Реклама / Ads
23| 6694 |20.02.2008 ИНТЕРВЮ

М. Панайотова, МГЕРБ: У нас вече има възможности за младите

.
Доста са младежите в управителните органи на областните структури на ГЕРБ; ако искат резултати в по-дългосрочна перспектива, "старите вълци" трябва да слушат и мнението на младите.
 

Моника Панайотова е член на младежката организация на партия ГЕРБ. Учредителното събрание на МГЕРБ, което предстои тази неделя, 24 февруари, е по-скоро формалност за юридическо обособяване, защото младежите отдавна активно сътрудничат на „старите вълци” в партията, паралелно с преките си професии или следване . Тя самата работи в Института за икономическа политика като директор “Проекти и връзки с обществеността”.

 

интервю на Ана Кочева

- В България политическите партии (може би като изключим ДПС) не поставят сериозен акцент върху отглеждането на млади кадри. Едни и същи лица са се вкопчили в ръководните позиции и нямат особено желание да ги споделят, камо ли отсъпват на по-младите. Как стоят нещата в ГЕРБ в този аспект?

- За щастие при нас не е така. Младежите в ГЕРБ имаме изцяло подкрепата на ръководството на партията, както в провеждането на различни мероприятия, така и за участието на МГЕРБ в редица обучителни семинари в страната и чужбина. Вярвам, че след учредяването на младежката организация на 24-ти февруари, възможностите за създаването на т.нар “банка от кадри” ще се увеличат и ГЕРБ ще започне още по-активно да работи в тази посока. Като млада партия, ние имаме възможността да се поучим от грешките на другите партии и да не ги повтаряме. Доказателство за всичко казано от мен е именно фактът, че след местните избори представители на МГЕРБ в момента са общински съветници в София и Стара Загора, а и много от младежите са в управителните органи на областните структури на партията. Аз самата бях номинирана за кандидат за общински съветник за гр. София и съм част от управителния съвет на ГЕРБ за район Младост.

- От кога съществува младежкия ГЕРБ и какво е продиктувало желанието на вашите членове да изберат точно тази формация?

- Ние съществуваме от създаването на Сдружение ГЕРБ, т.е вече две години. Учредителното събрание на МГЕРБ е една формалност, с която вече юридически се обособяваме като младежка структура на ПП ГЕРБ. Това, от своя страна ще ни предостави възможността да кандидатстваме за членство в Младежката организация на Европейската народна партия, студентската организация на ЕНП – “Европейски демократични студенти” и други международни и в частност европейски младежки демократични организации. Относно желанието за членство в МГЕРБ, бих искала да отбележа, че най-голямото удоволствие за мен в работата ми с младежите е именно фактът, че ние сме като “мини-модел” на Европа – “Обединени в многообразието”. Всеки един от нас има своята лична мотивация да бъде част от ГЕРБ, респективно МГЕРБ, учим различни специалности в университетите, имаме различни професии, но всички сме обединени от един общ проект “ГЕРБ”, в който всеки от нас вижда своето активно участие и принос.

- Има ли сред вас бивши съидейници на други политически партии?

- Да, има, но самият факт, че го знам, означава, че тези хора са достатъчно открити и са споделили своето разочарование. Повечето от тях идват наистина с надеждата, че ГЕРБ ще оправдае тяхното доверие и няма да се почувстват отново предадени, по отношение на споделяни ценности, идеи, цели и поети ангажименти.

- Не съзирате ли сред вашите редици хора, водени от чисто конюнктурни интереси; ето, идва времето ГЕРБ да вземе властта, следователно това е печелившата карта, затова сега ще ги избера. Как разпознавате такива хора и как се избавяте от тях?

- За съжаление, наистина, има и такива хора. Тяхното разпознаване не е трудно, обикновено те са нетърпеливи и с малко усилия, искат да постигнат много бързо резултати, задоволяващи изцяло личните им амбиции. В нашата организация обаче трябва да работиш много, да се доказваш непрекъснато и да си отговорен за всяко свое действие. Всичко това изисква време и поради тази причина в повечето от случаите не се налага да се избавяме от тях, т.е. те сами се отказват.

monika_panayotova.jpg- Кои са най-важните неща, с които искат да се захванат младежите на ГЕРБ; известно е, че младите хора са по-нестандартни, имали ли сте в този смисъл по-оригинални кампании, а планирате ли и в бъдеще такива?

- Приоритетна цел след нашето Учредяване е да кандидатстваме за членство в Младежката организация на Европейската народна партия, студентската организация на ЕНП – “Европейски демократични студенти”. Съгласно Програмата на МГЕРБ ще продължим да организираме кръгли маси по актуални теми, свързани с младите хора и бизнеса, европейската интеграция, образованието, младежта и спорта; ще продължим да се занимаваме с благотворителност; да реализираме инициативи, стимулиращи творческото мислене и прагматичното използване на ресурсите, подобна на последната ни изложба “Скраб дизайн”, както и ще продължим да провеждаме кампании, стимулиращи изграждането на активно гражданско общество. Относно нестандартността, мисля, че по този критерии колегите от Бургас се представят най-добре. Последната национална инициатива на МГЕРБ беше провеждането на концерт-конкурс “Млади таланти”, който се проведе в повече от 10 града, и чрез който над 200 младежи имаха възможността да представят своя талант пред широка публика. Като награда за победителите бяха направени аудио и видео записи на техните изпълнение.

- Търсят ли ви по някакъв начин „старите вълци”, искат ли да чуят мнението ви или вие ги възприемате като ментори?

 - Не бих ги нарекла ментори, отношенията и общуването в ПП ГЕРБ не са поставени на такова ниво. Да, че те са „старите вълци” е факт, но от друга страна, изграждайки политика за бъдещето дясно управление на България, което ще се стреми към постигане на резултати в една по-дългосрочна перспектива, те взимат под внимание и мнението на младите.

- Лично Вие се интересувате от външна политика, евроинтеграция. Какви са амбициите Ви в перспектива?

- Искрено се надявам един ден да имам възможността да се занимавам с дипломация и да бъда полезна на страната си в областта на външната й политика.

- Привлекателна ли е България за млади и образовани хора като Вас. Има ли нещо, което може да ви накара да напуснете страната?

- За съжаление ежедневно се сблъскваме с безброй причини, които ни карат да се замислим дали не е по-добре да опитаме своя шанс в чужбина. От друга страна обаче, оставайки в страната си, ние приемаме предизвикателството, въпреки трудностите, да направим опит да се реализираме в родината си. Мисля, че в България вече има много повече възможности за младите хора. Все повече чуждестранни фирми навлизат на нашия пазар, публичният сектор също се нуждае от кадри, особено във връзка с изготвянето на проекти и усвояването на средствата от еврофондовете. Самият проект ГЕРБ сам по себе си е също един мотивиращ фактор за завръщането на много млади българи от чужбина. Радвам се, че в МГЕРБ има квалифицирани млади хора, които въпреки предоставените им възможности да останат в чужбина, те са предпочели България. Страната ни има нужда от нас, а и мисля, че така, както човек се чувства в родината си, много трудно би се почувствал в чужбина, колкото и привлекателна да бъде понякога тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 9686 |15.02.2008 Проф. В. Райнов: БАН, Светият Синод и БНБ са институции с отделни закони . 3| 9546 |13.02.2008 Доц. д-р Георги Николов: Матурите като вход за ВУЗ засягат много интереси . 28| 24067 |08.02.2008 Милен Врабевски: Трябва да стане хубаво да си българин, за да го поискат всички . 0| 8399 |07.02.2008 Васил Панов: 800 млн. са укритите данъци през 2007 г. у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads