Реклама / Ads
3| 6282 |24.01.2019 ИНТЕРВЮ

Юрий Асланов: Патриотите остават извън ЕП

.
Юрий Асланов
Разводът между Патриотите ги обрича на неуспех. Имат шанс само ако са единни. Бариерата е висока за влизане в европарламента. На България се полагат 17 мандата. Валери Симеонов каза, че прекратява преговорите за общо явяване на евроизборите. На него му пречи Каракачанов. Това заяви в интервю за Фрогнюз социологът Юрий Асланов.
 

Г-н Асланов, социологическо проучване на агенция „Афис” за евроизборите сочи, че БСП води пред ГЕРБ. На какво се дължи това?

 

Междинните електорални нагласи броени месеци преди изборите за ЕП, предвещават оспорвана борба за първото място. Шансовете на основните претенденти – БСП и ГЕРБ – са изравнени. В началото на 2018 г. започна плавен отлив на доверието от управляващите, който се забави в края на годината. В същото време в края на миналата година БСП започна да прибавя периферия, тъй като около ¾ от хората са против ГЕРБ.

 

Очакваха се нови играчи в политиката да се появят като Слави Трифонов, Мая Манолова и президентът Румен Радев да направи партия. Тези слухове не станаха реалност, затова част от хората припознаха БСП като инструмент за протестно-наказателен вот и започнаха да увеличават нейната периферия. Тези две тенденции взаимно се развиват и ако се запазят, преднината на БСП може да нарасне. Нарасне ли с 3-4 пункта към изборния ден, разликата може да стане 1 мандат.

 

Има и друг сценарий – да се появи нов играч, който да обере протестния вот. Има ниша за него, но времето да се появи е малко.

 

Третият сценарий е да се случи нещо епохално, което да преобърне всички нагласи. Това може да бъде война, природно бедствие, грандиозен скандал, на който всички обръгнахме. На теория не бива да пренебрегваме този сценарий.

 

Има и четвърти сценарий – да настъпят нови съюзи и предизборни коалиции, които да умножат силата на потенциални играчи, които засега показват минимални шансове за успех.

 

От четирите сценария първият е най-вероятен. Начинът, по който говори премиерът Борисов издава, че е наясно, че има проблеми. Също така, че е под паника и ще вземе мерки. Министър-председателят говори за синя лампичка. Тя е атрибут на силови органи. Има симптоми, че може да се използва форма на натиск. Спецпрокуратурата служи като бухалка. Тя доби популярност с част от акциите в края на миналата година. Хората мразят богатите и се радват на тяхното нещастие. Не мога да преценя дали реакцията ще е същата по отношение на Елена Йончева. Може би не, тъй като тя запазва висока популярност. Прилага се форма на натиск спрямо нея, но предназначението е за публична употреба.

 

Преднината на БСП на евроизборите може ли да се запази до есента?

 

Пряко не. При местни избори партиите остават на заден план. Вотът е мажоритарен. Има общини с коалиции между ДПС и „Атака”, което на друго ниво е невъзможно да се случи. На местните избори са представени много на брой партии. По селата много популярна е БЗНС, но там под абревиатурата се разбира нещо съвсем различно. Ако след евровота следваха парламентарни избори, със сигурност резултатът от евроизборите щеше да има пряко влияние.

 

Какви са шансовете на Патриотите на евровота предвид раздорите между тях?  

 

Разводът между Патриотите ги обрича на неуспех. Имат шанс само ако са единни. Бариерата е висока за влизане в европарламента. На България се полагат 17 мандата.

 

Валери Симеонов каза, че прекратява преговорите за общо явяване на евроизборите. На него му пречи Каракачанов. Отношенията му със Сидеров също са остри. Към днешна дата изглежда сериозна неговата заявка да не се яви на евроизбори с Каракачанов. Утре може да промени позицията си.

 

Разводът на Патриотите как ще се отрази на правителството?

 

Разногласията в малката коалиция не засягат пряко правителството. В кабинета има представители на Патриотите, които са силно мотивирани, той да остане. По-голямата част от депутатския корпус на трите патриотични партии нямат интерес да клатят правителството, защото си дават сметка, че едва ли ще им се отдаде друга възможност да са в същото положение като днешното. Наясно са, че ако коалицията се разпадне, не ги чака светло бъдеще. ГЕРБ има и резервни буфери, към които да се обърне в случай на разтуряне на коалицията на ОП. Наблюдаваме една история с предишни НС, когато ГЕРБ се прегръщаше с някого и го удушаваше, след това защитаваше неговото бъдеще.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 16528 |23.01.2019 Проф. Ерик Кандел: Ходете и мозъкът няма да ви предаде . 10| 17158 |21.01.2019 Георги Димитров: Кметът на Божурище продава тайно общинска земя за 1.68 лв./м2 . 2| 9206 |17.01.2019 Адв. Илко Димитров: Делото срещу свидетелите на КТБ е ”Безумна лепка” . 12| 17015 |14.01.2019 Константин Симеонов: „Дебеличкият бизнесмен" иска „Дунарит“, затова арестуваха финансовия му директор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads