Реклама / Ads
5| 4438 |17.12.2014 НОВИНИ

Данни за престъпления изскочиха по две дела на Ченалова

.
Съдия Румяна Ченалова от СГС
Данни за престъпления по две дела, водени от съдийка Румяна Ченалова откриха от спецзвеното на прокуратурата. Възможно е до дни срещу нея да започне наказателно преследване, съобщиха източници от разследването, информира Нова телевизия.
 
В същото време петима членове на ВСС предложиха да бъде образувано дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова. Съветът трябва да се произнесе по казуса всеки момент.

Над два часа преди това продължи изслушаването на шефката на Ченалова - председателят на СГС Владимира Янева. Тя даде обяснения по аферата с неслучайното разпределение на делата, като призна че "системата забива". По думите й проблемът бил с интернета и рутера на съда. Проблемът не можел да се отстрани, защото така била ремонтирана сградата на съдебната палата.

Владимира Янева отхвърли претенциите, че трябва да понесе отговорност за проблемите като подаде оставка. Тя смята, че не е виновна за нищо.

До процедурата се стигна след поредица от проверки и доклади, които показаха, че софтуерът на съда не е защитен от манипулации. Освен това редови съдии поискаха оставките на Янева и на двете й заместнички - Богдана Желявска и Петя Крънчева.

Преди да влезе при съдебните кадровици, Янева се срещна с журналистите и препоръча да се четат добре докладите на Европейската комисия и припомни този от януари 2014-а година, в който се изисква създаването на централизирана система за случайно разпределение на делата. Едва когато има такава система, каза тя, може да се търси наказателна отговорност за който и да е административен ръководител, допълни магистратът и изтъкна, че софтуерът всъщност дава много дефекти.

Янева обаче не пожела да каже дали думите ѝ са упрек към ВСС, който всъщност е ангажиран с това да бъде въведена такава система за разпределение на делата. Тя отхвърли претенциите, че трябва да понесе отговорност, чрез подаване на оставка, за проблемите около случайното разпределение на делата.

"Има забележки, разбира се! Има неща, които са много трудни за отстраняване, защото са свързани с ремонт. Когато е правен ремонтът на етажа на СГС, това е ремонтът, който господин Иван Григоров е правил в Съдебната палата, са направени мрежови точки, които с оглед увеличилия се брой на съдебните служители и магистрати в СГС е изключително недостатъчен. Навсякъде се слагат така наречените "хъбове", за да има достатъчно мрежови точки към компютрите и към мрежовите принтери.

Сървърното помещение е изградено през 2007-а година, така че има много какво да се желае, но все пак имайте предвид, че се касае за една сграда, която е паметник на културата, и която много трудно може да бъде отново разбита, за да се правят тези кабели".

Скандално стана ясно, че рутерът на СГС е незащитен, че има невероятно голям трафик към торенти, което означава, че в сградата на Съдебната палата се точат филми и музика.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 6961 |27.11.2014 Симеонов: Орхан Исмаилов е подготвян от 2003 г. да разбие масива от разузнавателни данни . 3| 4634 |18.11.2014 Адвокат: Затворът е школа за нови престъпления . 0| 4592 |06.11.2014 Свързват данните от Търговския и Имотния регистър по електронен път . 23| 7321 |31.10.2014 Шефът на НРС пред Фрог: Службата не разполага с данни, че българи се бият за „Ислямска държава”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads