Реклама / Ads
17| 8407 |24.09.2008 ИНТЕРВЮ

М. Мутафчийски: Затворят ли устата на медиите, става страшно!

.
Каква защита имат журналистите в България, пита съсобственикът на Frognews.bg в интервю за Дневен Труд.
 



-Г-н Мутафчийски, потресени сме от зверското нападение срещу колегата Огнян Стефанов. Вие бяхте близки, кога научихте трагичната вест?

 

-Снощи (понеделник вечерта - б.а.) към 11 часа ми се обадиха от ресторант "Кипарис" на ул. "Петко Каравелов", за да ми кажат сервитьорите, че пред ресторанта, когато е тръгвал да си ходи, зверски е бил пребит Огнян Стефанов. Цяла нощ бях в контакт с дежурните лекари от Военна болница, които направиха всичко възможно - искам да им изкажа благодарност - за да спасят живота му. Но все още има голяма опасност, тъй като Огнян има два счупени гръбначни прешлена, и двата му крака са счупени в капачките на колената, счупена е и едната му ръка, има и голям хематом в главата. Това наистина е зверско, жестоко, безобразно! Не мога да намеря точните думи.

-Откога датират вашите връзки с него?

 

-Преди много години, поне от 15, ние бяхме съседи в жк "Младост". И до ден днешен аз имам там апартамент.

-Как станахте съавтори на сайта "Опасните новини", който предизвика вниманието и на ДАНС?

 

-Не, на"Опасните новини" никога не сме били автори. Огнян ме помоли преди една-две години да работим съвместно, аз му казах, че нищо не разбирам от журналистика, но се съгласих да създадем сайт. И той създаде сайт "Фог нюз", който списва и на който е редактор. А пък аз го подпомагам финансово, доколкото мога.

-А как се появи анонимният сайт "Опасните новини", в който остро се критикува правителството, президентът, Алексей Петров?

 

-Няколко пъти казах, че не знам как се появи този анонимен сайт "Опасните новини". С Огнян Стефанов дори излязохме със специална декларация, че не сме автори на този сайт, въпреки че точно такава информация се опитват да насаждат.
img_6432.jpg
-Но точно от ДАНС разпространиха версията, че вие и Огнян Стефанов стоите зад този анонимен сайт. Отначало той отричаше, а след това в интервю пред "Всеки ден" призна авторството си в "Опасните новини".

 

-Не! Огнян не може да каже това! Изглежда това също е някаква манипулация, каквато бе и декларация във "Фог нюз", наужким подписана от нас двамата, че се извиняваме на всички, които сме засегнали. Не знам за такова негово интервю. Той твърдо отстояваше позицията, че няма и не бива да го свързват с "Опасните новини". Но признаваше, че нещата, които излизат там,би трябвало да бъдат разнищени докрай, тъй като, според него, има много обективна истина в тях.

-Да, в тези писания има сложна плетеница от истина и лъжа, а това не е истинската журналистика, поне според мен.

 

-Безспорно е така, но поне на фактите трябва да се направи обстойна проверка. Защо винаги се търси краят - кой го списва - а не кое е истина и кое клевета, така, както е по цял свят.

 -Кой и защо спря "Опасните новини"?

 

-Нито аз, нито Огнян Стефанов сме го спирали сайта. Аз бих задал другия въпрос: фалшивата ни декларация, която излезе във "Фрог нюз" първо бе публикувана в "Опасните новини". Кой го направи? Как? Това се прави от някой, който свободно влиза и излиза в този сайт. Докато във "Фрог нюз" Стефанов стоеше зад всяка своя дума, защото бе човек с позиция. Аз нямам влияние върху неговата журналистическа работа - той имаше пълната свобода да си избира журналистите, темите и т.н. Такава ни бе уговорката от самото начало.

-Имате ли своя версия за поръчителя на нападението върху него?

 

-Не мога да си представя кой е този толкова злобен, толкова засегнат от него, че да е поръчал ликвидирането му.

-Направено е от професионалисти!

 

-Да, работено е за секунди и с цел да се нанесат колкото се може повече щети върху тялото. И за да не стане грешка, дори е бил попитай предварително за името му.

-Из София тръгна мълвата за отмъщение на Алексей Петров. Допускате ли това?

 

-Как бих могъл да допусна? Не познавам Алексей Петров, нито бизнеса му, нито действията му. Но след като той е държавен служител на ДАНС, някак си не ми се връзва.

-В момента, в който водим този разговор ( 12,04 часа, вторник - б.а.), сайтът "Фрог нюз" е спрян. От кого?

 

-Не знам. Аз съм извън София, даже нямам подръка и компютър. Не мисля, че това се прави от колектива на "Фрог нюз", защото там има 15-20 и повече журналисти с проекция да се развиват. Интересът към сайта е огромен - между 40-50 хиляди влизания дневно. А мен това ме интересува с оглед на рекламната политика.

-Огнян Стефанов написа, че е бил притискан от службите и подслушван. Казвал ли ви го е това?

 

-Информира ме, че е бил на среща в ДАНС, но не сме коментирали в детайли разговора там.

-А вас от ДАНС търсиха ли ви?

 

-Не. Но тази заран ме потърсиха от сектор "Убийства". Това идва да покаже, че става въпрос за тежко покушение срещу личността. В болницата спасят двата му крака, но преди два месеца Огнян изкара инфаркт и е опасно сега да му правят операции, а е наложително.

-Възможно ли е да има политически мотив в нападението? Какви са вашите отношения с президента, когото Стефанов критикува остро, имате лис Първанов спонсорски контакти например?

 

-Не, не, нямам никакви спонсорски контакти с президента. Познаваме се само в рамките на етичните отношения.

-Как преценявате дейността му като политик?

 

-Моето отношение към политиците е не много розово и президентът не прави изключение.

 -Г-н Мутафчийски, вие останахте една митична фигура от прехода, от годините на първоначалното натрупване на капитала в България. Бяхте свързан с оръжейния бизнес, сега сте един от асовете в туризма. Защо ви трябва и медия?

 

-В България за всеки се говорят верни и неверни неща, аз не правя изключение. Много хора ми казват, че в обществото има нагласа, че когато някой инвестира в областта на медиите, то го прави с цел да защитава бизнеса си. Аз нямам бизнес. който по някакъв начин да влиза в схема със сайта "Фрог нюз". Да, може там да са защитавани някакви икономически тези, които да се оборват с други. Но, опазил ме Господ, никога не съм се опитвал да дам и една дума дори, камо ли пък съвет, да искам да се публикува нещо, което да е в защита на мои икономически интереси! А и в момента с никого в България не съм в конфликт на интереси. Бизнесът ми е абсолютно прозрачен и ясен. Колкото за митовете, които битуват от времето, когато се занимавах с търговия със специално имущество (когато бях шеф на държавната фирма "Тератон") - не се притеснявам и от тази си дейност. Тъй като тогава "Тератон" беше втората по големина фирма след "Кинтекс", за търговия със специално имущество. И до времето, в което аз бях там -1998-а, цялата дейност на "Тератон" беше строго съгласувано със съответните нива на правителствената администрация. След 1998-а сам си поставих рамката да не се занимавам повече с търговия със специално имущество. А с "Фрог нюз" просто се опитах да дам поле за изява на един добър журналист, в когото бях убеден, че може да направи нещо. И той го направи. От коментарите на доста хора разбирам, че това, което се пише в този сайт, поне по тяхно мнение е обективно и много добре написано.

frognews.jpg
 снимки Вяра Йовева

-Безспорно е, че Огнян Стефанов е професионалист. Смятате ли, че тази история може да се отрази върху бизнеса ви?

 

-Не мога да кажа. Досега не съм имал нито проблеми, нито бонуси от факта, че имам някакво участие в този сайт.

-Допускате ли, че покушението срещу Стефанов може да всее страх сред журналистите у нас?

 

-Логично е! Каква защита имат журналистите в България? Каква защита имат следователите, магистратите? Никаква! В същото време обществото не проявява нетърпимост към това положение. Всеки се спасява поединично. Журналистите са отдушниците в обществото. Ако на журналистите им се затвори устата, ще стане страшно. Тогава ще се търси друг отдушник и никак няма да е добре!

- Във форумите вече сравняват покушението срещу Огнян Стефанов с убийството на Анна Политковская в Русия. Може ли да правим подобни аналогии?


- Дано положението в България да не започне да прилича на ситуацията в Русия. Там медиите или ги купуват, или ги закриват. Опазил ни Господ!

 

интервю на Валерия Велева, вестник Дневен Труд

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 14088 |24.09.2008 Богомил Бонев: Защо е създадена ДАНС? . 5| 5697 |20.09.2008 Л.Дацов: Финансовата криза няма да доведе до нищо "трагично" у нас . 22| 17006 |19.09.2008 А. Попов: Няма македонска нация и език, а един народ – български . 17| 7242 |17.09.2008 М. Панайотова: По корупция и безхаберие кабинетът има 6

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads