Реклама / Ads
14| 5627 |18.04.2015 НОВИНИ

Антон Станков: Случаят „Ченалова” е фарс

.
Антон Станков
Случаят „Ченалова” е фарс, а обвинението срещу съдията от Софийския градски съд е несръчно . Това каза по bTV бившият министър на правосъдието от кабинета „Сакскобургготски” Антон Станков.
 

 Във вторник съдия Румяна Ченалова бе обявена за общодържавно издирване. Късно вечерта същия ден тя бе задържана в ареста на Националната следствена служба, а по-късно стана ясно, че се е предала сама. Късно вечерта в четвъртък тя бе освободена срещу гаранция от 8000 лв. след заседание в СГС, на което тя пристигна с белезници, прикрити с яке.

Съдът пусна Ченалова под гаранцияПрокуратурата не обяснила ясно какви са нарушенията й отвъд документната измама

 

„Само ще припомня случая с Петър Сантиров, който беше арестуван шумно, а после оправдан на три инстанции”, подчерта Антон Станков. Според него тя е била обявена за издирване и задържана абсолютно неоснователно.

 

„Единият вариант е Ченалова да е решила да каже нещо, а другият – да бъде сплашена, за да каже нещо”, коментира бившият правосъден министър.

 

Той нарече изготвеното от прокуратурата обвинение „несръчно” и заяви, че то „няма да издигне имиджа на прокуратурата”. „Обвинението е за допуснати поправки, които по същество могат да бъдат обсъждани на втора инстанция – нищо не е приключило, но имаме обвинение, шокиращо е”, обясни Станков, според когото действията срещу Румяна Ченалова са репресия, целяща да внесе страх в съдебната система.

 

Юристът разкритикува и френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който в ефира на bTV нарече съдия Ченалова „гнила ябълка” и я обвини в злоупотреби по делото „Белведере”. „Неудачното сравнение на Негово превърходителство прави неприятно впечатление, защото има неприключил съдебен казус. Малко посланици са си позволявали да коментират периодични въпроси – никога не е правена такава атака през медиите”, подчерта Антон Станков.

 

„От 1968 г. България е част от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, според която всеки посланик отговаря и пред закона в родината си. Нека някоя патриотична организация да отдели от партийната си субсидия и да провери дали такова изказване съответства на френското законодателство”, призова Антон Станков.

 

В кратък коментар на готвената съдебна реформа той поздрави кабинета „Борисов”. „Предложенията могат да бъдат приветствани - идеите, които лансират, трябва да се решат с промени в Конституцията”, посочи бившият правосъден министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4772 |13.03.2015 Климатолог: След циклона "Антон", "Кейти" ще донесе слънце . 0| 4780 |16.02.2015 Антон Киссе одобри комисията на БСП за българите в чужбина . 9| 4814 |13.02.2015 Антон Киссе: Споразумение има, но сърцето ми плаче за Донбас . 4| 4331 |21.12.2014 Антоний Гълъбов: България е в криза с множество измерения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads