Реклама / Ads
5| 5710 |24.02.2015 НОВИНИ

Желявска и Крънч* засега остават в СГС

.
Янева, Желявска, Крънчева
Заместник-председателят на Софийския градски съд Богдана Желявска засега няма да подава оставка. Другият зам.-председател Петя Крънчева /Крънч/ заяви, че обмисля дали да се оттегли от ръководния пост.
 
Днес стана ясно, че председателят на СГС Владимира Янева остава редови съдия, след като е подала оставка. Очаква се оставката й да бъде гласувана в четвъртък на заседанието на ВСС и ако бъде приета, ще бъде назначен и временно изпълняващ длъжността председател на СГС. Миналия четвъртък ВСС единодушно реши да я отстрани като съдия и председател на Софийския градски съд, докато приключи досъдебното производство срещу нея за подписване на разрешенията за СРС по разработката "Червеи".

По думите на Желявска няма нарушения, които да налагат нейната оставка. „Същото смятат другите заместник-председатели, без Петя Крънчева, за която стана ясно, че обмисля“, каза тя.

Искаме проверките да приключат и да ни бъде даден шанс да работим, заяви Желявска и призова да не се продължава с натиска, защото оставката е личен акт. По думите й голяма част от междуличностните отношения в съда са резултат от свръхнатоварването.

Петя Крънчева на свой ред обясни, че решението на Янева е личен акт и не би коментирала. Ако цялото ръководство на съда подаде оставка, то СГС трудно ще работи, допълни още Крънчева, която ръководи наказателното отделение на съда.

Съдията от СГС Атанас Атанасов припомни, че искане за оставки на част от ръководството на съда има отдавна. Той е сред съдиите, които написаха няколко писма до ВСС, с които искаха проверка за начина, по който се разпределят дела и за начина, по който се управлява съдът. Той не вижда опасност за съда, ако той остане без ръководство, защото ВСС може да назначи изпълняващи длъжността.

Явно, когато реакцията е само на съдии, не е достатъчно ВСС да се задейства, коментира Атанасов действията на съвета, които започнаха след няколко писма на посланици. Няма гаранция какъв избор ще направи ВСС за следващото ръководство на СГС при сега действащите правила, каза още Атанасов.

Той беше избран чрез системата за случайно разпределение на делата да разгледа започващото отначало т.нар. дело "Октопод". Атанасов заяви, че вече чете материалите, които са много и едва след това ще реши какво да прави.

До тази стъпка се стигна, след като досегашният съдия по процеса Румяна Ченалова беше временно отстранена от ВСС заради проверки срещу нея и започнало вече дисциплинарно производство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5249 |24.02.2015 Убедиха тютюнджиите да не протестират, засега . 8| 4696 |24.02.2015 Министър Танев: Нови учебници няма да се пишат засега . 12| 4496 |22.01.2015 Желявска: Достоен човек съм; няма да подам оставка! . 56| 9058 |18.01.2015 Съдия Желявска: Клеветят ме, а съм уважавана, ходя в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads