Реклама / Ads
24| 35753 |25.09.2018 ИНТЕРВЮ

Осман Октай пред Фрог: Американският посланик е питал за две неща Ахмед Доган

.
Ерик Рубин, Ахмед Доган и Мустафа Карадайъ /отдясно наляво/
Американският посланик е питал за две неща Ахмед Доган. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. Ето какво ни разказа той за въпросната среща, която до този момент е обвита в тайнство:
 

Г-н Октай, почетният председател на ДПС Ахмед Доган и лидерът на партията Мустафа Карадайъ се срещнаха с американския посланик Ерик Рубин миналата седмица. Снимка за сгледата имаше, но не и информация за какво са си говорили. Вие знаете ли нещо повече?

 

 Само двама души могат да привикат Ахмед Доган на среща и да го извадят от леговището на Сараите. Това са посланиците на Русия и САЩ. Доган никога не е възприемал диктат от друг. Бил съм свидетел на разговори между руски, американски посланици и Ахмед Доган. Има съществени разлики в поведението им. Докато руският посланик съветва „добронамерено”, американците само задават въпроси и чакат отговори. Те не изказват никакви мнения. Веднъж извънредно бяхме привикани аз и Доган от Джеймс Пардю и тогавашният посланик на Турция.

 

Какъв според Вас е бил поводът за последната среща?

 

Сегашната среща е направено от Ерик Рубин по искане на Държавния департамент на САЩ. Той е привикал Доган и Мустафа Карадайъ. Зная, че на нея Ерик Рубин се е интересувал по две направления. Първото-известно ли е на Доган и ДПС, че под носа на българските служби у нас действат емисари на турското разузнаване? Известно ли е на Доган, че те масово пребивават в районите на ДПС и провеждат срещи с кметове, ръководители на партията и духовни водачи? Знае ли Доган за това шетане и има ли ресурс да контролира поведението на тези хора, които се намират изцяло под влиянието на турския президент Реджеп Ердоган?

 

Защо точно от това се е интересувал американският посланик?

 

През последните месеци американците са силно тревожни от факта, че Ердоган, притиснат от много проблеми, би могъл да изнесе влиянието и агресията си на Балканите. Те искат да знаят до каква степен Турция може да употреби мюсюлманите в България за свои цели. Това е голямата тема за Америка. Още по-тревожна за нея е ситуацията от единодействието между Путин и Ердоган. Другото, което американският посланик е искал да разбере, е дали и до колко Доган е подвластен на комерсиални и други зависимости. Възпроизвеждам дипломатическите въпроси, които по принцип не са така директни.

 

 За какви комерсиални зависимости на Доган намеквате?

 

Американците са заинтригувани от последните действия при изкупуване на ТЕЦ-Варна от Ахмед Доган с посредничеството на Делян Пеевски. Те искат да знаят дали Доган е напълно подвластен на това задкулисие. Може ли да контролира ситуацията извън тези зависимости.

 

Знаете ли Доган какво отговаря?

 

Знам. Казва: „На мен никой не може да ми дърпа ухото”. Факт е, че някой финансира Доган в тази сделка и го прави акционер и мажоритарен собственик на 70 процента от активи за 200 млн. лв. Все едно му го подаряват. Това превръща ли го в замисим? Може ли тази зависимост да постави в зависимост всички мюсюлмани в България от зависимостите на Анкара и Москва? Американците са разтревожени от това. Притеснени са от Русия и Анкара едновременно. Българските мюсюлмани не биха били подвластни на Москва. Но шетането на турски емисари е съвсем друга заплаха.

 

На снимката, която публикува ДПС, Ерик Рубин, Доган и Карадайъ изглеждат доволни от проведения разговор.

 

Ако Ерик Рубин беше на снимката между Доган и Карадайъ, тя щеше да се счита за приятелска. Когато Рубин е застанал отляво на Доган, това означава, че той се дистанцира не само от него, но и от Карадайъ, който е официален представител на ДПС. Те са питали Рубин дали могат да публикуват снимката. Той е дал съгласие, но изрично е настоял да не се огласява разговора.

 

 Ако е така, то защо са снимали тогава?

 

Това е послание към Анкара и Москва. Рубин открито им казва, че е наясно със зависимостите на Ахмед и с техните намерения.

 

Интервю на Катя Илиева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 16868 |04.09.2018 Методи Андреев: Циркът с оставките е за „матриала”, пред мислещите не минава . 4| 8779 |17.07.2018 Валери Григоров пред Фрог: Отговорност за чумата трябва да носи гранична полиция . 7| 8296 |09.07.2018 Пещерен водолаз пред Фрог: Държавата не прави нищо, за да имаме спасители като тези в Тайланд . 11| 9596 |13.06.2018 Георги Касчиев пред Фрог: Ядрен авантюризъм е решението на властта да строи АЕЦ ”Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads