Реклама / Ads
13| 51576 |21.11.2016 ИНТЕРВЮ

Николай Цонев: Да изметем Борисовщината, Цветановщината и # КОЙ

.
Николай Цонев
Опитът на Борисов да накара Ген. Радев да състави служебно правителство е нескопосан опит за манипулиране на обществото, коeто истински иска промяна. Аз се боря срещу „цветановщината“ и „борисовщината“, които доведоха страната до положение да имаме милиарди дългове. Следваща стъпка е премахването на модела # Кой. Това казва за Фрог лидерът на ”Нова алтернатива” Николай Цонев, бивш военен министър.
 
- Г-н Цонев, как ще коментирате изказването на Бойко Борисов, че служебното правителство трябва да бъде посочено от новия президент Румен Радев, а не от Росен Плевнелиев. Трябва ли това да стане и не е ли опит да бъдат прехвърлени проблемите от болната на здравата глава?

- Самите Вие потвърждавате с въпроса си това, което българите очакват – проблемите на „болната“ глава да бъдат прехвърлени върху „здравата“. ГЕРБ и Бойко Борисов се опитват да провокират и да „подхлъзнат“ новия държавен глава и той да състави едно общо правителство съвместно с Плевнелиев. Това не би било нито принципно, нито политически правилно. Борисов трябва да изпие своята горчива чаша докрай и Росен Плевнелиев да състави „неговото си“ правителство, което след изтичане на президентския му мандат и при решение на новия президент Румен Радев да състави ново служебно правителство на промяната за провеждане на честни и неманипулирани парламентарни избори.
Много е възможно с действията, които извършва в момента Президента, да се цели умишлено забавяне на съставянето на правителство, за да се завършат започнатите обществени поръчки и да се изхарчат парите, които не са успели да бъдат изхарчени до сега. Виждаме, че за последните няколко месеца, фискалният резерв е намалял с няколко милиарда и това, може би, е причината да се забавя съставянето на правителството. Опитът на Борисов да накара новия президент да състави служебно правителство е нескопосан опит за манипулиране на обществото и на хората, които истински искат промяна.

- Има ли вина ГЕРБ за изпадане в политическа криза, след като правителството подаде оставка? Правилно ли постъпи Корнелия Нинова, която също върна мандата и така ще се стигне до парламентарни избори през пролетта на 2017 г.

- Естествено, че основната вина е в ГЕРБ и това е в резултат на цялостното им управление, както през първия четиригодишен мандат, така и през сегашния незавършен такъв. През всички тези години те манипулативно ни заблуждаваха със своите успехи и ни убеждаваха какъв прекрасен живот имаме. Но, този път народът, така нареченият суверен, ясно показа, че не иска това управление. Искам да отбележа, че всичките напъни на Борисов, че е „строил магистрали, строил метро, строил детски градини” и така нататък, това са негови и на правителството задължения, а не постижения. Ако той беше направил нещо по-добро за България, беше предприел политики, които да донесат допълнителна стойност, то тогава щях да се съглася, че е наистина е успешен премиер. Макар в момента да се водят спорове дали Борисов е или не е държавник, аз съм категоричен, че той не е. Защото един истински държавник в своите решения винаги би постъпвал принципно, а не съобразно обстановката и сега да се оправдава с „патриотите” и с „реформаторите”, че са го провалили.

- Ще успее ли ген. Румен Радев да обедини нацията и се разграничи дори от БСП, които спонсорираха компанията му за президент.

- Познавам лично ген. Радев и съм убеден, че той ще бъде най-добрият президент, който България е имала от началото на демокрацията. Ако той съхрани личната си почтенност и принципност, той ще запази своята самостоятелност и ще защитава интересите на цялото ни общество. Силно впечатление ми направи неговата пресконференция след първия тур на изборите, на която той използва една много важна думичка „прозрачност“: „за прозрачно управление на нашата държава“, „за прозрачно управление на президентството“. Именно тази прозрачност би помогнала в борбата срещу корупцията и за вземането на най-националноотговорни решения.

- В своите изказвания новият президент се ангажира с реформа на правосъдната система, с прилагане на румънския опит у нас и обсъждане на някои от предложенията на "Правосъдие за всеки". Ще се бръкне ли в раните на корумпираната прокуратура.

- Аз слушам внимателно думите на ген. Радев и мога да кажа, че точните му думи на такъв въпрос бяха: „Да, бих подкрепил такава реформа в правосъдната система“. Президентът няма тези правомощия, но има възможностите с публичност и прозрачност да влияе на този процес и аз съм убеден, че той ще го направи.

- Президентът има ли възможности да защити обществения интерес от уж независимите съдебна система и прокуратура. Според вас ще има ли нов импулс на връзката между Борисов, Пеевски и Цацаров?

- Българското общество заяви на тези избори, че иска промяна и със своя вот избра ген. Румен Радев за президент. Сега е необходимо пак обществото, заедно с новия президент да продължат стъпките за осъществяване на желаната промяна, а следващата стъпка е премахването на модела # Кой. Ако този модел не бъде премахнат, нищо няма да се промени и всичко ще си остане по старому, и скоро ще видим как Борисов, с неговата конспиративна система, скоро ще бъдат върнати на власт чрез неговите патерици от Патриотичния и Реформаторски блок.

- Вашия "стар приятел" Цветанов май в момента се е спотаил. Примирение от загубата или подготовка за скок е това? Може ли в един момент да подлее вода на Борисов в ГЕРБ?

- Разбирам, че ми казвате „приятел“ в кавички – аз не го познавам лично, никога не съм го срещал и не бих искал да го срещам. Аз се боря срещу „цветановщината“ (позната като политиката на „големите уши“) и срещу „борисовщината“, които доведоха страната до положение да имаме милиарди дългове, лошо икономическо състояние и много бедни хора, фразата „това не е за по телефона“ и заблуждаване на обществото с популистки ходове, като например: „Ей сега, видите ли, ще приемем въпросите от Референдума.“ А реално се цели намаляне устрема и желанието на хората за промяна.

- Как ще си обясните факта, че Борисов и ГЕРБ изведнъж прегърнаха идеята на Слави Трифонов за мажоритарно гласуване? Вашето мнение за референдума?

- Аз и политическа партия „Нова алтернатива“ подкрепихме Референдума и трите въпроса с отговор „Да“, тъй като смятаме, че това е начинът и първата стъпка да заживеем в по-прозрачно общество; в общество, в което има яснота кой какъв е и в което всеки човек носи отговорност за действията, и се знаят последствията от всяко едно управленско решение.

- Някои експерти и юристи са на мнение, че Конституцията ни в момента е една от най-добрите в Европа. Други смятат, че трябва да се свика Велико народно събрание и да се  гласува нова конституция. Стефан Софиянски и определен кръг около него вече дори са подготвили проект на нова конституция. Каква е вашата позиция по тези въпроси?

- Винаги може да се говори за промени в Конституцията, стига тази Конституция да е надживяла времето си и реално да има необходимост от промени. Относно предложението за Велико народно събрание беше дадено от Борисов във вечерта след втория тур на изборите, когато беше ясно, че ГЕРБ са загубили катастрофално и трябваше да бъде изкарана някаква новина. Аз си мисля, че това му го е подшушнал някой на ухото, докато е играл белот..

- Разнопосочни са мненията и за Бюджет-2017. Трябва ли да се приеме сега или след като минат парламентарните избори и се състави ново правителство?

- Всички знаем правилата, всеки месец се харчи се 1/12 част от предишния бюджет. Абсолютно е безсмислен този обществен дебат за бюджета, който цели отклоняване на вниманието от истинските проблеми на народа.

- Г-н Цонев, в армейското публично пространство се заговори, че вие може да сте новият военен министър в служебното правителство. Имало ли е с вас някакви разговори или предложения?

- До този момент не са водени разговори, а това, което се говори, че може аз да бъда следващия министър на отбраната, е по-скоро желание на хората, които са работили в системата на отбраната и които знаят какво беше направено, какъв закон беше приет и какви насоки бяха дадени в областта на отбраната по времето, когато за кратко управлявах аз.

- И за десерт - добре ли е за армията, че си отива един такъв военен министър като Николай Ненчев?

- По-скоро въпросът е риторичен – цялата държава очаква той да си тръгне. Според мен не е професионално министърът на отбраната да твърди, че Родината ни не разполага с армия, че нямаме въоръженни сили; не е редно вместо да модернизира армията, да създава усещане, че не сме суверенна държава. Това не са правилните действия, подобаващи на един добър Министър.

Интервю на Красен Бучков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 10191 |26.01.2016 Николай Козарев: Трябва да се мият улиците срещу замърсяването на въздуха . 21| 14559 |21.05.2015 Учителят Николай Милчев: Възраждането ни се изплъзва, нещо си отиде от 24 май . 4| 12577 |20.03.2014 Д-р Николай Чирпанлиев: В някои общини гледат и на децата-сирийчета като на терористи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads