Реклама / Ads
3| 4777 |20.11.2023 ИНТЕРВЮ

Петър Чолаков за ФрогНюз: Сглобката си струва главата на Стоянов. Оставката му няма да събори кабинета

.
Някой трябва да понесе сериозна отговорност и за добро или зло, тя трябва да се понесе от вътрешния министър Калин Стоянов. Мисля, че Денков е прав. Изказването на Бойко Борисов ясно показва, че те го припознават като свой министър. Не мисля, че оставката на вътрешния министър ще доведе до разпад на сглобката. Тя си струва главата на един вътрешен министър. Мисля, че по-скоро ще бъде пожертван. Очевидно ще се стигне до там. 
 

Това заяви пред ФрогНюз политологът Петър Чолаков. 


Ето и цялото интервю: 

В момента има призиви за оставката на Калин Стоянов от поста вътрешен министър от страна на ПП-ДБ. Вече се появиха политически коментари, че това не е добра идея в момент, в който предстои да се гласува втория вот на недоверие срещу правителството на “Денков”. Какво може да се случи? 

Някой трябва да понесе сериозна отговорност. Последното, което аз чух, е че министърът бил на кино. Това е много тревожно - става дума за деня, когато беше този тежък сблъсък с футболните фенове и полицията край Спортната палата. Трябва да се понесе отговорност и за добро или зло, тя трябва да се понесе от вътрешния министър. Мисля, че Денков е прав. 

Въпросът е, че по някакъв начин бе отказано Стоянов да бъде освободен от поста и вместо него, уволнен бе зам.-министъра Стоян Темелакиев.

Не че е отказал. “Търсеше го да го бие”, както е популярният израз. Не го намериха. Намериха Темелакиев. Самият министър се забави с обясненията. Възможно е да се стигне до оставки.

Напрежението в така наречената сглобка около Стоянов продължава обаче. Въпросът чий е министърът стои. Бойко Борисов от ГЕРБ вече заяви, че партията не е кадрувала и отрече обвиненията, а ако Стоянов бъде освободен - Денков също трябва да си ходи. Това сигнал ли е от Борисов? 

Явно това изказване ясно показва, че те по-скоро припознават министъра като свой. 

А това какво означава за сглобката тогава? Възможно ли е точно преди да се гласува вота на недоверие ГЕРБ да оттеглят подкрепата си, ако Стоянов бъде освободен? 

Не мисля, че оставката на вътрешния министър ще доведе до разпад на сглобката. Тя си струва главата на един вътрешен министър. Мисля, че по-скоро ще бъде пожертван, ако се стигне до там. А то очевидно ще се стигне - има пострадали деца, жени. Вътрешният министър е общо взето една от първите фигури, които трябва да понесат отговорност. 

По-важно е да се намери отговорност на тези полицейски шефове и вече на самите служители, извършили съответните побоища. 

Вече тече проверка, ще има ли според вас резултат?

Знаем случката от 2020 г. от колоните пред Министерския съвет. Тогава бяха намерени хората, които са отговорни. Известно време бяха в трета глуха, после ги върнаха, имаше скандали. Възможно е някакви хора да понесат отговорност, но - дали ще са всички, дали ще е само временно, не мога да кажа. Може би пак ще има хора, които ще минат между капките. Полицията е такъв орган - бранят хората си с цената на всичко. 

Къде стои въпросът с дерогацията и “Лукойл”? Твърди се, че всъщност голямата битка е за това по време на чие премиерстване да се падне отпадането й, което може да доведе до повишаване на цените и съответно - протести. 

Тук има нещо, което е по-важно - какви са интересите на ГЕРБ и особено на ДПС в сферата на енергетиката и дали бързайки да прогонва така наречените руските интереси по-скоро да уреди някакви интереси близо до тях. Иначе другото е ясно - да се демонстрират евроатлантически ценности и от там нататък да се покаже, че са по-католици и от папата и Борисов и Пеевски са по-големи евроатлантици от Петков, Денков, Василев. Малко смешно е да се настоява дали да е веднага или постепенно. 

Въпросът с мнозинствата в Столичния общински съвет също изглежда се отразява на национално ниво. И днес не успяха да изберат председател на СОС, а по време на дебатите възникна напрежение, искаха да привикат кмета Васил Терзиев, заговори се за опасността от плаващи мнозинства, опасни коалиции с БСП и “Възраждане”.

Мнозинствата ще са си плаващи със сигурност. Въпросът е дали Бонев да е председател на СОС, или да е някой друг. Около Борис Бонев очевидно няма голям консенсус - тази фигура се възприема като проблематична. Нямат мнозинство ПП-ДБ, което не им решава въпроса и трябва да се пазарят и с ГЕРБ. Това ще е просто вариант на сглобката на ниво Столична община. 

 

Ще бъде избран председател и ще се реши този въпрос. Не се наемам с прогнози кой ще е. Може да се стигне до някакъв вид ротация и повторение на онова, което имаме на ниво парламент. Ще има още драма, пазарлъци, но ще го изберат - няма къде да ходят. И в София има неща, които трябва да се решават. Не може да стоят така, никой няма да ги търпи.

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10628 |17.11.2023 Адв. Петромир Кънчев за ФрогНюз: След снощи трябва да има оставки. Не знам какво трябва да се случи, за да си тръгне БФС . 0| 7050 |17.11.2023 20 години чернодробна хирургия във ВМА и 97 трансплантации зад гърба. Проф. Никола Владов за ФрогНюз . 29| 13019 |15.11.2023 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: Задачата на задачите е кабинетът да завоюва информационно превъзходство над Петата колона в България . 15| 9695 |13.11.2023 Йордан Карабинов пред ФрогНюз: Нямаме никакъв шанс да преборим корупцията, докато в институциите са тези хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads