Реклама / Ads
0| 13033 |02.06.2022 ИНТЕРВЮ

Пламен Абровски пред Фрог за ГКПП ”Кап. Андреево”: Ако някой не разбира какво работи и заблуждава премиера, е много жалко

.
Пламен Абровски Източник: БГНЕС
Ако БАБХ казва истината за контрабандата на ГКПП “Кап. Андреево” на границата, значи нямаме национална сигурност. Да забравим за Шенген. Не искам да го повярвам. Ако някой не разбира какво работи и заблуждава премиера, е много жалко.
 

Това каза пред Фрог нюз председателят на комисията по земеделие в НС Пламен Абровски. Ето какво допълни той за хаоса  от тирове на българо-турската граница, създадена след закриване на частната лаборатория за пестициди по нареждане на шефовете на БАБХ:. 


Г-н Абровски, разбра се, че в качеството си на шеф на парламентарната комисия по земеделие възнамерявате да отидете на ГКПП “Кап. Андреево”. Кога и защо ще посетите границата? 

 

Възнамерявам да отида в петък. Ние сме външна граница на ЕС и като такава имаме много повече отговорности от останалите страни. През нас минава храната, която храни не само нашите деца, но и тези в Германия, Австрия, Чехия, Унгария и т. н. Направих едно изслушване в комисията и това, което ни каза изпълнителният директор на БАБХ Христо Даскалов, за съжаление повдигна прекалено много въпроси. Той не можа да каже какво точно се случва. Започна да говори за някакви камери и неща, от които нищо не се разбра. От медиите, пред които той говори, оставам с впечатление, че на границата могат да минават тирове с плодове и зеленчуци, без едва ли не да бъдат проверявани от митница и гранична полиция. 

 

Спомена се директно думата контрабанда.

 

Да, така е. Съгласете се, че ако е имало такова нещо, това означава официален канал. А това пък на свой ред значи, че забравяме за Шенген. Това означава, че всичко, в което до този момент сме убедили нашите партньори, не съществува. Трябва да извадим гумичката и да го изтрием, като започнем наново все едно сме 2007 г. А именно - да градим доверие в нашите партньори. И най-лошото е, че това няма отношение към самата лаборатория.

 

Дали го има този канал, или не, аз лично не зная как той е свързан с лабораторията. Това, което искам да видя е как влизат тировете с плодове и зеленчуци и да направя съпоставка с това как са влизали преди. Ако е имало такъв канал, за който говори ръководството на БАБХ, това означава, че ДАНС са го проспали, т. е ние нямаме никаква национална сигурност. Това означава, че гранична полиция са го разрешили - или накратко казано нямаме граници. Това означава, че БАБХ нищо не са свършили. Излиза, че цялата държава си е затваряла очите. Никой не може да ме убеди, че за последните 10 години всички тези служи и всички пратньорски наши служи, които са ни проверявали, включително  “Ди Джи Санте” / бел. ред. европейският орган по безопасност на храните/, са си затваряли очите за един такъв канал.

 

Това отказвам да го повярвам като българин, данъкоплатец и гласоподавател и европейски гражданин. Говорим за наднационален проблем. Излиза, че този канал е общоевропейски, дори световен, за да минават някакви неща с протекции от незнам си кой. Толкова абсурдно ми звучат тези неща и аз не мога да приема такъв тип внушения. Понеже е свързано с храната и ако стане гаф на границата, съвсем спокойно могат да ни затворят износа. 

 

Какво означава това?


Това означава България да няма право да внася в ЕС никаква храна и земеделска стока. Това означава на границата с Румъния или с Унгария да започнат да ни проверяват какво сме произвели в ЕС.  Ако някой не разбира какво работи и заблуждава премиера, е много жалко. Искрено се надявам някой някъде по веригата, без да разбира какво прави и говори, да е подвел премиера, отколкото да се случи това,  за което ви казаха сега.  Ще ви върна към  конкретен случай. От  2017, 2018 и 2019 г. са пробите за луда крава. Държавната референтна лаборатория е изследвала пробите. И понеже държавата не ги е правила, защото някой е обжалвал обществената поръчка, те просто са ги складирали. И всички са си мълчали пред ЕК. Дефакто държавата, която е трябвало да извършва контрол, не го е правила. Подчертавам - говорим за никакъв контрол. 

 

Искате да кажете, че проби за луда крава са взимани, но не са били изследвани от държавата, така ли?


Да, това се е случило. Става дума за същата централна лаборатория, която в момента изследва пробите за пестициди, които идват от КГПП “Кап. Андреево”. Ще припомня, че стана голям скандал с пробите за луда крава. Направих изслушване в комисията на Мая Манолова. 

 

БАБХ какво обясняват, защо не са правили тези изследвания?

 

Защото всичко е било “покрито”.  И няма кой да контролира контролиращия, разбирате ли.  Аз за това, когато правихме политическата ни програма, заложих да има една голяма референтна лаборатория, а всички други контролни дейности да се отдават. Когато имаш един буфер, една частна лаборатория, която знае, че трябва да прави едно, две, три, тогава държавата отива, проверява и казва - тук има нещо нередно. И държавата е чиста. Когато обаче държавата извършва тази дейност, кой я проверява нея?! Никой. Тя сама се проверява. За “луда крава” има документи. Сезирах ДАНС, но всеки си мълчи. През 2019 г. и 2020 г. са вкарали частни лаборатории, за да могат да направят пробите въобще. Само, че тогава “Ди Джи Санте” са си “затворили очите”, защото ние сме държавата членка на ЕС и външна граница. Скандалът е щял да бъде огромен, защото луда крава се предава от животно на човек и могат да умрат хора.

 

Те и пестицидите не са по-малко опасни. 

 

Напълно съм наясно. Така е. В момента не знаем държавата какво извършва на границата и затова ще отида да видя с очите си.  

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7575 |31.05.2022 Евгений Дайнов пред Фрог: Ако й е писнало на Калина Константинова, да си намери друга работа . 0| 7040 |31.05.2022 Стела Николова пред Фрог: Украинците не са неодушевени предмети, които да натоварим на влака. Просто трябваше да им обясним . 0| 5593 |31.05.2022 Хр. Казанджиев пред Фрог: Отсрочката е глътка въздух за България, но и за руските интереси. И сега можем да преработваме неруски петрол . 0| 52700 |30.05.2022 Койна Русева пред Фрог: Наско, какво стана бе, брат?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads