Реклама / Ads
13| 31790 |11.06.2015 ИНТЕРВЮ

Проф. Петков: Работодатели чакат студентите ми след изпитa, за да ги наемат

.
Директорът на Медицински колеж "Й. Филаретова" проф. Вихрен Петков
Всичките специалности, които се изучават в Медицинския колеж, спадат към т.нар. ”recession proof jobs” – професии, които са неуязвими от световната финансова криза. Освен това те спадат към регулираните професии, обявени от ключово значение за живота и здравето на нацията ни, каза пред "Фрог нюз" проф. Вихрен Петков - директор на Медицински колеж "Й. Филаретова".
 

Визитка:
Проф. д-р Вихрен Петков е роден 1976 г. Завършва медицина в Медицински университет-София 2000 г. От 2002 г. е асистент, впоследствие – главен асистент в катедра Здравна политика и мениджмънт към Факултет Обществено здраве. През 2008 г. става най-младият доцент в България в Медицински университет-София. Няколко месеца по-късно е назначен за директор на Медицински колеж „Йорданка Филаретова” към МУ-София - длъжност, която изпълнява досега. От 2014г. е професор към МУ- София.

 

Интервю на Ренета Попова

- Проф. Петков, какви специалности се обучават в Медицински колеж „Й. Филаретова”?

- При нас тази година се приемат кандидат-студенти по осем изключително атрактивни специалности, като всичките спадат към т. нар. ”recession proof jobs” – професии, ориентирани към здравеопазването и неуязвими от световната финансова криза, според класация на „Таймс”. Освен това те са и сред т.нар. регулирани професии и имат Единни Държавни Изисквания (ЕДИ) за обучение във висшето образование. Това са специалностите, които държавата е преценила, че са ключови за живота и здравето на нацията. Към тях спадат медицина, стоматология, фармация, медицински сестри, акушерки, право, архитектура и специалностите преподавани в Медицинския колеж „Й. Филаретова”. С други думи тези специалности се гледат под лупа от държавата. Нямаме дистанционно или задочно обучение и не може и да имаме по закон. Това е една стабилна гаранция за качеството на обучение в колежа.

На първо място по търсене от работодателите са медицинските лаборанти. Когато станах директор, отпуснатата бройка за специалността беше 12 човека, сега вече са 50. До това увеличение се стигна, след като от различни учреждения ми се обаждаха и проявяваха интерес за подготвени кадри. Имаме случаи, в които работодатели чакат студентите да приключат държавния си изпит, и ги канят да започнат веднага работа при тях. В модерния свят има нужда от все повече лаборанти, защото диагнозите на лекарите разчитат на 70-80% от данните предоставени им от лабораторията. Само за София в този момент има готовност за моментално назначаване на поне 50 лаборанти. Другите специалности, които се изучават в Медицинския колеж са рентгенови лаборанти, зъботехници, рехабилитатори, помощник фармацевти, инспектор обществено здраве, медицинска козметика и масажисти.

- Предлагате ли в колежа специалности, които не могат да се изучават другаде?

- В колежа се обучават студенти от специалност „Масажист” с увредено зрение. Това е уникална специалност за България, Балканите, и доколкото ми е известно и в цяла Европа. Тя е ориентирана към хора, които имат ТЕЛК за увредено зрение над 70%. Доказано е, че когато човек загуби един от сетивните си органи, другите му се потенцират - като не вижда, има много по-добър развит усет за допир и е много по-сензитивен и изключително подходящ за тази работа.

- Какъв е интересът към специалността масажист с увредено зрение?

- Когато встъпих в длъжност като директор, бройките се отпускаха общо за колежа. Нашата институция е една много социално ориентирана организация. Тогава имаше повече свобода в разпределянето на бройките. Поради тази причина ръководството на колежа заделяше за специалност „Масажист” толкова места, колкото кандидати успешно издържат кандидат-студентския изпит, за да се даде шанс за професионална реализация на тези млади хора с увредено зрение. С оглед на това, че те не могат да се реализират в други сфери, това е прекрасна възможност за тях.

Преди около 5 г. от Министерството започнаха да ни отпускат бройките по специалности. Първата година получихме по-висока бройка за „масажист”. Поради малкия контингент на възможните кандидат-студенти не може да се предвиди какъв ще бъде броят им. Оказа се обаче, че ако не се запълни, ни глобяват. Въпросната година кандидатстваха 7 души, а ние бяхме отпуснали 12. Глобиха ни. Наложи се намаляване на бройката до ниво, на което е сигурно, че ще я запълним. В един момент, когато ни бяха отпуснати 5 бройки, се явиха 12 кандидата. Скъса ми се сърцето. Ставаше въпрос за кадърни хора, които подхождаха с много хъс и желание. Независимо че съм се обръщал към различни инстанции, няма никаква промяна. Моето предложение винаги е било тези бройки да бъдат общи за рехабилитатори и масажисти поради приликата на извършваните от тях дейности и ръководството да има възможност да се съобрази с спецификата на броя кандидати за специалност „масажист”. По този начин тези хора с увреждания биха имали шанс да се интегрират в обществото, да имат самочувствие и достойна работа.

- Каква част от студентите ви се реализират в чужбина и каква част си остават тук?

- Нашите студенти имат възможност на 100% за реализация в страната при тяхно желание. Миналата година например държавата осъзна колко сериозен е гладът за рентгенови лаборанти. Ние бяхме заявили бройка от 35 студента за следващата година, но държавата в лицето на Министерски съвет осъзна „глада” за такива кадри и постановиха да бъдат приети повече студенти в специалността. Преди няколко години направихме анкета относно реализацията на завършилите студенти. Данните от проучването показват, че 10% от тях са продължили обучението си, около 3% бяха по майчинство, всички останали са започнали успешно работа, което е около 87%. В България има глад за кадри в направление здравни грижи както за София, така и в провинцията. Същото се отнася и за чужбина. Имахме една студентка, медицински лаборант, със сериозни здравословни проблеми и голям заем за лечението си. На нея много й помагахме, стана като част от семейството в колежа. Тя ми сподели, че има работа в България, тук иска да живее, но има да изплаща кредит за лечението си, което всъщност й спаси живота. Тя възнамерява да поработи 1-2 години в чужбина, за да погаси заема, и след това да се върне тук.

На Запад много се търсят всички наши специалисти. Тези, които по-трудно се реализира в чужбина, са инспекторите по обществено здраве, тъй като работата им е по-специфична и е обвързана със законовите нормативи и уредби на всяка отделна държава. Има запитване от Гърция дали могат да идват студенти от там, да завършат тук тази специалност и като се върнат в Гърция да изкарат 3-месечен специализиран курс, за да се запознаят с техните законодателни норми. Но сме още в процес на проучване.

Другата специалност, която задържа завършилите в България, е помощник-фармацевт. Това е и най-търсената от кандидат-студентите специалност в колежа. За едно място се борят по 6 човека и балът е много висок. Работата е лека и престижна, а студентите се реализират по аптеки, както и във фармацевтичните компании. Поради тази причина завършилите остават да работят в България.

Последните няколко години ми направи впечатление, че някои от студентите завършили специалност „зъботехник” намират работа и професионална реализация в Англия, но по-голямата част остават в България.

Рехабилитаторите се реализират най-лесно. В целия свят има тенденция към застаряване на населението, хората имат все повече болежки и хронични болести. Това е професията, която им дава възможност да водят пълноценен живот в добро здраве. Рехабилитаторите си служат с богат набор от апаратура и различни методики. Независимо, че има много други близки до рехабилитаторите специалности, смятам, че няма друга, която да обхваща проблемите на нуждаещите се толкова всеобхватно. Много пъти директори на болници са ми казвали – вашите рехабилитатори са най-добре подготвените в България. Но пък имаме друг проблем. Обучението им е 3 години за образователно квалификационна степен „професионален бакалавър”. Бърза реализация, но с по-нисък образователен ценз. Някои си мислят, че на базата на дипломата, която получават, други са по-подготвени, а това не е така. Затова и от тази година във Факултета по обществено здраве към Медицинския университет има възможност за продължаване на обучението директно от професионален бакалавър за магистър. Магистърската програма е създадена от елитен екип професионалисти. В процес на подготовка сме за тази възможност и за други специалности.

 

- Имате ли прием за чуждестранни студенти?

 

- Има интерес за обучение на чуждестранни студенти, към специалностите рехабилитатор, както и към медицинска козметика – много интересна и модерна специалност. Голяма част от козметиците в България се обучават в няколкомесечни курсове и започват да работят върху пациента. Нашите студенти се обучават 3 години от водещи университетски преподаватели и изучават дисциплини като „Кожни болести”, „Анатомия на човека” и много други, което ги подготвя като професионални кадри. Дискутираме чуждоезиково обучение и за рентгеновите лаборанти.

В зъботехниката по традиция имаме много чуждестранни студенти. Имали сме от Панама, Гватемала, Виетнам и др. Дипломите се признават. Има директива на ЕС, според която щом си завършил в ЕС, имаш право да работиш и в друга държава в рамките на съюза. От тази година имаме готовност да започнем обучение на английски за медицинска козметика, за рехабилитатори и за рентгенови лаборанти. Дискутираме дори възможността за изнесено обучение на Медицинския университет за обучение на английски в гр. Петрич поради факта, че като стратегически разположен град привлича студенти както от Македония, така и от Гърция.

 

- Бихме ли могли да решим проблема си с глад на специалисти, запълвайки това звено с бежанци, каквито предложения се прокрадват в публичното пространство?

 

- Миналата година от медицинския колеж организирахме кампания за помощ на хората от бежанските лагери. Събрахме пари, с които закупихме продукти от първа необходимост. Тогава се срещнах с някои от бежанците. Действително това са хора, които бягат от много тежки условия. Те трябва да създадат нов живот в България, но голяма част от тях са хора с професии в зряла възраст, на който ще им се наложи първо да научат езика, за да започнат от начало да учат. Ако започнат да учат в продължение на няколко години, те ще са в тежест на българската държава и икономика. Това едва ли е най-добрият вариант. По-добре да се положат усилия за интегрирането им чрез професиите, които те вече владеят. В момента бежанците не са конкурентоспособни на нашите кандидат-студенти и освен това няма регламент за кандидатстването им при нас заради разминаване в дипломите. Нещата биха имали друг облик, ако има държавна политика, която да регулира приема им в университетите. Също да бъдат организирани по 20-30 човека в една специалност и на тях да им бъде преподаван учебният материал по адаптирани учебни планове, както и да бъде прибавено изучаването на български език с медицински термини.

 

- Плюсовете и минусите в проектозакона за реформа в образованието според вас?

 

- Независимо, че четох всичко в медиите по темата, нищо не ми стана ясно. Не съм имал възможност да се запозная с проектозакона и не мога компетентно да кажа мнение. Доколкото разбрах се предвижда да се обърне внимание на някои приоритетни сфери в образованието. Специалностите в колежа според мен са именно такива като част от регулираните професии, от които държавата има нужда за здравето и развитието на нацията.

 

- Има ли някакво развитие с казуса около парамедиците? (Тема, с която ви запознахме във Фрог нюз – бел. ред.)

 

- В момента в Ректората на Медицинския университет – София чакат инструкции от министерствата на здравеопазването и на образованието, както и от НАОА (Национална агенция за оценяване и акредитация), защото в писмото на двамата министри – на образованието и на здравеопазването, има много неясноти. За да не направи неволно грешка университетът, трябва да получи конкретни указания.

 

- Вие самият се славите с множеството си спортни хобита. Разкажете повече за спортния лагер в Равда, който организирате от колежа.

 

- Да, вярно е че имам най-различни хобита и занимания като уиндсърф, спелеология, ски, плуване, ветроходство, каяк туризъм, планинарство и други. Съответно се опитвам и на студентите да се даде такава възможност да практикуват различни хобита и занимания. Според Закона за спорта изучаването на този предмет е задължително за всеки студент. При нас е 5 семестъра по 30 часа. Законът е така формулиран, че никой няма право да бъде освободен от „Спорт”, дори и хората с увреждане. В случай при невъзможност за практикуване на спорт, студентите са задължени да присъстват в часовете, играейки например шах. За да не се прибягва до „играене на шах цял семестър” преподавателката ни, която е ръководител на спорта и кинезитерапевт, изготвя индивидуални програми за всеки наш студент с увреждане, което е съобразено с неговите здравословни проблеми. Разнообразието от спортове предлагани в колежа е голямо. Освен тези в салона, имаме и туризъм. Като всичко това е напълно безплатно. При желание от студентите те могат да разнообразят спортните си занимания и със студентски летен лагер на „Олимпийски надежди”, Равда. Имаме партньорство с външна фирма, които са собственици на комплекса. 10 нощувки, обяд и вечеря с уредено обучение от колежа по плуване, цигун гимнастика, волейбол, каяк, спортен полуден, кулинарна вечер и др. Аз лично с мои сърфове обучавам студентите да карат. Цената на всичко това е 230 – 240 лв., цена, която не се среща никъде по Черноморието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 24460 |25.05.2015 Проф. Петков: С 1 изречение Москов реши съдбата на студентите парамедици! . 4| 10134 |14.05.2015 Проф. Коева: Говоренето на езици предпазва мозъка от болести . 108| 16173 |07.05.2015 Проф. Никола Алтънков: Съветският съюз ни подгони като овце да участваме във войната срещу Германия . 67| 11967 |09.04.2015 Проф. Петър Иванов: Само нова партия може да доведе до промяна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads