Реклама / Ads
24| 8496 |26.09.2008 ИНТЕРВЮ

Е.Сугарев: Побоят срещу Огнян Стефанов е подплатен с пари

.
Никой не се занимава с криминална дейност от любов към спорта. Тя винаги е икономически подплатена и мисля, че и в този случай е така, каза в предаването на Явор Дачков по Тв 7 Сугарев.
 

 

- Първо да кажем няколко думи за опита за убийство на Огнян Стефанов, тоест вашия коментар дни след като се случи и бяха изговорени доста думи. Ще бъде ли хванат поръчителя на това престъпление?

- Никога не се стига до поръчителя, поне в България. Най-често се стига до извършителите, ако изобщо се стигне и до тях, което в 80% от случаите не става. Що се отнася до това да ли е опит за убийство, да, вероятно шефът на ВМА и Младен Мутафчийски имат право за това, че става дума за опит за убийство и това не е обикновен опит, ако беше целта само да отнемат живота на Огнян Стефанов, просто щяха да го гръмнат и да си отидат, а това е послание, което според мен е адресирано към всички журналисти и казва: „ето какво се случва с тези, които си пъхат носа там, където не им е работа, така че гледайте и мислете, вие бихте могли да бъдете на същото място” и затова е изключително опасен прецедент. Аз бих го определил като един от най-ясните симптоми за Путинизацията на България, защото по този начин се решават проблемите и в Путинова Русия. Справка: многото журналисти, които загубиха живота си там.

- Какво може да е предизвикало такъв зверски гняв? Обикновено в България бият, когато пресечеш икономически интерес. Тук, обаче бяха намесени хора от ДАНС, или по-скоро отношения политика-служби. Защо такава жестокост, вие отговорихте - донякъде сплашването на другите, но...

- Ами никой не се занимава с криминална дейност от любов към спорта. Криминалното е винаги икономически подплатено и мисля, че и този случай е така. Що се отнася до причините, според мен те се крият в идентифицирания от ДАНС сайт „Опасните новини” и в лансираната пак от ДАНС версия, че Огнян Стефанов стои зад този сайт. Справедливо, или не, това не мога да кажа.

- Вие виждали ли сте този сайт?

- Да, разбира се, чел съм го изцяло. Между впрочем той отново е в интернет.

- Кажете на тези хора, които не са го видели в интернет и не знаят сайта няколко думи?

- Това е анонимен сайт, в който се появяват статии, които донякъде напомнят разследвания, донякъде са чисто жълти публикации, като например тези за трипера, който бил хванал президента Първанов. Но за част от тях ДАНС има право, че съдържат класифицирана информация, там има неща, които наистина трябва да бъдат проверени, и които наистина са толкова горещи, че акцията срещу Огнян Стефанов не е чудна.

Имам предвид една статия, която казва, че се реанимират контрабандните канали от хора на ДАНС и се визира едно конкретно име, което е герой на половината публикации, натрапчиво срещащо се име, което едва ли е случайно, става дума за Алексей Петров. Там се говори за това как правейки проверка по различните митнически пунктове, той заедно със зам.-шефа на Агенция „Митници” на практика си разчиства пътя за свой контрабанден канал за наркотици, за китайско карго и се казва дори това, че голяма част от приходите от този канал ще отидат в партийните каси на управляващите партии. Споменават се и други интересни неща, примерно се лансира версия, за това каква е била реалната причина за срещите между бившия министър Петков и така наречените братя Галеви. Ставало е дума също за контрабанда на наркотици, на синтетична дрога и за уреждане на такъв контрабанден канал за износ на такава дрога от България.

- Това звучи правдоподобно, тъй като припомням, че тази среща беше уловена случайно от службите, които са следели братя Галеви именно за такава синтетична дрога и насреща най-изненадващо се е появил бившият министър Петков и всички са били учудени?

- Това беше най-големият корупционен скандал в цялата история на България от началото на прехода до сега.

- Но завършва по български, без никакви последствия, с изключение на оттеглянето на Румен Петков.

- Не бих казал, че е без никакви последствия и тук ще се натъкнем на най-големия парадокс. Всъщност вътрешният министър се смяташе за човека, който държи всичко в БСП в ръцете си и чрез своите контакти може да предизвика всичко, включително и да свали премиера. И за това всички се опасяваха по някакъв начин да не засегнат неговите интереси. Благодарение на този безпрецедентен скандал вътрешният министър беше принуден да си подаде оставката, въпреки цялата власт която имаше, а човекът организирал тази среща и на чиято територия се е състояла тя, предполагам всички знаят, че става дума за басейна „Спартак”, вместо да бъде санкциониран, той първо беше ожалван за това, че са го осветили, след това си позволи директно публично да заплашва генерал Ваньо Танов, който проговори за този случай и в крайна сметка се оказа съветник, а според някои публикации началник на кабинета на Петко Сертов, което според мен е доста симптоматично за това що за служба е ДАНС и вероятно имат право тези, които твърдят, че става дума за „римейк” на Държавна сигурност. Шефовете на ДАНС са от Държавна сигурност, начините, по които се интересуват техни съветници от контрабандните канали също издава почерка.

- За мен беше изненадваща реакцията на опозицията. Г-н генерал Атанасов се възмути от Румен Петков, защото осветил Алексей Петров, а не защото той е присъствал в тази служба.

- Едно от изказванията по повод Алексей Петров принадлежеше на бившия вътрешен министър и то беше свързано с това, че при двама министри изпълнява тази функция и че от осем години е секретен агент и ако направим малка сметка ще се окаже, че е вербуван по времето, в което генерал Атанасов е бил шеф на НСС, което за мен е необяснимо. Познавам генерал Атанасов и наистина се чудя как изобщо е възможно. И започвам да се чудя защо толкова недосегаем беше Самоковецът по това време, аз нямам обяснение.

- Също така беше известно, че г-н Петров е много близък с бившия главен прокуратор Филчев. Нека припомним, че вие написахте книга с разследвания за  Филчев, направихте една от първите публични акции на възмущения срещу начина, по който работеше прокуратурата, въпреки престъпления, които бяха доказани, че са извършени от Филчев, той остана недосегаем и бивши и настоящи управляващи го покриха включително и президентът Първанов. Как си обяснявате това и знаете ли каква е съдбата му днес?

- Откровено казано не. Знам че беше изпратен като посланик в Казахстан с указ, подписан от сегашния президент, очевидно за добрата му дейност като главен прокурор в България. Знам, че благодарение на честото и мистериозното му изчезване този пост беше освободен в крайна сметка след няколко много скандални ситуации, в които псуваше журналисти в ефир. Какво се е случило след това с него не знам. Чувал съм слуховете, че се намира в някакво имение в Швейцария, но това може да е така, но може и да не е така. Нямам информация пък и мисля, че не е чак толкова интересно къде е сега Филчев. По-интересно е защо се допуска симптомът Филчев, който беше болестен за цялата държава от една страна. От друга страна истина е, че Алексей Петров беше изключително близък с Филчев. Ставаше дума за един така да се каже триумвират, който координираше помежду си действията си, това бяха бившата барета Алексей Петров, шефът на баретите Филко Славчев и Никола Филчев, главен прокурор.

И като става дума за Алексей Петров, покрай нещата, които аз казах тогава той заведе три дела за клевета срещу мен за доста големи суми, наех изключително елитни адвокати включително и бившия главен прокурор Иван Татарчев, и изгуби и трите дела в крайна сметка и ми плати съдебните разноски.

- А вие виждали ли сте се с него, разговаряли ли сте?

- Виждал съм го веднъж, по време на делата, не съм разговарял с него и мисля, че не е моя работа да разговарям с подобен тип хора.

- Имате ли нещо лично срещу него?

- Не, аз нямам нищо лично срещу него. Но съм убеден, че е свързан с убийството на Николай Колев. Той беше бивш висш прокурор и беше основният враг на Филчев сред магистратите, основният човек, който имаше доста контакти, включително и в подземния свят и имаше информация за нещата, които стават в прокуратурата. Работеше активно. Освен това той беше доста пострадал от Филчев. Бяха му спретнати активни мероприятия, които бих казал са драстични. Бяха му подхвърляни наркотици, оръжия, такива истории, бяха го тикнали за три месеца в ареста, опитваха се да го обвинят като поръчител за убийството на Надежда Георгиева, но аз съм убеден че Алексей Петров има пръст в това убийство, знам го от Николай Колев. При последната ни среща с него, която се състоя няколко дни преди да бъде убит, той дословно каза: Очаквам Алексей Петров да ме скопчи. Общо взето внушаваха на Алексей първо, че Николай Колев има нещо общо с атентата срещу него и второ - той доста пречеше на схемите, които се разиграваха на този триумвират и бяха свързани с икономически интереси.

- Някои от основните огромни вини на Филчев според вас кои са? Не говоря за големите неща, че не си е изпълнявал задълженията и не се е борил с корупцията, това са някакви очевидни работи, но конкретни случки, които са най-скандални.

- Най-голямата вина на Филчев е, че направи от прокуратурата нещо, което е абсолютно пирамидално и където всеки слуша само началника си и същевременно е доста силно ориентирано към корупционни действия. Той съсипа на практика българската прокуратура, превърна я в нещо подобно на прокуратурата по времето на Вишински.

- Как ставаха тези икономически операции, нека да кажем една, две схеми?

- Що се отнася до икономическите схеми, аз трябва да кажа, че в една от тях мисля че очевидна, когато заемаше този пост даде публичното обещание, че ще вкара в затвора всички, които са виновни за банковата криза в България. А в крайна сметка стана точно обратното, всички бяха оправдани и започнаха да съдят успешно България затова, че са били обвинени реално без никакви доказателства .

За какво става дума в случая? За това, че тези дела и събраната от следствените органи информация са буквално опоскани изтъргувани срещу някогашните кредитни милионери и шефове на банки, за това, че няма да бъдат преследвани по никакъв начин, един вид държавен рекет.

Подобни действия има и по отношение на бизнеса. Преди мен в студиото беше Иво Прокопиев, той беше един от потърпевшите от действията на Филчев, заради това, че неговите вестници си бяха позволили да кажат истината за брата на Филчев, който беше арестуван като организатор на престъпна група, занимаваща се със контрабандата на антики.

- Патриот, както биха го нарекли някои колекционери.

- Така че прокуратурата има огромни възможности, като например иска да съсипе нечии бизнес, да го направи като примерно организира серия от непрекъснати  проверки, това за една банка е смърт. И е много лесно да се каже: Виж какво, ние имаме срещу теб това и това, може да не е истина, може да е нищо, но ние така ще го разиграем, че ще ти разгоним фамилията, помисли си и плащай.

- Как си обяснявате, че името на Алексей Петров не се споменава от политиците, нито от опозицията, нито от управлението, а когато той проговори само с две думи накара Бойко Борисов веднага да млъкне по скандала с Ваньо Танов. А Танов също замълча почти за два, три месеца и то в разгара на този скандал.

- Обяснявам си го с няколко обстоятелства. Първо, доколкото знам, а и това беше писано впрочем и в „Опасните новини" Алексей Петров поддържа един доста така сериозен щат от бивши служители в службите и бивши служители на ДС съответно, което за него като мултимилионер не е особено трудно. Това са хора, които се занимават с добиване на съответна информация и със съставяне или изфабрикуване на компромати, които могат всеки момент да създават проблеми. Така че, това е един от начините, по който той държи тези хора, а друг е, че в случая става дума за един доста непредвидим и опасен човек, никой не може да бъде сигурен за себе си, когато говори за него. Това се доказа и в случая с Огнян Стефанов и преди това - в случая с Николай Колев.  

- Не е ли много несправедливо да обвиняваме някой, за Николай Колев вие си го знаете, но за това, което се случи с Оги, много очевидно е да се прехвърли вината върху Алексей Петров, някакси ми се струва прекалено нагласено, ако някой иска да постигне този ефект, той би го направил именно по този начин, а и не е справедливо без доказателства?

- Вярно наистина е несправедливо това беше и тезата на Татяна Дончева, че това е прекалено очевидно, за да е вярно има логика в подобен тип мислене, защото обичайно гангстерите имат чувство за самосъхранение и се пазят от чак толкова пряко обвързващи ги акции, но когато става дума за Алексей Петров, аз не бих казал, че тогава чувството за самосъхранение е нещо, на което може да се разчита и второто, което бих казал за казаното от Татяна Дончева, която нарече този жесток побой случка. Това не е случка, това е нещо много по-сериозно от случка, това е изключително тежко престъпление срещу свободата на словото, но каквото и да е престъплението, винаги се гледа от това кой има интерес то да бъде извършено, човек ако прегледа всички неща, с които се занимавал Огнян Стефанов, няма как да не забележи, че приписването на публикациите от „Опасните новини”, не знам вече как стоят нещата там, кой точно ги е написал, какви са основанията да бъдат приписани, и този компютърен специалист, който ги бил качвал и който направил самопризнания, което казват от ДАНС. Това са лъжливи работи и надявам се, че някой ден истината ще излезе налице, но общо взето това е най-големия интерес, защото освен всичко друго в „Опасните новини” имаше и реклама и за следващи публикации ставаше дума именно за убийството на Николай Колев, за убийството на Надежда Георгиева. Това са неща, които могат да се отразят наистина солено дори и на Алексей Петров.

- Искам само да допълня, че четох обяснението на Огнян преди да го пребият, че няма нищо общо с този сайт и то звучеше абсолютно искрено и даже звучеше на човек, който е притеснен, въпреки че той не би си позволил да го напише, но под текста прозираше и той беше направил специално изявление, беше мобилизирал и Мутафчийски за такъв разговор в своя сайт, категорично се разграничаваше от този сайт.

- И от собственото си извинение в същия този сайт.

- Да!

- Който сайт беше закрит по не знам какъв начин, аз нямам думи наистина, но забележете, че цяла една служба, която би трябвало да е много опитна, най-опитната в България - ДАНС разнищи този случай и посочи именно тези двама човека за стоящи зад този сайт.

- Това казвам че стои точно като постановка.

- Стои като постановка, но тази постановка е била направена с някаква цел и е имала някакви цели в перспективи, включително и ако се върнем на версиите, че това е механизъм за сплашване на журналистите, това не е малко, аз трябва да ви кажа, че наистина много хора се страхуват.

- Накрая няколко думи за поредния скандал с подслушване на депутати. И то точно от ДАНС и точно два дни след като г-жа Дончева така самоотвержено защити тази институция изведнъж се оказа, че тя е подслушвана от самата нея.

- В този случай не става дума точно за директно подслушване, но става дума разглеждане на това с кого си говорим, нещо което не е съвсем законово регламентирано, което позволява определени волности и това е направила ДАНС. Разбира се е особено скандално, че е възможно една служба да разглежда като оперативно интересен шефът на парламентарната комисия, която би трябвало да отговаря. Това е по-голям скандал, от това което човек би могъл да си представи, но това не е нещо ново, аз искам да напомня случая „Гном”, когато също депутати бяха подслушвани.

- Магистрати, журналисти покрай тях даже и правителството.

- Какви ли не и когато една цяла парламентарна комисия установи, че подслушването е незаконно и то не само за „Гном”, още за „Моряк” и още не помня там някаква разработка имаше и го написа като доклад със съответните изводи и от това не произтече абсолютно нищо и в крайна сметка, ако човек си направи така реалната сметка, че министър Петков по време на реалния си мандат е разрешил с личния си подпис 1170 подслушвания, тоест това са подслушвания, които са минали първо с неговото разрешение, а чак после са минали през съда. Може да си дадем сметка за какви мащаби на подслушване става дума и като ги съпоставим с реално използваните в съда, а още повече с тези, които наистина са били ефективни и са довели до нечия присъда, ще видим за какъв дисбаланс става дума и ще разберем, че живеем в една държава в която подслушването е в реда на нещата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 12725 |26.09.2008 П. Диков: Къде в нормалния свят има свободен режим на местопребиваване? . 17| 8420 |24.09.2008 М. Мутафчийски: Затворят ли устата на медиите, става страшно! . 48| 14134 |24.09.2008 Богомил Бонев: Защо е създадена ДАНС? . 5| 5731 |20.09.2008 Л.Дацов: Финансовата криза няма да доведе до нищо "трагично" у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads