Реклама / Ads
84| 12230 |04.03.2013 ИНТЕРВЮ

Манфред Вебер: Борисов е силен държавник

.
Манфред Вебер
Бойко Борисов е най-подходящият човек, който може да води България, и в предстоящата предизборна кампания ще му окажем много силна подкрепа, заяви заместник-председателят на ЕНП.
 
 

Манфред Вебер е председател на групата на Европейската народна партия в ЕП, член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

 

- Господин Вебер, как оценявате оставката на премиера Бойко Борисов и факта, че правителството на ГЕРБ се оттегли няколко месеца преди редовните избори?

 

- Премиерът Борисов е силен държавник, той се е оттегли навреме, преди да се стигне до насилие по улиците на България. По този начин всъщност той  предотврати по-сериозни проблеми. Масовите протести в страната ви обаче не са изключение в трудните времена, в които живеем, знаете, че и в редица други държави от ЕС има протести срещу икономическото положение, срещу бедността. Важното за мен е, че протестите при вас протичат без насилие; тук трябва да подчертая важната роля на Бойко Борисов, той подаде оставка преди напрежението да ескалира и по този начин тушира насилието в България.

 

- А как оценявате управлението на ГЕРБ?

 

- Трябва да отбележа, че по време на почти 4–годишното управление на кабинета Борисов в България беше постигната солидна финансова рамка, правителството успя да реализира редица европейски проекти. Българските интереси бяха много добре защитени и в преговорите за следващия бюджет и страната ще получи повече пари. От разговорите си с министрите на вътрешните работи и на правосъдието съм с впечатление, че положението в България се подобрява. Днес ЕС наблюдава с по-голяма загриженост Румъния, погледите са насочени натам, защото, както знаете, миналата година имаше опасно развитие на политическата сцена. На този фон България стои много по-стабилно. Самата Европа има проблеми със стабилизацията си с икономическата си ситуация, растеж и финанси, но България премина доста сигурно през кризата и е един от положителните примери, една от най-стабилните държави. Страната ви има още какво да постигне, за да достигне нивото на най-развитите държави, но пътят е правилен. В ЕП ние, от своя страна, имаме ангажимента да подкрепяме своите партньори от ЕНП. Сега се надига лява вълна в някои европейски страни, но трябва ясно да кажем, че, както обикновено, тя се характеризира с неизпълними обещания. Аз се възмущавам от това, което левите обещават на хората. Те обещават всичко: да намалят драстично безработицата, да увеличат доходите. А, както виждаме във Франция, безработицата расте, увеличава се дефицитът на държавата. Имам молба към вас да не се подвеждате на празни обещания.

 

- Едно от обещанията е свързано с първопричината на протестите – цените на тока...

 

- Доколкото знам, правителството предприе няколко мерки за намаляване цените на електроенергията. В дългосрочен план трябва да се осигури и конкуренция между енергоразпределителните дружества. Причина за тревога обаче е фактът, че цените на електроенергията растат на европейско ниво. Европа трябва да намали зависимостта си от страни-доставчици извън ЕС.

 

- Вие сте член и на Комисия по граждански свободи и вътрешни работи. В момента хората в България искат някаква промяна в Конституцията, хората искат по-силен контрол върху властта; по някакъв начин чрез граждански комитети към отделните звена, към министерства. Как гледате на тези искания, доколко реални са те?

 

- Трудно мога да коментирам точно каква форма на граждански контрол ще се осъществи, но сам по себе си той е положителен факт. Трябва обаче да отбележа още веднъж, че по време на управлението на досегашния кабинет в редица области беше постигнато много повече отколкото от редица други правителства в страната.

 

- Вълненията започнаха като протести срещу високите цени на електроенергията, но междувременно се натрупаха различни искания, в това число и политически. Издигна се дори идея за разпускане на партиите. Как гледате на подобна идея?

 

- Повече от ясно е, че политиците трябва да се вслушват в гласа на гражданите. Същевременно обаче не бива да се допуска хаос и дестабилизация. Виждаме всички какво се случва в Италия понастоящем, където Бепе Грило се превърна в политик. А сега той не желае да влезе в парламента, въпреки гласовете (над 20%), които спечели. Процесите там са много тревожни, защото популизмът се превръща в истинска заплаха. Дават се обещания, които няма да бъдат изпълнени, а това ще изведе хората отново по улиците. Именно такива процеси трябва да се предотвратят в България, да заговори здравият разум, да се даде знак от институциите, че са стабилни и могат да гарантират сигурност. Нашата молба е хората да не се вслушват в празни обещания на политически лидери и популисти, които обещават празни неща. Това води до отдръпване от политиката.

 

- В началото казахте, че Борисов е силната фигура в България. Все пак бихте ли посочили и други, на чието сътрудничество залагате в ЕНП?

 

- Безспорен факт е, че в повечето случаи именно премиерът е силната фигура. Това е съвсем нормално, така е и при нас в Германия, а и в повечето случаи обикновено става дума за лидера на партията, която управлява. В областта на вътрешната сигурност и обществен ред аз имам контакти и добри впечатления от вашия вътрешен министър, който също е сериозна и силна фигура. Много успешна е съвместната ни работа и с вашите евродепутати от ЕНП. Но ще подчертая отново, Бойко Борисов е силен лидер, за нас той е най-подходящият човек, който може да води България, и в предстоящата предизборна кампания ще му окажем много силна подкрепа.

 

(в интервюто са използвани въпроси на Frognews.bg и на други медии)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 80| 23211 |21.02.2013 Едвин Сугарев: Всички са срещу Борисов . 24| 13111 |10.04.2012 Божин Иванов: Викайте неволята, а не Борисов! . 51| 15823 |18.01.2012 Минчо Христов: Кунева подложи динена кора на Борисов . 48| 14191 |19.12.2011 Доц. Антоний Гълъбов: Путин ще попари оптимизма на Борисов след изборите в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads