Реклама / Ads
28| 17287 |24.11.2017 ИНТЕРВЮ

Министър Радев: Не съм чувал за контрабанда на цигари от „Булгартабак “, ще проверя

.
Валентин Радев Източник: БГНЕС
Не зная за доклада на турските служби за контрабандата на цигари от „Булгартабак “. Не съм чувал за такава контрабанда. Ще трябва да проверя. Това заяви пред Фрог нюз министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Ето какво каза още той по проблема с контрабандата и корупцията.
 

- Г-н Радев, Европа твърди, че корупцията е най-големият проблем за България. Според Евростат също сме "първенци" по корупция. Защо не можем да се преборим с нея?

 

-  Миналата седмица тук беше посланикът на Германия. Говорихме си надълго и нещата, които му казах, е че по  мое желание бях на среща с техния министър на вътрешните работи. Той ми зададе същият въпрос като вас. Когато започнахме да говорим по-подробно за трафика на оръжие, на хора и наркотици и т. н., му казах добре, искате ли да ви кажа аз какво знам? И като му разказах, стигнахме до общ извод: Ами добре, давайте ми такава информация. Посланикът ми обеща, че ще ме притеснява много често. А аз му отвърнах: Притеснявайте ме колкото искате. Аз и на двамата им викам: Вие сигурно не ни вярвате, защото сме ведомство. Сигурно не всичко е точно така. Всяко ведомство се опитва да обяснява по най-добрия начин колко добре се оправя. Слушайте ФРОНТЕКС. Там има представители от всички държави. Питайте ги тях, те ще ви казват. Те знаят не само за миграцията, но и за трафик на хора, на наркотици. Всичко виждат и минава през тях. Това казах на чуждите представители.

 

- Защо все пак не можем да се преборим с корупцията? 

 

- Ние никога няма да се преборим с корупцията. Като ме питате така директно, аз и директно ви казвам. Друг е въпросът в какви нива е тя. И това, което аз отговарям в министерството, се опитвам ..... Забележете какво правим ние с „Вътрешна сигурност“. Има и „Инспекторат“. Днес ще ги изпратя на едно друго място. Хващаме полицай или какъвто и да е служител на министерството и веднага го обявяваме. Това са 50 хиляди души.

 

- Но аз не ви питам за корупцията само в МВР. Питам ви за тази по високите етажи на властта. Защо няма до този момент нито един висш чиновник , който да е уличен и наказан за корупция?

 

- Има специализирана прокуратура. Аз също съм ангажиран. Търсим  там какво ли не. Това са структури, изграждаме някои от тях. Това е една от посоките, един от начините да се пребориме .

 

-  Но и в момента у нас  има достатъчно структури , има и законодателство. В правомощията на МВР  влиза и ангажимента да се бори с корупцията по високите етажи на властта. Защо не се получава?

 

- Съгласен съм. И аз като гражданин не ми се иска да е така. Моите деца са тук в държавата.

 

- Щом и вие не виждате резултат, не се ли усъмнявате в професионалното ръководство на МВР? Дали не ви подвежда?

 

- Съмнявам се във всички. В моите решения се съмнявам  и ги проверявам постоянно. Съгласен съм с вас. Какво очаквате да ви кажа сега?

 

- Истината. Когато човек се колебае какво да каже, най-добре да каже истината.

 

- Това казвам винаги. Ако забележите нещо друго, казвайте веднага. Няма друго министерство, което всеки месец  да дава брифинг. Обяснявам всеки месец какво съм правил. Тази тема, която аз съм си избрал накрая, е за зоополицията. В МВР  съм забранил да се крие всякаква информация.

 

-  Тогава да ви попитам имате  ли информация за контрабандата на цигари от „Булгартабак“?

 

- Всякаква  информация имам. България даде, включително и на Англия, информация за три предприятия на територията на Гърция.

        

- Г-н министър, но аз не ви питам за Гърция, а за България и за  „Булгартабак “?

       

- Ще проверя сега. За кога става въпрос?

       

- Вие информиран ли сте за доклада на турските тайни служби относно тази контрабанда от „Бургартабак?

        

- Сега не съм информиран. Ако е имало нещо... какво значи информиран? Кога е станало това?

        

-  При вас по принцип има ли доклад или информация от турските тайни служби за контрабандата на цигари от „Булгартабак “?

        

- От кога е този доклад?

        

- От две години поне. Наскоро Турция предостави нов доклад със същите и актуални данни на европейските институции.

       

-  Може да не е влязъл още. Ако някой е трябвало да ми го дава, сигурно не е стигнал до мен. Една седмица бях в САЩ . То,  ако е станало нещо, сигурно ще ми го дадат.

 

- Но докладът  е от две години, медиите писаха... От толкова време се говори и за този проблем. Вие колко време сте в МВР?

 

- От май месец съм тук.

 

-  И до този момент, пък и преди това,  не сте чули за контрабандата на цигари от „Булгартабак “?

 

-  Аз съм чувал за контрабанда на цигари много. Всяка сряда си говорим за контрабанда на цигари .

 

-  А за контрабанда на цигари от „Булгартабак“ говорите ли си?

 

- Всякаква контрабанда на цигари работим. Но не зная за „Булгартабак“. Ще трябва да проверя. Ако има такова нещо ще ви информирам.

          

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4942 |23.11.2017 Шефът на КАТ: 96% от катастрофите стават по вина на водачите . 2| 4801 |23.11.2017 Шефът на ВАП: Имаме над 200 контролни органи, но те са пасивни и бездействат . 0| 5733 |21.11.2017 Ще се осмели ли шефът на ВАС да посегне на назначенията с ”връзки”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads