Реклама / Ads
0| 12167 |14.04.2016 ИНТЕРВЮ

Политологът Д. Ганев: ГЕРБ управлява поради липса на алтернатива

.
Димитър Ганев
Борисов не може без Цветанов, нито пък Цветанов без Борисов. Националната конференция на ДПС на 24 април ще е една от най-важните в историята на партията. Никой от по-малките партньори на ГЕРБ нямат интерес от предсрочни парламентарни избори. БСП все така не може да влезе в силна опозиционна роля. ГЕРБ управлява безпроблемно поради липса на алтернатива. Това казва в интервю за Фрог политологът Димитър Ганев.
 
- Г-н Ганев, какви са знаците за България и политиците ни от преминалото учредяване на протурската партия ДОСТ на Лютви Местан. За Какво говори присъствието на учредителното събрание на турския посланик у нас и на специален представител на Турция , който  заяви, че "където има турци, там е и родината"?

- На учредителния форум на ДОСТ не видяхме нова политическа линия. Подчертаното присъствие на представители на Република Турция сред гостите на събитието още веднъж ни убеждава, че основният ресурс на който Лютви Местан разчита е именно подкрепата на Анкара. Това което прави силно впечатление обаче, е новият език, който си позволяват политиците от Република Турция. Подобни фрази само преди няколко години вероятно щяха да предизвикат силно дипломатическо напрежение. За жалост днес като че ли ги приемаме като нещо нормално.


- Какво пренареждане на редиците очаквате в ДПС  след учредяването на ДОСТ и ще остане ли бизнесменът и депутат Делян Пеевски  знакаво фигура за движението?

- ДПС е партия, в която най-трудно могат да се анализират вътрешните процеси. Спомнете си само как фактически всички бяхме изненадани от отстраняването на Местан от председателския пост. А процесите, които доведоха до тези събития са текли месеци наред. Декларацията на Местан за свалянето на руския самолет от турските военни бе само повод, но не и причина. Националната конференция на ДПС на 24 април ще е една от най-важните в историята на партията. От особено значение е кой ще застане начело на формацията и кои ще останат в ръководството на формацията. Вероятно Ахмед Доган ще се спре на някакъв тип съпредседателство на партията, подобно на това в момента. Това е най-сигурният начин Доган да запази влиянието в партията си. Опитът му вече ясно показва, че евентуален силен председател на ДПС може да търси и път към еманципация от Доган. Нещо повече, сложните вътрешни баланси в партията ще бъдат по-лесно възстановени именно с някакъв тип споделено председателство от двама или трима души. Колкото до Пеевски, като че ли се върви към негово контролирано и бавно отстъпление.


- Накъде вървят процесите във водещата управляваща партия ГЕРБ. Трябва ли Борисов да махне Цветанов, за да продължи да управлява?

- За напрежение между Борисов и Цветанов се говори от години. Отношенията им са най-малкото сложни. Въпреки това, и двамата са опитни политици и съзнават отлично, че тандемът им е безалтернативен. Борисов не може без Цветанов, нито пък Цветанов може без Борисов. Премиерът преди години беше нарекъл Цветанов „моторът на ГЕРБ“. Няма съмнение, че тази формулировка е актуална и днес. Цветанов е изградил и има пълен контрол на цялата партийна инфраструктура на ГЕРБ, наречена още и „изборна машина“. Това е ресурс, който не трябва да се подценява. Успехът на местните избори, както и оправдателните присъди повишиха политическото самочувствие на Цветанов и сега просто виждаме резултатите от това.


- Ще има ли разпадане на коалицията или до президентските избори Реформаторският блок ще е плътно във властта, а Радан Кънев ще продължи да се прави на опозиционер?

- По всичко личи, че тази формула на властта ще се запази до президентските избори. Никой от по-малките партньори на ГЕРБ нямат интерес от предсрочни парламентарни избори. Нито Реформаторският блок, нито Патриотичният фронт, нито АБВ ще имат по-голяма относителна тежест в едно ново Народно събрание. Вътрешните конфликти в реформаторите и патриотите пък ги кара да са особено чувствителни на тема нови избори, тъй като при евентуален разпад на тези коалиции, може никой да не попадне в парламента. АБВ пък са на ръба. ГЕРБ успява вече година и половина да запази най-ценния си ресурс, който му позволява да управлява безпроблемно, а именно липсата на алтернатива. Това може да му донесе дори по-сериозно присъствие в следващия парламент.


- Г-н Ганев, вие виждате ли някакво съживяване в редиците на БСП преди конгреса, за което твърдят някои ваши колеги? За какво говори фактът, че има толкова кандидати за поста на лидера Михаил Миков?

- Кандидатите са реално двама – Михаил Миков и Корнелия Нинова. Останалите вероятно ще си направят отвод, а другите ще се стремят да продадат подкрепата си възможно най-скъпо. Шансовете на двамата основни претендента изглеждат изравнени. Вътрешнопартийната опозиция до голяма степен е консолидирана около Корнелия Нинова. Ако говорим за някакво съживяване, то е само във вътрешнoпартиен аспект. БСП все така не може да влезе в силна опозиционна роля и не може да се представи като алтернатива на управлението на Борисов.

- За политолизите има ли вече проясняване около кандидатурите на различните политически партии за президент? Може ли Плевнелиев да бъде преизбран? Как ще коментирате появилата се информация, че Бойко Борисов може да покрепи за президент дори Георги Първанов?

- Росен Плевнелиев може да бъде преизбран само при едно условие, а именно ако бъде подкрепен от ГЕРБ. Всеки друг вариант обрича настоящия президент да не продължи с втори мандат в президентската институция. А колкото до Първанов, там има конституционен казус. Конституционният съд трябва да се произнесе с решение дали Георги Първанов може да се кандидатира отново за президент. От Борисов може да очакваме изненади. Аз лично не изключвам ГЕРБ да подкрепи една кандидатура на Калфин например. Това ще позиционира още веднъж Борисов в политическия център и ще се представи като обединител отвъд лявото и дясното.

- Ще окаже ли някакво влияние разкритието за участието на български         политици в офшорките в политическия живот на страната?
 
- Не. Ние станахме свидетел на пъти по-голям скандал като КТБ, който не даде съществено отражение върху политическата ни система. А да говорим, че някакви пари в панамски офшорки ще повлияят на политическия ни живот е несериозно.  

Въпросите зададе: Красен Бучков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 19903 |07.04.2014 Политологът Делийски: Не е демокрация, ако не вярваме на изборните резултати . 17| 14667 |28.10.2013 Николай Цонев: Безпринципни властови назначения – това е политика и на ГЕРБ, и на кабинета „Орешарски” . 34| 22095 |29.03.2012 Антоний Тодоров: Социалистите и ГЕРБ пазят Сокола, за да търсят помощта му догодина . 77| 14673 |05.12.2011 Атанасов: ГЕРБ поръча на Софиянски да съсипе Синята коалиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads