Реклама / Ads
8| 10439 |17.11.2023 ИНТЕРВЮ

Адв. Петромир Кънчев за ФрогНюз: След снощи трябва да има оставки. Не знам какво трябва да се случи, за да си тръгне БФС

.
Източник: личен архив
Ако БФС не подаде оставка, аз не знам какво трябва да се случи, за да подаде оставка. Министърът на вътрешните работи трябва да подаде оставка. Тя беше поискана и от политици, които са мандатоносители в това управление. Очаквам и премиерът Денков като работодател на този министър да вземе необходимите мерки. Защото наистина след снощи трябва да има оставки и то повече от една. Както на Борислав Михайлов, така и на Калин Стоянов, така и на ръководството на СДВР, просто защото те не се справиха и този, който даваше заповедите на полицаите допусна много грешки.
 

Това каза за ФрогНюз адвокат Петромир Кънчев от "Правосъдие за всеки", който присъства на протестите, които се проведоха срещу ръководството на БФС в столицата.

 

Ето го цялото интервю:

 

Как ще коментирате това, на което станахме свидетели вчера извън Националния стадион, по време на мача България - Унгария? Спазени ли бяха наистина всички процедури, имаше ли неоправдано насилие от страна на полицията към протестиращите срещу ръководството на БФС?


Имаше неправомерна намеса на свръх полицейска сила. Реакцията на полицията не беше необходима, особено втория път когато пред Министерство на спорта имаше малка група, която просто скандираше. Да, имаше една кофа, която гореше, тя горя повече от половин час, след което бяха пуснати полицаите с тежко снаражение и просто помляха хората.


Считам, че групата беше много малка, скандираха си. Да, както казах имаше горяща кофа, но действията, които бяха предприети и особено това, което се случи беше неоправдано.


От вашето живо включване от протестите видяхме, бих казала доста притеснителни кадри от столично заведение. Какво се случи, защо се стигна до тази агресия от страна на полицаите?


Това, което се случи беше абсолютно ненужно. Там имаше хора, които се бяха събрали да гледат мача, бяха подпийнали, но те си бяха вътре, бяха си поръчали напитки, т.е. няма как току що да са влезли, макар и да е имало такива. Всичко в заведението беше изпочупено и изпотрошено, имаше хора на земята, кръв, викащи за помощ хора, изключителна агресия от страна на полицията. Между другото вътре имаше и унгарски фенове, които бяха успяли много бързо да се изнесат от там, въпреки, че и те са яли бой. 


Беше ужасно, аз такова нещо не съм виждал, то се случваше буквално на един метър от мен и слава богу. В един момент мислех, че и на мен няма да ми се размине. Някакси ми се размина, може би защото бях официално облечен и те решиха, че не съм от агитките и ме подминаваха.


Нужно ли беше тълпата от протестиращи да бъде разпръсквана с водно оръдие?


Досега никога не е използвано такова срещу футболни агитки. Имало е и много по-тежки случаи на сблъсъци между Левски и ЦСКА и тогава не беше ползвано. Защо беше използвано вчера, когато имаше фенове на Националния отбор на мен ми е абсолютно непонятно.


Във видеото, което снимах над 2.30ч., търсих някакво спречкване между футболни фенове и мога да кажа, че не видях такова нещо. Аз бях на много места и не видях такива спречквания. Полицията твърди, че прекомерната намеса на сила е била заради спречквания между самите фенове, но мога да кажа, че такова нямаше. 


Напротив, даже имаше снимки на фенове на Левски и ЦСКА, които се снимат заедно, които си помагат един на друг, по-скоро обратното беше.

Успя ли БФС да обедини феновете на Левски и ЦСКА?


Снощи да, когато обаче играят Левски и ЦСКА едва ли ще бъдат толкова обединени 

Вие също бяхте на протеста, защо?

За мен протестът е някаква форма за изразяване на позиция. Самите ние от “Правосъдие за всеки” сме организирали множество такива такива. Считам, че снощи протестът беше за справедливост и правосъдие в спорта, поради неразследваната корупция, която е там. Аз отидох като обикновен гражданин, излъчвах на живо, както правя по време на повечето протести, на които ходя, за да изразя това, което се случва и то да стане достояние до хората, които не можаха да дойдат. В един момент гледаха към 4 хил. души едновременно, всички коментари бяха в подкрепа на протестиращите. 


Имаше възмущение срещу вандалщините на агитките, запалените кофи, коли и т.н., но хората бяха съпричастни с това, което се случва, аз също.


Можеше ли да се избегне това проливане на кръв, ако БФС бяха разрешили мачът да се играе пред публика?


Да, ако беше допусната публика можеше да се избегне тази ескалация. Според мен има две причини за нея, едната е случващото се в дългосрочен план в БФС, второто е, че феновете не бяха допуснати до мача.


Целият този грозен опит да се избегне от това мачът да се играе пред публика, да се мести от София в Пловдив, Кърджали и после пак в София само и само председателят на БФС да не поеме отговорност - това много ядоса хората. Аз съм съгласен с много от коментаторите, които днес гледах, че ако феновете бяха допуснати до стадиона, всичко щеше да е ограничено в рамките на стадиона, агитките щяха да бъдат разделени на сектори, полицията щеше да бъде предостатъчно, така че да локализира нещата.


Да, стадионът можеше да претърпи някакви щети, но те щяха да бъдат много по-малко от тези, които ние видяхме из целия център на София. Напрежението също щеше да е по-малко, недоволството на феновете срещу футболния съюз щеше да влезе във всички медии и щеше да се вдигне много повече шум, но така или иначе се случи това, което видяхме по софийските улици. 


Следва ли след всичко, което се случи, ръководството на БФС да подаде оставка?


Ако БФС не подаде оставка, аз не знам какво трябва да се случи, за да подаде оставка. След снощи трябва да има оставки и то повече от една. Както на Борислав Михайлов, така и на Калин Стоянов, така и на ръководството на СДВР, просто защото те не се справиха и този, който даваше заповедите на полицаите, допусна много грешки. 

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6820 |17.11.2023 20 години чернодробна хирургия във ВМА и 97 трансплантации зад гърба. Проф. Никола Владов за ФрогНюз . 29| 12702 |15.11.2023 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: Задачата на задачите е кабинетът да завоюва информационно превъзходство над Петата колона в България . 15| 9406 |13.11.2023 Йордан Карабинов пред ФрогНюз: Нямаме никакъв шанс да преборим корупцията, докато в институциите са тези хора . 10| 9632 |10.11.2023 Адв. Екимджиев за ФрогНюз: Това, че Кьовеши не се срещна със Сарафов, е много ясен знак за българската прокуратура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads