Реклама / Ads
34| 22111 |29.03.2012 ИНТЕРВЮ

Антоний Тодоров: Социалистите и ГЕРБ пазят Сокола, за да търсят помощта му догодина

.
Aнтоний Тодоров
Единствените партии, които няма да изчезнат са СДС и БСП Още не е късно Станишев и Първанов да се помирят в името на „столетницата” Меглена Кунева само ще загуби от коалиция с Бойко Борисов, категоричен е политологът
 

Интервю на Васил Василев


- Г-н Тодоров, има ли общ фактор, който стои зад скандалите в Синята коалиция, БСП и „Атака”?

- Единствената връзка между всички скандали и разцепления е партийната система, която се утвърди през последните 10 години. Моделът е на път да се трансформира доста сериозно. От друга страна, не мисля, че има общ план за разбиване на политически партии, а става дума по-скоро за случайно съвпадение. Не мисля, че това трябва да изненадва някого. Този партиен модел, с всички назряващи конфликти, дори в еднородните формации, няма шанс да оцелее. Проектът на Меглена Кунева доказа, че хората са резервирани спрямо партиите и ги приемат като неефективни формации. Избирателите започват да търсят друг модел, който да е по-близък до тях и чрез който се надяват да се чуе гласа им. Както виждате, това липсва в настоящата политическа система.

- Какво очаквате да видите във войната между Станишев и Първанов?

- Първо, аз не мисля, че размяната на реплики чрез медиите към този момент може да се сравни с война, а по-скоро става дума за опозиционни сюжети. Разрази ли се истинска битка, то тя ще е донесе много поражения в БСП Много трудно ще е на членовете на партията да изберат кой да е лидер между Първанов и Станишев. След този избор ще има повече разочаровани отколкото удовлетворени партийци, без значение дали председател е бившият премиер или бившият президент. Мисля, че все още не е чак толкова късно двата лагера да намерят едно общо решение, за да избегнат контрапродуктивния спор, който се оформя.

- Застрашени ли са левицата и десницата да се самоунищожат?

- На терена има две единствени партии, които няма да изчезнат, защото не са лидерски. Това са БСП и СДС. Лидерските партии не оцеляват много дълго време, защото зависят единствено от политическия живот на своя лидер. ДПС прави изключение, тъй като там има много други външни фактори. ГЕРБ, разбира се, че е заплашена. Нека си поставим въпроса – може ли ГЕРБ без Бойко Борисов? Както и, може ли ДСБ без Костов, може ли НДСВ без Царя и т.н. ГЕРБ не е толкова стабилно ядро, но не бива и да се подценява от опонентите си. Там има още една силна фигура – Цветан Цветанов, чийто рейтинг не е никак нисък. Освен това той се занимава с организационната дейност в партията и мисля, че няма по-запознат от вътрешния министър с какъв потенциал и с какви членове разполага ГЕРБ.

- Трябва ли да бъде разтурена Синята коалиция, каквото е желанието на Софийската и Пловдивската организация на СДС?

- Ако това се случи, е изключително рисковано и за СДС, и ДСБ да не влязат в следващия парламент. Единствената формула която на този етап работи, а и това се доказа от последните избори, е Синята коалиция.

- След като Кунева обяви новия си проект, започнаха да се правят сметки и коалиции за следващи  парламент. Не е ли прекалено рано за разпределяне на депутати?

- Не, напротив не е рано, дори е късно. Партиите трябва да дадат ясен отговор на избирателите си какви са намеренията им и накъде са се насочили, с кого могат да направят коалиции и с кого не могат. В България всичко е възможно. На места има невероятни коалиции, които в Народното събрание никой не може да си представи. Това се дължи на факта, че самите партии не са достатъчно стабилни, разпознаваеми и издръжливи. В този контекст, коалиция между Кунева и Борисов е възможна, но тя ще бъде в ущърб на Меглена Кунева и в интерес на ГЕРБ. Бившият еврокомисар добре си дава сметка за това и до момента се представя като самостоятелен играч. Една млада партия няма смисъл да се прикачи към сега управляващите, защото на следващите избори залогът е много голям – дали ГЕРБ ще остане в управлението или не.

- Каква ще бъде ролята на новоучредената от атакистките отцепници партия НДП?

- Тази нова формация попада в една ниша, която вече не е толкова широка. Има още няколко подобни формации, които не могат да влязат в парламента, разполагат с твърд електорат, но нищо повече. Виждаме и ВМРО, и партията на ТВ СКАТ, които показват, че нямат толкова силна подкрепа. Вероятно НДП ще се опита да играе с ГЕРБ, тъй като Волен Сидеров вече не може да се върне при Борисов Само че не се знае дали от управляващите ще бъдат толкова ентусиазирани и развълнувани, както от самите учредители на новата формация.

- Защо сякаш темата Ахмед Доган е табу за всички по-големи партии в момента?

- Да, действително по-големите партии се пазят като от огън от Ахмед Доган и ДПС и не смеят да говорят остро срещу тях. В ДПС се случи същото, което и в останалите формации – претърпя сътресение, след което се възстановява по-леко, защото там трусът не беше толкова силен. ДПС ще остане важен фактор и в следващия парламент. Не мисля обаче, че Ахмед Доган ще влезе в някаква предварителна предизборна коалиция. Той по-скоро ще изчака да види разпределението на местата в Народното събрание, след което да определя цената, която ще поиска като коалиционен партньор. Останалите партии прекрасно осъзнават означава в ключов момент да разчиташ на тези гласове. В момента и БСП, и ГЕРБ не искат да си развалят отношенията с Ахмед Доган и се стремят единствено да запазят мостовете си с ДПС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 14191 |19.12.2011 Доц. Антоний Гълъбов: Путин ще попари оптимизма на Борисов след изборите в Русия . 5| 7555 |21.06.2010 И. Тодоров: Хората са гладни да изказват лично мнение . 20| 10688 |18.05.2010 доц. Петко Тодоров: СЕМ заменя правила с интереси . 6| 9292 |28.01.2010 Антоний Гълъбов: Диалогът със "сините" - предизвикателство за ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads