Реклама / Ads
14| 8715 |14.04.2010 ИНТЕРВЮ

М. Суховейко: Смъртта на Качински отвори очите на руснаците за Катин

.
Полша се дистанцира от параноични теории за катастрофата. Руснаците се държат човешки, поведението им ни трогва, но трябва да разкрият цялата истина за избития полски елит преди 70 години.
 


Марек Суховейко и съветник по икономическите въпроси в посолството на Полша у нас. Преди дипломатическата си кариера е бил кореспондент на полски медии от България.

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Суховейко, открити ли са вече телата на всички жертви, идентифицирани ли са?


- Според информацията, с която разполагаме, до сега са извадени 90 тела от общо 96, които са били на борда на самолета. Разпознати са труповете на 45 от жертвите. Близките на загиналите са в Москва, разпознаването става и чрез ДНК анализи. Някои от телата за обезобразени до неузнаваемост и е много трудно да бъдат идентифицирани. Така например, съпругата на президента Мария Качинска е разпозната по цвета на лака на ноктите и по някои подробности от тоалета, с който е била във фаталния ден.

Трябва да се има предвид, че по време на самата катастрофа са настъпили и експлозия и пожар. Всъщност, горивото не е било изхвърлено, както обичайно се прави при подобни екстремни ситуации. Затова телата са обезобразени, а останки от тях са разхвърлени на площ от няколко хектара и трудно се събират.

- През последните дни бяха лансирани много крайни версии, има ли вече Полша яснота за причините, довели до катастрофата?


- Окончателна версия все още няма. На този етап се говори за едно стечение на обстоятелства. Може би пилотска грешка, споменава се и за евентуален натиск, оказан от високопоставени пътници в самолета върху екипажа. Но категорично няма потвърждение. Яснота може да има евентуално при прослушването на черните кутии. Общо взето полските медии са предпазливи по отношение на версиите, дистанцирали са се от параноични и конспиративни теории. Сега цяла Полша е в траур и хората са се отдали на мъката.

- Заради Катин полско-руските отношения в продължение на 70 години бяха сложни. Има ли шанс сега отново Катин и новата трагедия да преобърнат диалога с Москва?

- Нас ни трогва поведението на руснаците в тази ситуация. Държат се много човешки и вече се коментира, че тази ужасна трагедия може да бъде повод за прелом в отношенията между двете държави. Надяваме се така да стане. Плаща се една ужасна, неприемлива цена, но вярваме, че трагедията преди 70 години ще достигне до много хора по света, а и до самите руснаци. Истината е, че до днес голяма част от руския народ не вярваше за масовото избиване на полския елит край Катин и продължаваше да се доверява на внушеното от съветската пропаганда, тиражирано през годините.

- Как оценявате реакцията и действията на руските държавни лидери?


- Реакциите им бяха много човешки, нормални, без излишна показност. Руските власти максимално сътрудничат на Полша в започналото разследва. Руснаците демонстрират, че искат да бъде разкрита цялата истина за самолетната катастрофа над Смоленск.

Появиха се даже съмнения и версии, че на борда на самолета може би е имало секретни военни тайни и информации, съхранявани от шефовете на полската армия, които са били част от държавната делегация. Руските експерти, които оглеждат мястото на инцидента, биха могли да попаднат на тази секретна информация, ако евентуално е била там, например, да вземат джиесемите, лаптопите или други носители и документи, ако е имало такива. Но за сега руските служби, които разследват, а там в началото работеха над 800 човека, действат така, че да отстранят и най-малките съмнения, че искат да извлекат някакви ползи и интереси. Всичко се проверява съвместно с полски екипи. Между впрочем и главният прокурор на Полша в интервю дава много добра оценка за действията на руските служби и прокуратура. Създадена е възможност да бъдат разпитани всички руски служители на летището, както и да бъдат удовлетворени максимално исканията на полските разследващи.

- Проверява ли се версия за терористичен акт?

- На този етап няма такива съмнения, тази версия не е актуална и възможна. Пак повтарям, че става въпрос за стечение на обстоятелства – стар самолет, стара техника, старо руско военно летище, с амортизирана навигационна система. Пистата е била тясна, пригодена за военни машини, а наоколо са блатисти и гористи терени, мъгли. Не трябва да се изпуска и обстоятелството, че делегацията вероятно е бързала. Президентът Качински е човек на дълга, държавник, който трудно може да си представи да се оправдава, че е закъснял за церемония заради някаква мъгла.

Шефът на специалния авиационен отряд в Полша обясни, че в страната летците за такива специални мисии се избират и по това да могат да отказват, и да не се подават на внушения от пътуващите, независимо какво място заемат в държавната йерархия. Допуска се, че може би пилотът се е подал на някакво въздействие от хора от делегацията, но на този етап няма такива доказателства.

- Руски медии твърдят, че полският екипаж е говорел лош руски.

- На територията на Русия, при такива полети се използва руски език за комуникация с контролната кула. Допуска се версията, че в основата на трагедията може да е езикова грешка, пилотите да не са се разбрали с летището. Не се изключва тази версия. Руският началник на контрола на полетите е коментирал, че полският екипаж не е съобщил данни за височината на полета. Вероятно на поляците им е било трудно да предадат правилно верните числа на руски. Твърди се, че са се разбирали 50:50, а това крие огромни рискове.

- В продължение на години СССР и Русия не признаваха кръвопролитието в катинския лес, но в неделя, ден след катастрофата най-гледаният руски телевизионен канал излъчи филма на Анджей Вайда „Катин”. Какъв знак е това за Полша?


- Това е един много приятелски жест, приветстваме го. Това е знак за помирение, но и желание за признание на тази жестокост пред самия руски народ, който продължава да е раздвоен. Реално още в началото на 90-те г. на миналия век Русия чрез президента Елцин, предаде на нашия президент Валенса част от архивите за убийствата край Катин през 1940 г., но въпреки това аз имам високопоставени руски приятели, които не вярват, че техните служби са извършили злодеянието.

Що се отнася до филма на Вайда, той е бил излъчен и няколко дни преди катастрофата по малък културен руски канал. Но въпреки това е видян от 7% от аудиторията. Надявам се, че в неделя вече са го гледали милиони.


Българи обсипаха с цветя Полското посолство в памет на загиналите край Смоленск

- Очаквате ли Русия да разкрие нови архиви за клането край Катин?

- Смятаме, че има още тайни, които не са ясни до днес и вярвам, че след самолетната злополука руснаците не би трябвало да укриват повече документи. Защото не само край Катин са избити поляци. И в Харков, и на други места има такива жестокости, а ние искаме да знаем цялата истина.

- Промени ли се полският народ след трагедията?


- Пред лицето на смъртта и трагедията полският народ се показа единен. Тази драма стана повод да се вгледаме в ценностите и стойностите на живота, да ги отделим от политиката, да разберем какво представлява тя. Търсим отговора дали ежедневната злоба си заслужава да я има, как да стане по-малка. Поне в този момент поляците гледат на политиците си по друг начин, вярвам, че след това изпитание политическият живот у нас ще се промени. До два месеца в страната ще бъдат насрочени президентски избори. Сега длъжността президент се изпълнява от маршала на Сейма. Очаква се тази кампания да не бъде толкова ожесточена, като предишните. Може би ще се говори повече по същество и ще се забравят компроматите и нападките.

- На Полша й предстояха президентски избори, кои имена се коментираха преди самолетната катастрофа?

- Кандидат на управляващата партия „Гражданска платформа” е сегашният маршал на Сейма Бронислав Коморвски, който по нещастно стечение на обстоятелствата изпълнява длъжността президент. Той е излъчен на предварителни избори наскоро.

За съжаление на борда на самолета загина досегашният президент. Той не беше обявил, че ще се кандидатира повторно, но беше почти сигурно, че ще се състезава за нов мандат. С него пътуваше и загина и Йежи Шмайджински, бивш министър на отбраната, който щеше да е кандидат на левицата за президент. Голяма част от жертвите с Качински бяха хора от основната опозиционна партия „Право и справедливост”. Сега тя е лишена от кадрови потенциал, но има догадки, че лидерът й Ярослав Качински, който е брат на загиналия президент, ще бъде издигнат за високия пост. Но да не забравяме, че сега Полша е в траур и политиците и медиите се въздържат да коментират тази тема.

- Може ли и българското общество, което е разделено и политически противопоставено да извлече поука от драмата на Полша?


- От такива национални трагедии трябва да се извличат поуки и изводи. Можем да бъдем по-мъдри и да не обръщаме внимание на всекидневната злоба, на повърхностните неща от ежедневието. Ако сме по-добри в живота, политиката няма толкова да ни пресира, не трябва да се превръщаме в нейни жертви.

Полша е много благодарна на приятелите си и властите от България, които са съпричастни и солидарни с нашата трагедия. Пред посолството в София не спират да идва хора, да оставят цветя, да палят свещи, разписват се в книгата за съболезнования. Разбираме, че не сме сами.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 7529 |13.04.2010 Е. Кирилов: Скопие симулира желание за присъединяване към ЕС . 23| 17652 |11.04.2010 К. Райдовски: Луканов е конструкторът на банковия грабеж . 0| 11121 |10.04.2010 Шанел: Вече няма консерватизъм в поп музиката . 9| 10372 |09.04.2010 Боян Бенев: Кризата е голям шанс за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads