Реклама / Ads
10| 9479 |16.06.2016 ИНТЕРВЮ

Е. Славкова за Фрог: Турция има стремеж за анклави в Европа

.
Емилия Славкова
Атентатите в Турция се правят, за да се покаже, че Ердогановата власт е нестабилна. САЩ и някои други ционистки среди по света искат да се отслаби властта на президента и неговата партия. Той вече си е изиграл ролята, която му е била определена. Не е бил програмиран да води независима политика за самостоятелна Турция. Това коментира пред Фрог нюз тюркологът Емилия Славкова.
 

Емилия Славкова се занимава с изследване на вътрешното и международно развитие на съвременна Турция, на международните отношения на Балканите и се утвърждава като учен, тюрколог и балканист-международник. В периода 1993-2000 г. Славкова работи като преводач в Министерството на външните работи и в Българското посолство в Анкара.


- Г-жо Славкова, имате собствена версия за множеството атенати в Турция.

- САЩ и някои други ционистки среди по света искат да се отслаби властта на президента и неговата партия. Той вече си е изиграл ролята, която му е била определена. Не е бил програмиран да води независима политика за самостоятелна Турция. Сега Западните сили залагат на други среди, които действат в съгласие с тях. В това отношение една от основните фигури е Давутоглу. Идеята е да има групиране на хора като бившия вече премиер около опозиционната партия, която е слаба. Народнорепубликанската партия да бъде подсилена и заедно с това да се създадат условия за взаимодействие с прокюрдската Демократична партия на народите. Ако се установи такова взаимодействие, то ще върви в търсене на мирен изход на кюрдкския въпрос.

При всички случаи песента на Ердоган е изпята. Стремежът е тихо и кротко да го накарат да се пенсионира, като през това време да се подсилят опозиционните сили и те да бъдат в сговор със Западните сили.

 

- Падането на имунитетите на турските депутати как ще се впише във вашата теза?

- Една от целите е разчистване на сметките с прокюрдската партия и изхвърлянето й от политиката. Западните сили с атентатите целят да се предотврати премахването на имунитетите. Те ще оставят кюрдите във властта, но така ще го направят, че да играят по свирката на Запада. Ще се опитат да парализират възможността за създаване на самостоятелна тюркска държава.

 

- Отливът на туристи също ли е умишлено предизвикан?

- Умишленото разклащане на икономиката е повече от 10 години. Туризмът се срива, но става дума за дребните собственици.  Руснаците обаче не казват да са спрели газа, Турция го получава даже през България.

 

- Заплахите на германските депутати, „защитници” на арменския геноцид сериозни ли са?

- Не вярвам германската държава да създаде условия за такива неща. Това обаче показва какви са средите, които в Германия и Европа са от помощ на турската власт – крайно националистически, крайно радикални и религиозни среди, които са организирани от Турция. Има манипулация, за да може емигрантите и работещите на Запад да бъдат под техен контрол, което в далечно бъдеще говори за планове за евентуални анклави в Европа.

 

- Какви ще са последиците от признаването на арменския геноцид?

- Това ще стане по-бързо, ако властта в Турция се окаже на колене. Нашият проблем е подобен на арменския. Много жалко, че нашата власт се прави, че не го разбира. Проблемът е с един корен – геноцидът на немюсюлманските и нетурските народи в Османската империя по време на младотурците. Идеята на младотурците е била от бившата многонационална империя да се създаде еднонационална турска република, но не по пътя на естественото претопяване, а чрез унищожаване. Ние сме първият пример в това отношения. Българският геноцид е първият в Европа. Ние трябва да се учим от арменците. Единственото, което не можем да постигнем на този етап, е да имаме толкова пари като арменците и лобистки групи, които се борят за интересите си.

Признаването на геноцида води след себе си искане на територии, които не са турски. Арменците си искат Западна Армения. Република Турция е изкуствено създадена държава на база на насилието и заграбване на чужди територии. Тюркските племена са дошли от Средна Азия, колкото и територии да са завоювали, те не са техни, тъй като местните народи не могат да се лишат от памет. Създава се турска република на базата на турския етнос, който е бил малцинство.

 

- Повдигате въпроса за Ангорския договор...

- Между България и Турция съществува смесена комисия във външните министерства на двете страни, които обсъждат нерешените въпроси. Един от тях е въпросът за българската собственост, изоставена в днешните граници на Турция. България трябва да се готви по нов начин да води преговорите с турската страна, за да бъде призната историческата истина. А тя е, че българите са били прогонени от родната си стряха и родните си огнища. Трябва да се водят разговори за Източна Тракия и за Западна Мала Азия, където е имало над 6 000 българи в различни села. Българите са били прогонени незаконно и им е било отнето цялото имущество, а те са били подложени на геноцид. Ние не трябва да водим този разговор с Турция на базата не на изселници, както пише в договора, а на базата на  „бежанец”.

Българите, които са прогонени от домовете си, не могат с нищо да докажат, че са имали имоти. Когато са бягали, не са могли да си вземат документацията за собственост. Такива има в турските архиви, но те никога няма да ги дадат в наша полза, а когато на тях им е изгодно.

Българската страна трябва да обяви този договор за обективно неприложим. Това е работа на правителството.  

 

Навремето правителството на Костов през 98 г.  реши един въпрос абсолютно противозаконно – въпросът на пенсиите на българските граждани, заселили се в Турция. Това е много кардинален за българското стопанство въпрос, който според Конституцията трябва да бъде решаван от Народното събрание. Костов не прекара това решение през парламента, а го оформи като решение на МС. Изплащахме години наред пенсиите на тези хора заради Костов.

 

 Интервю на Даниела Николова 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9861 |07.06.2016 Маша Илиева за Фрог: В чужбина българите превзеха балета, търгуват го на черно . 21| 12042 |30.05.2016 Проф. Раденски за Фрог: Стъкленият капак на соца ограничаваше, но и защитаваше . 9| 11492 |28.04.2016 Октай пред Фрог: Доган обича да флиртува със студентки и млади жени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads