Реклама / Ads
23| 8527 |16.10.2014 ИНТЕРВЮ

А. Йорданов пред Фрог: РБ може да се прекръсти на Опозиционен блок

.
Александър Йорданов
Политикът и дипломат Александър Йорданов коментира пред Фрог нюз как вижда новото правителство и има ли място на Реформаторския блок в него. Той съветва партиите от Блока да не бъдат опозиция, тъй като няма да могат да покажат реформаторските си способности.
 

-  Г-н Йорданов, зад непоследователното поведение на Радан Кънев спрямо Бойко Борисов какво прозира?

 

- Липса на политически опит. Той ще дойде с годините. В политиката бързото говорене е лош съветник. Радан Кънев изговори много бързи думи, без да ги премисли достатъчно. И сега ще трябва да направи политически пирует.  Разбира се, може да избере и конфронтацията, но това вече няма да е конфронтация с ГЕРБ, а конфронтация с надеждата на българските граждани за стабилно и работещо правителство. Истината е, че мнозина от днешните български политици още сричат изкуството на диалога, на взаимното разбирателство, на единодействието. Те не знаят, че добра е тази политика, която гради мостове, а не гори надежди.

 

 -  Смятате, че Радан Кънев е кукла на конци на Иван Костов.

 

- Този израз „кукла на конци” не ми харесва. По-скоро Кънев е логично да се съобразява с мнението на Костов, който остава силната фигура, макар и зад кулисите на Рефоматорския блок. Главният проблем е, че в обозримо бъдеще не се очертава една партия да спечели „цялата власт”. Следователно колкото по-скоро партиите влязат в диалогов режим по най-простата схема – да диалогизират поне в своите идейни зони – левите в лявото пространство, а десните – в дясното, толкова по-добре. В конкретната ситуация все повече нараства отговорността на партиите от Реформаторския блок, защото само ако участват в управлението могат да докажат, че са рефоматорски. Останат ли в опозиция нещата са коренно различни – опозиция реформи не прави.  

 

-  Виждате ли края на Реформаторския блок?

 

-  Реформаторският блок, ако не участва отговорно, с най-разпознаваемите се фигури, в едно правителство и то сега, когато е най-тежко на България, то той обезмисля самото си име „реформаторски”. Тогава е по-добре да се нарече „Опозиционен блок”. Но в България Господ е наспорил опозиционери, включително и в кварталните кръчми. Държава обаче се гради от политици, които разбират предизвикателствата пред страната и знаят да поемат в труден момент отговорност. Впрочем, вие си спомняте, че в такъв труден период, в края на 1990 г. не друг, а Иван Костов влезе в коалиция заедно с министри от БСП – Александър Томов от БСП бе вицепремиер, а Костов министър на финансите. Сега никой не иска от реформаторите да правят коалиция с БСП или ДПС, но отговорност за участие в едно правителство на споделената отговорност с ГЕРБ, би трябвало да поемат. Иначе в исторически план ще излезе, че с БСП може, а с политическите „роднини” от Европейската народна партия – ГЕРБ, не може. Очаквам такава, споделена отговорност, да прояви и Патриотичният фронт.

 

-  А виждате ли ги Реформаторите да управляват с Борисов?

 

-  Логично е ГЕРБ да издигне своя лидер за кандидат за премиер, а той от своя страна да настоява за силно политически отговорно коалиционно правителство. И не защото аз мисля така, а защото това е европеският опит, демократичната политическа традиция в Европа. Ако бяхме някъде в джунглите можеше да правим всякакви други комбинации. След като имахме Орешарски, защо да нямаме някой Лешников, Бадемов или Фъстъков. Но това е несериозно. Правителството е екип. Премиерът не е слънце, че да огрява навсякъде. Но не трябва лидерите на РБ да се скрият в задкулисието и да пратят по министерски постове неизвестни нам все още граждани. Ако БСП обича да си прави такива шегички, то не върви подобен подход да имат партии, които претендират за морал и правила в политиката.

 

-  Политолози твърдят, че коалирането на десните с Бойко Борисов ще доведе до тяхната смърт. Вие на същото мнение ли сте?

 

-  Аз мисля точно обратното. Успехът на едно коалиционно дясноцентристко правителство ще бъде успех за всички партии и техните лидери, които го съставят. Обратното – бягството от отговорност, измислените псевдоаргументи как такова правителство да не стане,  ще доведат до криза всички, които си служат с тях. И като нищо те ще изчезнат от политическия живот. Бих ги посъветвал да не разиграват театър, да не бъдат максималисти. Защото в политиката, който иска всичко обикновено нищо не постига. Пет реформи да направят, но да ги направят като хората, вместо само да театралничат говорейки за тях.  

 

 - ГЕРБ ще успее ли да създаде правителство или ще отидем на избори през декември-януари?

 

- Най-лошият вариант за страната е вариантът „избори до дупка”. Той само ще разшири „дупката”, в която и без това се намираме и ще я превърне в пропаст. Затова и ГЕРБ имат отговорност да направят правителство, но два пъти по-голяма е отговорността на партии претендиращи за десни да ги подкрепят, и заедно да понесат и лаврите,  и негативите, от едно управление в сегашата икономическа ситуация.

 

-  Да се доверим ли на думите на ДПС, че не държат да участват във властта?

 

- И ДПС и БСП трябва да си „починат” от властта. Всъщност това са двете партии, които управляват България в повече от 2/3 от времето на нашия „преход”. И изводът е, че когато те участват в управлението България забавя своя ход, развитие, нарастват проблемите, появяват се тежки кризи. Така бе при последното им общо управление – кабинетът „Орешарски”.  Така че една дългосрочна отпуска, почивка, няма да им е излишна.   

 

Даниела Николова

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 14390 |25.09.2014 Петър Кънев пред ФРОГ: Подготвям закони и поправки за реалния бизнес . 15| 10191 |23.09.2014 Председателят на мешерето Хр. Младенов: Да се въведат законите на Пиночет . 118| 23158 |19.09.2014 Отец Никанор пред Фрог: България я чакат катастрофи и войни . 48| 10141 |28.08.2014 Д. Горчева: АНТИпаметниците като пред НДК подменят историческата памет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads