Реклама / Ads
16| 13292 |15.11.2010 ИНТЕРВЮ

Явор Колев: YouTube плаща авторски права на българи

.
Явор Колев Източник: в.
Независимо от социалния ефект, голяма част от авторите не желаят творбите им да бъда публикувани и разпространявани безплатно в chitanka.info. Сайтовете Арена и Замунда станаха символ на пиратството у нас, пострадалите не могат да заведат дела срещу тях, защото не знаят срещу кого. YouTube плаща авторски права на българските творци. В България постоянно текат акции срещу киберпрестъпленията.
 

Явор Колев е началник на отдел „Компютърни престъпления” в ГДБОП. От 14 години е в системата на МВР. От 12 години работи в Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). Бил е в икономическа полиция към Първо РПУ София. Завършил е инженерство в Аграрната академия в Пловдив. Има специализации в САЩ, Будапеща и Франция. Владее английски, португалски, руски и испански.

интервю на Калина Георгиева

- Интернет ли е основното средство, чрез което децата стават жертва на педофили?

- За добро или за зло, в съвремието интернет е основното средство за всичко. Това е предверието, чрез което педофилите ги откриват и децата стават жертва на сексуално насилие. Разбира се, онлайн пространството дава възможности за разнообразна дейност във всички сфери от обществения живот. Виждаме, че интернет навлиза и то много мощно, в това число и за извършването на престъпления. Когато става въпрос за сексуалното посегателство срещу деца, мрежата улеснява извършителите на такива престъпления, те намират по-лесно жертвите си в различните социални мрежи, както и в популярните за България сайтове за запознанства. В тях децата публикуват свои лични данни - снимки, адреси, училища. Информация, която хората с нездрав интерес към малолетни и непълнолетни умело използват, за да ги принудят да предоставят и допълнителни данни. Крайната им цел е да ги изведат на улицата, където да ги насилят или да злоупотребят сексуално с тях.

- Как един родител може да предпази детето си?

- Не е сложна рецептата, просто родителите и децата трябва да има изградено доверие и да разговарят помежду си. Трябва да ги възпитават да се държат в онлайн пространството по същия начин, както и в обществото. Също така е необходимо да си имат доверие и да се споделя всичко. Не трябва да се общува с непознати възрастни хора, на това ги учим още в детската градина. Както да не влизат в контакт с възрастен човек на улицата, така и в интернет. Мрежата е отражение на реалното пространство, само че с много по-малко задръжки. В реалния живот човек има определени задръжки. Когато общува с някого, той внимава как се държи, но тогава, когато е в интернет и използва фалшива самоличност или въобще не използва такава, си позволява да бъде по-освободен и да прави щуротии, за които в много случаи, като се срещнат с нас тези хора, съжаляват.

- Държавата контролира ли интернет съдържанието?

- Държавата не контролира, различните държавни институции имат отговорности по различните проявления в интернет пространството. Да речем, Комисията за защита на потребителите се занимава с предлаганите онлайн услуги или стоки, нашият сектор в ГДБОП се занимава с извършени компютърни или компютърно свързани престъпления. Към първите спадат чисто хакерски атаки, кражба на бази данни, нерегламентиран достъп и т.н., а към компютърно свързаните спадат сексуалните извращения с деца, финансови измами в интернет, престъпления срещу интелектуалната собственост и т.н.

- В различните форуми се пускат обяви за разнородни сексуслуги, те филтрират ли се по някакъв начин?

- Не, в България проституирането не е забранено. Проституцията не се наказва, сводничеството е противозаконно. В случая - някой се предлага, но не на улицата под лампата, а в интернет, и ако не е свързано с принуда и сводничество, не е незаконно.

- Киберпрестъпленията следват ли някаква мода?

- Модите са постоянни и се променят. Вижте колко бързо се развиват технологиите. Постоянно навлизат софтуерни продукти, които се използват за различни цели. Сега е бумът на социалните мрежи, всеки един от нас има профили в няколко такива, дали това са мрежи за забавления, каквато е facebook, или са чисто професионални, чрез които общуваме с колегите си в България и по света. Търсим колеги, търсим професионални групи, в които обменяме мисли и мнения, какви ли не социални мрежи има. Интернет се развива, въпросът е тези, които се занимават с противодействие на престъпленията в него, да са в час, да са наясно какво се случва и да могат ефективно да противодействат на този род престъпления.

- Българските деца осъзнават ли кога са станали жертва на сексуално посегателство срещу тях?

- Все повече децата се информират, много неправителствени организации се занимават с това, както и самите ние. Изнасяме лекции в училищата, обсъждаме основните въпроси и проблеми с децата, които са таргет групата на интернет насилниците.

- Интернет доставчиците помагат ли ви?

- В България има законодателство и то ги задължава да ни помагат. Тези, които не искат да го правят - имаме ресурс, имаме законови възможности, да ги принудим да ни съдействат. Различни са механизмите, описани в закони – в Наказателния кодекс, в Наказателнопроцесуалния кодекс , Закона за Министерство на вътрешните работи, Закона за електронната търговия и др. Предвидено е в текстовете, когато някой не предостави информация или извърши закононарушение, да му се налагат административни наказания или, както е в Наказателния кодекс - наказателно-правни мерки. Има достатъчно лостове държавата да влияе и да защитава правата на гражданите посредством този инструментариум, който законодателят е предоставил.

- Какво се случва със сайтове като Vbox7, които качват материали с авторски права?

- Има много такива сайтове, те нарушават правата върху интелектуалната собственост, но зад тях стои реално физическо лице, реален извършител на някакво деяние. Ако вие имате права върху дадено произведение, можете много лесно да установите кой стои зад сайта Vbox7, защото той е на определена компания. Можете да заведете дело срещу определени пари, които да ви бъдат възстановени. Случаят с Vbox7 и YouTube е ясен. YouTube плаща права дори на български изпълнители, продуценти и т.н. Виждал съм фактури. За съжаление има и други сайтове като Арена и като Замунда, зад които не е ясно кой стои. Зад Замунда стоеше сирийският гражданин г-н Ахмед от Дамаск. Самият сайт се намираше в Холандия, а сървърите се помещаваха в България. Рекламните постъпления се прибират от Мартин Павлов от „Линкус” ООД. Интересното е, че българското съдопроизводство толкова години вече не може да го осъди. Отдавна Арена и Замунда станаха емблема на пиратството, пострадалите не могат да заведат искове и дела, защото не знаят срещу кого. Г-н Ахмед, естествено, не съществува. Руският гражданин, който стои зад Арена – някой си Алексей – също, разбира се, не съществува и вие изпадате в състояние правата ви да бъдат нарушавани, без да можете реално да ги защитите и за това се обръщате към правоохранителните органи, които да предприемат съгласно правомощията си стъпки и да установят кой стои зад този сайт. Ние сме го направили, установили сме и хора, които основно разпространяват закриляни обекти на авторското право и сме ги предоставили на прокуратурата, а тя от своя страна на съда. Сега очакваме той да се произнесе срещу тези анонимни хора. Сайтовете, които имат реални собственици и те са хора, които не са от сивия сектор, и тези лица са нарушили техните права, могат да си ги потърсят много лесно с жалба до съда.

- Какво се случва със сайта Читанка?

- Той е същият случай. Сайтът в момента е качен на сървър в Съединените щати и определена група хора публикуват съдържание, което не е тяхно. Ние сме сезирани от собствениците на правата – авторите, преводачите, издателите и др., които не желаят техните произведения да бъдат качвани на този сайт, независимо какъв социален ефект има това, защото тези хора се хранят от труда и произведенията си. Ако вие не взимате заплата от това, което правите, няма да има какво да ядете, защото това е вашата работа и тя ви носи доходи. Имате правото да си потърсите справедливо заплащане срещу труда. В случая тези хора нямат избор, защото трудът им се хвърля там ей така. Това се е една чиста кражба и имаше достатъчно изказвания на автори. Така че нека тези хора да създадат нещо, ние ги знаем кои са и знаем, че нищо не са създали, и да бъдат така добри да преценят как да го разпространяват. Например Стефан Цанев казва, че той друго не може да прави, той е писател и не може да отиде да копае или да продава на пазара, той може би може, но като има талант да пише, защо да не го прави и да получава справедливо възнаграждение. Нека не спекулираме с това, че хората нямали пари да си купят книга или нямали пари да си купят едно или друго нещо, просто всеки намира и си разпределя доходите така, че да имат достъп и до култура, и до материални блага, и до храна и напитки. Правиш си сметката – не всеки ден пиеш вино, позволяваш си го събота и неделя, като нямаш достатъчно доходи. Не всеки ден можеш да сваляш книги и да ги прочетеш, просто физически е невъзможно. Има и други хора, които освен всичко друго и печелят от това, но в случая с Читанка не печелят, поне те така казват. Но има сайтове, които, дали чрез есемеси, дали чрез рекламни банери, както са Арена и Замунда, печелят. Те нарушават закона, нарушават правата на интелектуалната собственост, което законодателят е криминализирал и е дал различни възможности да бъдат защитавани и нарушителите да бъдат преследвани.

- Потребителите трябва ли да носят наказателна отговорност, ако свалят филми или книги от подобни сайтове?

- Потребителите не носят наказателна отговорност, ние не ги арестуваме. Но те трябва да бъдат информирани на първо място, че извършват нарушение. Трябва да се даде възможност на платформи да предоставят такава продукция легално, срещу заплащане. След като имаме тези компоненти, потребителят, който иска да открадне, да бъде санкциониран, разбира се, не наказателноправно, може да бъде санкциониран административно, чрез налагането на глоби, така както при всяка кражба се получава съответното наказание или глоба. Защото, ако се закачиш на електромера на съседа си, пак открадваш нещо и има съответните законови санкции.

- Какви сигнали най-често получавате и да очакваме ли големи акции от рода на „Педофилите”?

- Получаваме широк спектър от сигнали, по всички линии. В сектора работят няколко групи – по интелектуална собственост, по незаконно съдържание, която се занимава с педофилия, с ксенофобска, нацистка и терористична пропаганда, насаждане на религиозна и расова омраза в интернет; група, която се занимава с финансови измами. Съществува и структура, която работи с чисти хакерски атаки или т.нар. чисти компютърни престъпления по смисъла на Конвенцията за киберпрестъпност на Съвета на Европа. Всеки ден и всяка седмица имаме акции – такива, които са свързани с разпространението на фалшиви стоки и лекарства, на порнографски материали, на сексуални издевателства над деца или сексуални заплахи, както и много други. Постоянно имаме някакви операции, свързани с авторските права и търговските марки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 8750 |31.08.2010 Д. Колев: Държавата не е дала лев да интегрира ромите . 16| 8749 |07.06.2010 Цвета Маркова: Клеветят ни нагло, ще си търсим правата . 30| 14594 |02.03.2010 Доц. Колев: Санстефанският договор е подписан в деня на обесването на Левски . 6| 7207 |18.01.2010 Г. Колев: Българите винаги ще недоволстват от съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads