Реклама / Ads
21| 12710 |06.06.2013 ИНТЕРВЮ

С. Костов: Обстановката у нас се отразява върху делото „Октопод”

.
Светлозар Костов Източник: Булфото
Почти всички подсъдими по делото „Октопод” се оперираха, а преди делото на никого не му се беше налагало. Враждебността на обвиняемите никога не ме е притеснявала толкова, колкото случаите, в които не срещам разбиране и подкрепа от прокуратурата, коментира пред Фрогнюз Светлозар Костов, административен ръководител на Специализираната прокуратура и прокурор по делото „Октопод”.
 

Интервю на Ренета Попова

- Господин Костов, кога очаквате да има присъди по делото „Октопод”?

- Искрено се надявам към края на 2013 г. да приключим това дело на първа инстанция и да има присъди. Но ако има по-дълга лятна ваканция и болнични, както се случи четири пъти досега, може да се случи и през 2014 г.

- Несигурната политическа обстановка в страната отразява ли се по някакъв начин върху хода на делото?

- Не зная дали има пряко влияние политическата ситуация в страната, но има някои сигнали, че има подобно влияние. Например на последните 2-3 заседания се явяват по-малко от половината от свидетелите по списъка, дано да имат официални и сериозни причини. Това ме кара да си мисля, че е възможно положението в страната да влияе косвено върху поведението им.

- Какви други пречки очаквате?

- Болничните са много сериозен проблем, който забавя хода на делото. Ние на практика повече от 6-7 месеца не сме заседавали, тъй като имаше 3 или 4 пъти дълги болнични. Почти всички от подсъдимите се оперираха. Никой преди това не се беше оперирал, но сега на всички им се наложи – и на Марчело Джотолов, и на Цеко Йорданов, и на Антон Петров. Алексей Петров беше освободен също навремето заради 3 неотложни операции, но той не направи нито една. Възможно е да предстоят, никой не знае.

- Достатъчно гарантирана ли е законово сигурността на прокурорите в България, работещи по знаковите дела за организираната престъпност?

- Да, има регламент и правила за опазване на здравето, живота и спокойствието на магистратите, които работят по делата. Слава Богу, няма сериозни инциденти в страната досега. Всеки сам си носи кръста, в нашата професия има риск.

- Вие самият чувствате ли се застрашен?

- Не бих казал. Имало е някои инциденти в работата ми през годините, но не са сериозни. Мен лично много повече ме е притеснявало тогава, когато не съм срещал разбиране и подкрепа от прокуратурата, отколкото, когато срещам враждебност от обвиняемите.

- Как ще коментирате гласуваните промени Главна дирекция за борба с организираната престъпност да бъде прехвърлена от МВР в ДАНС? И приветствате ли подобна мярка?

- Нямам право да коментирам политическия аспект на такова предложение, но от експертна гледна точка мисля, че не е добре да се концентрират всичките институции и органи, които се борят срещу организираната престъпност, в една институция, както се прилага сега. В САЩ има повече от 130 правоохранителни агенции по компетентност, включително и на тема организирана престъпност. Ние, разбира се, не можем да си позволим този лукс, но когато има няколко правоохранителни институции, които работят по тази тема, те взаимно се допълват, понякога и взаимно се контролират. За прокуратурата е по-добре да са повече на брой.

- При смяна на правителството за пореден път чуваме заявки, че на бивши министри ще им бъде потърсена съдебна отговорност? Очаквате ли това да се случи, или ще са поредните закани, които ще отшумят във времето?

- Като магистрат нямам право да коментирам политически изказвания. В прокуратурата се проверява всеки сигнал, независимо откъде е постъпил. Аз и моите колеги в специализираната прокуратура работим сериозно по всеки сигнал, независимо за кого се отнася.       
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 198| 20472 |13.05.2013 Иван Костов: Вече съм една отрязана глава... . 64| 19236 |20.06.2011 Владимир Костов: ЕС може да загине по съветския модел . 165| 23954 |13.04.2011 Иван Костов: Борисов се спазари с ДС и руските служби . 6| 7348 |19.05.2010 К. Костов: Абитуриентите са опасни 3 дни след бала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads