Реклама / Ads
0| 3352 |05.06.2022 НОВИНИ

Хаосът на “Капитан Андреево” си е все същият. Над 3000 шофьори чакат ”до припадък”, прииждат нови тирове

.
ГКПП ”Кап. Андреево” в момента
Хаосът на ГКПП “Капитан Андреево”, който се създаден, след като бе спряна дейността на частната лаборатория за фитосанитарен контрол, остава все същия. За това сигнализираха представители на граничните власти.
 

Над 3000 тира с плодове и зеленчуци чакат дни наред, за да минат българо-турската граница. Забавянето идва от там, че изследванията за пестициди вече се прави в държавната лаборатория в София. Прогнозите са, че положението ще се усложни, тъй като непрекъснато прииждат нови камиони. За да се създаде илюзия, че въпросът е решен, повечето превозни средства са останали да чакат от турската страна, така, че на българска всичко да изглежда “чисто”.

 

Този факт стана известен и на делегацията в петък, която се оглавяваше от председателя на земеделската комисия към НС Пламен Абровски. Очаква се идната седмица той да огласи проблемите, които е установил на границата.


.
 

Според източниците ни най-неприятното е, че за да минават по-бързо камионите, те се проверяват формално. Само някои се отворят за проби, като от тях се сваля по 1 пале, а  не както се е правело досега - по 12-15 палета, колкото е целия тир. Именно това поставя под въпрос контрола на границата, която е и външна за ЕС. Преди два дни на място дойде и транспортният министър Николай Събев. Той съобщи, че ще се направи така, че да се пропускат по 2000 тира за денонощие.

 

Проста сметка показа, че тогава за един камион властите би трябвало да отделят като време 0, 7 от минутата, което е невъзможно. Заради напрежението на границата, превозвачите организираха протест, тъй като чакането здраво им бърка в джоба. Отделно от това инспекторите от БАБХ, които са изпратени на “Капитан Андреево” също са недоволни, тъй като трябва да извършват хамалски дейности - сиреч да товарят и разтоварват. Някои от тях са в напреднала възраст, заради което бяха принудени да пренаемат работници, основно от ромски произход.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3334 |03.06.2022 Пред министър Събев превозвачите скандират ”Оставка” на ”Капитан Андреево” . 0| 6358 |01.06.2022 Рашков: Шегуваме се, че сме Министерство на всички работи, но нищо не можем да направим на ГКПП “Кап. Андреево” . 0| 3402 |31.05.2022 Румен Драганов: Хаосът с бежанците е заради функционалната неграмотност на Агенцията за бежанците . 0| 35344 |31.05.2022 Шефът на легия “Антимафия”: 10 млн. лева подкуп е поискал олигарх и човек от властта от бивша фирма на ГКПП “Кап. Андреево”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads