Реклама / Ads
0| 7580 |27.02.2019 ИНТЕРВЮ

Д-р Холевич: Хората с увреждания търпят безумие след безумие

.
Д-р Боряна Холевич
Едно е да протестираш, съвсем друго е да имаш капацитет да направиш качествени законови реформи. Сътворява се безумие след безумие. Хората, които разбират от материята, не са в работните групи. Това заяви в интервю за Фрогнюз д-р Боряна Холевич, председател на сдружението на лекари от ТЕЛК – София.
 

Д-р Холевич, как намирате новия модел за индивидуална оценка на хората с увреждания?

 

Новият модел за индивидуална оценка е грубо вмешателство в най-интимната сфера в личния живот на хората от лица без медицинско образование. Социалният работник няма медицинско образование. Личното ми мнение, че работата на социалните работници е да изпълняват предписанията на лекарите, а не дават оценка за увреждане. Много хора ще пострадат от тази оценка. Тя е удобна само за хора с много тежки множествени увреждания, включително ментални и двигателни. След орязване на наредбата за правилата за това кой колко е инвалид, новият модел за индивидуална оценка ще бъде поредната ножица.

 

Защо се получава така, че уж слепи хора карат коли?

 

Типичен пример за присъди, без доказване на вина, са двамата братя от Плевенско, които шофират със здравословни проблеми с очите. Извършена е експертиза от лекари от София в полицията в Плевен и е установено, че братята страдат от наследствено дегеративно заболяване - Пигментна дегенерация на ретината, което съгласно наредбата за експертиза носи между 80 и 100%. ТЕЛК и НЕЛК са дали по-ниските проценти, а високият процент е определен от съда. С това заболяване е противопоказно човек да шофира, но той би могъл да го прави. Той не е сляп. Медиите като видят такъв голям процент за очно заболяване, решават, че става въпрос са слепота.

 

Друг пример – показват жена по телевизията с ампутация на два пръста. Тя не е получила 50% и медията заключава, че е пример за корупция. Съгласно наредбата за експертиза обаче по никакъв начин тази жена не може да получи за частична ампутация на два пръста 50% инвалидност. Тя може всичко да работи, но не може да свири на пиано. Такива примери създават обществено мнение против хората с увреждания. Това е подготовка за поредната ножица.

 

Друго, което ми направи впечатление от тези дни, е информацията в медиите, че в Европа инвалидите били 2 %. Това не е вярно, тъй като по данни на Евростат те са около 15%. В Испания са 19%, в Белгия – 15%, в Германия – 16%, в Дания – 18%, във Великобритания – 18%, във Франция – 26%, в Латвия – 41%, в Словения – 36%, в Естония – 35%, в Швеция – 15%. У нас са под 10%. Хората с увреждания излиза, че са най-малко в Европа и същевременно с това ни убеждават, че всичките са с фалшиви решения. Мога да призная, че едно решение е с невярно съдържание след експертиза от вещи лица лекари. Никъде не прочетохме за такава експертиза при тези случаи, за които говорихме току-що.

 

Преди години, когато социален министър бе Емилия Масларова, пак имаше подобна акция. Впоследствие две лекарки от ТЕЛК осъдиха държавата. Ето и сега, съдът освободи лекарите от Варна заради липса на доказателства.

 

Все се говори за реформа в областта на ТЕЛК-а, но все не се случва. Защо?

 

Едно е да протестираш, съвсем друго е да имаш капацитет да направиш качествени законови реформи. Сътворява се безумие след безумие. Хората, които разбират от материята, не са в работните групи. Не съм сигурна, че протестиращите майки имат капацитет и знания да извършат реформи.    

   

Вие също сте предлагали идеи за реформа. Какво се случи с тях?

 

Преди 2 години искахме електронна здравна карта, хубаво е, че за това вече се заговори. Кога ще стане, не се знае. Искахме електронно досие, искахме връщане на представителите на НОИ в ТЕЛК, за да преглеждат болните заедно с нас. Сега има тричленни комисии в НОИ, за които изобщо не се споменава, когато се говори за фалшиви ТЕЛК-решения. Всяко едно решение на ТЕЛК с 50 и над 50% се проверява от тричленни лекарски комисии към НОИ, но по документи. Заговорихме за промени в наредбата за експертиза, но предложихме нещо съвсем различно от това, което се случи. Предложихме да бъдат премахнати от наредбата за експертиза някои заболявания и състояния, които са характерни за напредналата възраст, както и за състояния, които протичат с продължителни ремисии и обострения, като по време на обостренията човек ползва болничен лист, а в останалото време е напълно работоспособен. Искахме отделна наредба за експертиза при деца. Сега се заговори отново за някои от нашите предложения. Да видим дали ще бъдат реализирани.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7542 |07.02.2019 Д-р Холевич: Нова реформа в ТЕЛК означава още по-голямо ощетяване . 4| 11136 |02.10.2018 Вера Иванова: Геноцидът към хората с увреждания расте с пълна сила . 4| 6577 |19.07.2018 Адв. Филипова: Политиците се държат цинично с хората с увреждания . 7| 13958 |13.04.2018 Данъчен пред Фрог: В НАП има голям натиск отгоре, хората не смеят да гъкнат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads