Реклама / Ads
27| 17147 |09.08.2021 ИНТЕРВЮ

Д-р Гълъбова пред Фрог: И досега е имало хашлашки език, арогантност. Съкрушително е, защото се борим именно срещу това

.
Съкрушена и притеснена съм от поведението на Петър Илиев тази сутрин. Не ми се е случвало скоро. И през тези 12 г. е имало хашлашки език, арогантност, на които бяхме може би свикнали. Съкрушително е, защото се борим именно срещу тези прояви, които видяхме в един много чист вид. Уважаеми политици, вие сте длъжни, защото сте се клели в България. От нея по-голяма няма. Това е.
 

Това заяви в интервю пред FrogNews д-р Цветеслава Гълъбова, началник на писхиатричната болница “Св. Иван Рилски”.

 

Ето и цялото интервю:

 

Д-р Гълъбова, коментарите след сутрешното първо интервю на предложения от "Има такъв народ" за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев предизвика бурни и доста остри реакции. Вие как гледате на поведението му? 


Наистина съм съкрушена. Не коментирам фактите, свързани с това плагиатствал ли е Петър Илиев или не. Не съм компетентна. Но съм изключително притеснена, че един зрял, образован и интелигентен човек, вероятно с кариера, преподавател в най-старото ни учебно заведение, не може толкова много да овладее емоциите си. И на него ще поверим Министерството на вътрешните работи, което е синоним на ред, сигурност, стабилност. Това е част от националната сигурност на страната ни. Наистина съм притеснена. Не ми се е случвало скоро да изпитам подобно чувство докато гледам управник. 


Това е силно казано предвид 12-те години поведение от страна на Борисов и ГЕРБ... 


Да, силно казано е. И през тези 12 г. е имало хашлашки език, арогантност, на които бяхме може би свикнали. Поне така ни се струваше. Съкрушителното тук идва от факта, че се борим именно срещу тези прояви, които видяхме в един много чист вид и то при първо телевизионно интервю. Очаква се при такива изяви човек да е подготвен, да се представи в благоприятна светлина. 


Изведнъж обаче виждаме това нещо. 


Безупречен външен вид, но от там нататък - жестове, мимики, фалцет, език, тон, изказ... Това наистина е потресаващо. Когато всеки един от нас бъде изваден от зоната си на комфорт и бъде поставен в критична ситуация, се изпуска, изпраща сигнали, които показват често личностни дефицити. Тук проблемът е, че господин Илиев явно не беше подготвен. И то не по фактическата част. Не беше подготвен от имидж мейкърите, които да му кажат как да се държи, какъв да е тонът му... 


Мислите ли, че това се прави напълно целенасочено, предвид цялостното поведение на "Има такъв народ" от 12-ти юли насам. Вече има много въпросителни, спекулации... 


Мислих си и това. Питам се каква цел се преследва, ако това е така. Не може да имаш поведение, с което да не преследваш някаква цел. Ако е така - това поведение пропорционално ли е на целта, която се преследва. Да не стане така, че вместо да изпишат вежди, да извадят очи. 


Логично е да се каже, че Петър Илиев се е държал така, за да отврати хората и този кабинет да не получи подкрепа в Народното събрание. След това вината да се хвърли на друг. Но това има и контрааргумент.


Какво значи "Това правителство трябва да бъде подкрепено на всяка цена"? Нищо в живота не е на всяка цена. Хората се отказват от брак и пред олтара. Това не е признак на политическа зрялост. Политиката е изграждане на мостове. И това не означава задкулисие, а партньорство. И това категорично не се прави по този начин. Енигма остава за мен каква би била целта на такова целенасочено поведение. Но не ми изглеждаше като игра. Беше твърде автентично. Ако е игра, значи това е брилянтно актьорско изпълнение. 


Господин Илиев обаче изглежда наистина е важен кадър за "Има такъв народ". Въпреки че е една от спорните личности, предложени от формацията на Слави Трифонов, той бе нарочен за правосъден министър във вариант №1 на кабинета, а след това повишен - предложен за вицепремиер и шеф на МВР. Защо?


Явно е, че господин Илиев представлява някаква ценност. Но в какво - не мога да кажа. Мога да предполагам, но това не върши работа. Има два варианта - един човек е ценен с или без кавички. С кавички е ценен, когато има някакви зависимости. Без кавички - когато може да свърши някаква работа в бъдеще. 


Доста неща обаче звучат притеснително. 


По-важният въпрос за мен е каква е далечната цел на цялото това поведение на партията от 11-ти юли насам. Тези хора са интелигентни. Те могат да предвидят последствията от поведението си. Въпросът е каква е схемата. Изглежда ми като игра и то в не добрия смисъл. 


А тук става дума за бъднините на един народ. Има правила, по които всеки трябва да се включи в това начинание, защото политиката е това - начинание, не игра. 


Предвид всичко, което се случи от 11-ти юли насам, напълно обективно изникнаха въпроси, появиха се съмнения. В същото време обаче от "Има такъв народ" гледат на това като на "безпрецедентна атака" спрямо партията. За вас нормално ли е в тази ситуация обществото да търси истината? 


Разбира се. По обективни причини изникват въпроси и съмнения. Дали целта на това въпросно задкулисие е държавата да се взриви, водата да стане съвсем мътна и да не се знае кой каква риба ще хване? Ние в момента сме пред взривяване. Очертават се трети парламентарни избори, разочарование у всички за всичко. Това може да доведе до изчерпване на ресурса, свързан с надеждата, че ще си оправим къщичката. 


Държавата ни не е кочина. Възмутена съм от думите, които използва тази сутрин Петър Илиев. И съм критична към начина, по който говорят голяма част от политиците у нас. Имат нужда от много сериозно обучение. Този начин на говорене, цялата негативна енергия импрегнират обществената атмосфера с мръсотия и я опростачват. Това е опасно за държавността. 


Всичко в една държава се прави от хората. Зад институциите стоят хора, съдби. Имагинерни понятия няма. И политиците имат огромна отговорност за това отношение. Те придават облика на обществото, дават тон. Нямам впечатление обаче голяма част от тях да осъзнават каква отговорност поемат - от това как са облечени, как говорят, ръкомахат, какво говорят, какъв е речникът им, какво е семейството им, какво пишат във Facebook. Това е отговорност, която да се носи с огромно достойнство и чувство, че си длъжен. 


Обясняват, че ние сме длъжни като лекари, защото сме се клели в Хипократ. Уважаеми политици, вие сте длъжни, защото сте се клели в България. От нея по-голяма няма. Това е. 


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 14748 |05.08.2021 Николай Хаджигенов пред Фрог: Спецпрокуратурата и спецсъдът саботират комисията за незаконно подслушване. Свинщина! . 24| 17951 |05.08.2021 Георги Киряков пред Фрог: Може да има правителство на окопитило се задкулисие или недекларирана подмяна, възможен сценарий - ”избори до дупка” . 49| 12322 |02.08.2021 Любомир Аламанов пред Фрог: Гласувайки за поредния месия, получаваш поредния диктатор . 31| 15880 |22.07.2021 Адв. Велислав Величков пред Фрог: ВСС разигра театър от много ниско качество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads