното заседание на Висшия съдебен съвет. На днешното заседание главният прокурор Сотир Цацаров внесе предложението за нейното отстраняване заради привличането й като обвиняема за длъжностно и документно престъпление по чл. 230, ал. 1 от Закона за съдебната власт, предаде „Правен свят”.
 

 ВСС единодушно го одобри. Ченалова бе поканена да се яви днес и макар да бе забелязана с близост до сградата на ВСС, тя не се появи на обсъжането.

 

Припомняме, все още не е изтекъл шестмесечния срок, за който Румяна Ченалова бе отстранена от длъжност като съдия заради водено срещу нея дисциплинарно производство. Главният прокурор каза, че срещу съдийката има още две досъдебни производства, по които все още не е привлечена като обвиняема.

 

На 22 януари съветът отстрани Ченалова за 6 месеца заради образуваното срещу нея дисциплинарно производство за забавено произнасяне по около 50 дела. Само по едно от тях няма решение близо година, за това, че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт. Мотивите им бяха и за забавяне администрирането на жалбите по делото за фалита на двете дружества, дъщерни на френска компания.

 

Към това производство бе присъединено друго срещу Ченалова - за действие или бездействие, което неоправдано забавя производството; действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт; неизпълнение на други служебни задължения. По неофициална информация става дума за това, че не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото "САПАРД" от преди четири години за отмяна на наложени две обезпечителни мерки.

 

Ден след като стана ясно, че военния прокурор Адалберт Кръстев е предоставил подправено медицинско, той бе отстранен от длъжност. И това предложение бе на главния прокурор Цацаров. Въпреки че лекарска комисия е издала експертно решение за 92% неработоспособност Кръстев, е представил пред Камарата за частните съдебни изпълнители документ, че е здрав. Прокурорът искал да се яви на конкурса за ЧСИ.

 

След гласуването на двете предложения, Юлия Ковачева обясни, че докато в случая с Ченалова става дума за обвинения, свързани с работата й като съдия, в този на Адалберт Кръстев не е така и ВСС може да дебатира дали искането за отстраняване е основателно. Но от друга страна пък кадровиците не са запознати с постановлението за привличането му като обвиняем и заради това тя е гласувала "въздържал се".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4799 |23.04.2015 Съдът реши: Съдия Ченалова остава на свобода . 29| 8664 |19.04.2015 Румяна Ченалова: Отстраниха ме заради делото "Октопод" . 4| 4789 |16.04.2015 Отстраниха окончателно кмета на Неделино . 1| 4554 |15.04.2015 Съдия: Делото за КТБ можеше да не се закрива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads