Реклама / Ads
5| 12530 |18.07.2019 ИНТЕРВЮ

Симеон Иванов: Шефът на МВР искаше да каже на американците: „Борим се с Русия, оставете ни на власт“

.
Симеон Иванов
Шефът на МВР Младен Маринов искаше да каже на американците: „Ние вече е борим с руската заплаха, оставете ни на власт, защото вложихме в САЩ милиард и отгоре.“ По тази причина той обвърза руския сайт с договора за покупката на Ф-16. Това каза пред Фрог нюз бившият служител на ГДБОП Симеон Иванов. Ето какво още обясни той за хакерската атака в НАП:
 

 Г-н Иванова, тази сутрин адвокатите на Кристиян Бойков, задържана за хакерската атака в НАП, завиха, че е бил притискан в ГДБОП, за да си признае, че той стои зад това престъпление. Като бивш служител, това практика ли е в тази служба?

Винаги е имало склонност да се оказва натиск спрямо даден човек. Целта е той  да бъде „предразположено“ да си „признае“ за извършвано деяние. В случая това  е направено  доста бързо, защото е съвсем видно, че управляващите искат този скандал с източването на данните на 5 млн. души да приключи. Трябва им  „грешник“ с правдоподобни белези.  Виждаме, че той услужливо  беше изваден от „храстите“.

 

 В много разследвания с голям обществен отзвук не се действа особено бързо. Кое налага сега да се подходи по друг начин?

Вероятно го налага „политическа“ необходимост. Но допускам, че се цели с един куршум да се ударят два заека. Не е изключено управляващите да са поели ангажимент да обслужат „правилната“ конкурентна бизнесструктура. Личното ми мнение е, че данните от НАП въобще не са „хакнати“, а отдавна изтъргувани на черния пазар за финансови тайни и то не само на един клиент. Зная, че различни държави дори  купуват такива „дискове“. Всъщност дискове няма. Отваря се „прозорец“ в компютърната система, през който клиентът просто си влиза в информационния масив на съответната институция и си взема платените данни.

 

Кое ви кара да мислите, че така се случват нещата?

 Първо -  сигурно си спомняте, че неотдавна се проведе  операция „Чевеи“. Тогава от МВР бе източена голяма база данни. Второ - миналото лято се проведе операция „счупени дискове“ в Службата по вписванията. Знам ли какви са последствията от „Червеи“ и проблемът с Търговския регистър? Нищо не знаем.  Само можем да се досещаме, че се касае за домогване до „оръжие“, с което дадени хора да бъдат притискани манипулирани, изнудвани и т. н. Сега с НАП се случи съвсем същото. Свидетели сме на сериала „Червеи 2“. Защо се  чудите, че се проведе операция „ХАК за НАП“.  Естествено това се прави, за  да се обвини някой, който е удобен. После ще видите, че  нищо няма да се докаже в съда. През това време всичко ще е забравено, най-малкото заради други скандали, които ще ни връхлетят. И новината за оправдаването на младежа може дори да не влезе в новините. Смятам, че „Червеи 2“ далеч надхвърля по беда мащабите на „Червеи“. Но доказателството за това ще дойде след години.    

 

Защо сте толкова убеден?

Защото този сценарий се разиграва от години. Един и същ е, без грам разлика. Каквото и да се случи сега,  въпросителните около НАП ще стават все по-големи и по-големи. Един от най-важните е, дали институцията е правила архив за конкретни лица, по-точно за хора, неудобни на властта. Важно е да научим по чия заръка НАП е събирала тези данни. Дали това е ставало по нареждане на прокуратурата? Ето това е важно да се разбере. Но властта сега се опитва да избяга от тези питания, хвърляйки ни в сценария за историята на 20-годишния младеж от Пловдив.

 

Но часове, преди да бъде задържан, шефът на МВР Младен Маринов обвърза историята с руски сайт и договора са покупката на Ф-16. Защо професионалист като него ще си позволи да издига неверни хипотези?

 Първо да уточним, че Младен Маринов вече „не е професионалист“.  В смисъл, че не е на професионална, а на политическа позиция. Той е пряко политически ангажиран като част от правителството. При това твърде емоционално – спомняме си сълзите при официалното приемане на поста министър. Да си спомним, че дори като „професионалист“ проведе доста успешни политически акции от типа „Белия автобус“. Той трябва да се изказва политически.  Но грубото намесване на Русия в тази всъщност вътрешна афера и използването й като „чаршаф от първа брачна нощ“,  очевидно има съвсем друга  цел. Допускам, че тя е свързана с опита да се промотираме на Запад и отвъд океана. Все едно Младен Маринов каза, но не на нас, а на тях-американците:  „Ние вече е борим с руската заплаха, оставете ни на власт, защото вложихме в САЩ милиард и отгоре.“

 

Възможно  ли е да има ответна реакция от Русия и САЩ  за неоснователната им  намеса в този скандал?

Никой не си дава сметка, но резултатът ще дойде не сега, а след време. И той ще е потресаващ, защото буквално „ще хвърчат глави“ на хора от бизнеса и политиката в стил ала Цветанов. Нито  САЩ, нито и  Русия вече са склонни едни „тъмни балкански тарикати“ да ги водят за носа с празни обещания. У нас всеки е измамил и завлякъл финансово някого. И обещавал невъзможното на всички големи играчи. Но рано или късно идва време да си платим за дебелоочието.  Да се молим Русия да не реши да ни обърне по-голямо внимание след изказванията на Младен Маринов. И иначе, то така се става министър у нас. По Големанов.  

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8509 |11.06.2019 Симеон Иванов: Разкрихме се пред вербовчиците на момчето, сега ще са по-внимателни и информирани . 12| 16089 |02.04.2019 Симеон Иванов: Ако Пламен Георгиев е лицето на борбата с корупцията, на ГЕРБ дупе да им е яко . 12| 16991 |14.01.2019 Константин Симеонов: „Дебеличкият бизнесмен" иска „Дунарит“, затова арестуваха финансовия му директор . 11| 56173 |07.12.2018 Албена Белянова: Докато шефът на АДФИ ме насилваше, началниците му от финансовото министерство се смееха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads