Реклама / Ads
16| 16629 |03.10.2017 ИНТЕРВЮ

Руският опозиционер Владимир Милов: Путин иска да колонизира България и други съседни държави

.
Владимир Милов
Единственият начин Путин да съхрани авторитета си е да отиде на открити избори. Ако не пусне като конкурент Навални, а някакви глупави кандидати и дядовци като Зюганов и Жириновски, на които всички се смеят, се знае, кой ще победи. Конкуренцията на газовия пазар ще убие всякаква опасност от Газпром за България. Това казва руският политик Владимир Милов.
 
Владимир Милов е руски опозиционен политик, публицист, икономист и енергиен експерт. Работил е като журналист за големи руски политически и бизнес издания, включително Forbes Russia, коментатор на руските политически и икономически въпроси в големи западни медии (The New York Times, The Financial Times, The Washington Post, The Economist, и т. н.). Напуска руското правителство през 2002 г. и става водещ обществен критик на авторитарната политика на Владимир Путин. Г-н Милов е активен участник в руската опозиция, председател е на опозиционната партия „Демократичен избор“. Известен е също като съавтор, заедно с Борис Немцов, на критичен обществен доклад за наследството на Владимир Путин.

- Владимир Станиславович, защо смятате, че се вижда краят на Путин?

-Преобладаващото мнение днес е, че Путин е навсегда. Аз не считам така. Не всички го обичат, така както го представят. Неговият портрет е, като портрет на някой шейх от арабските страни,сякаш и на нас ни е необходим такъв лидер, който да ни ръководи. Оптитимист съм, защото обществото иска промени. Президентският вот е един от шансовете Русия да се върне в едно нормално русло на развитие, не в интерес на олигарсите на Путин, а в интерес на гражданите.  Да имаме работеща конкуренция. И мисля, че времето за това не е далеч.

- Насила ли излизат на  митинги хората в подкрепа на Путин?

- Така е, няма митинги, на които хората да излязат доброволно в подкрепа на Путин. За Навални хората излизат без покана.

- В определен период имахте разминавания с Навални за митингите?

- Навални не отделяше внимание на регионите в страната. Русия е голяма, не е само Москва. Путин се майтапеше, че събираме в Москва интелигенцията , а той е с народа из страната. Сега ситуацията е друга. Има митинги дори в Мурманск и Архангелск, където никога е нямало митинги на опозицията.

- На чия страна  е младежта на Русия - на Путин или на Навални?

- Навални е представител на едно ново поколение. Действа и работи по друг начин с младежите. Путин е далеч от младежда и новите технологии. Понякога отговорите му на техни въпроси са глупави. Навални е от новата генерация политици.

- Но Путин казва, че в Русия се провеждат реформи и страната върви напред?

- Много неща останаха същите. Средната заплата беше 1000 долара, а сега е 600. И това се случи заради монопола на Путин и приятелите му. Болшинството от народа не одобрява икономическата политика на Путин. Не искаме корупция при раздаване на обществените поръчки, не искаме монопол. Необходимо е нормално разпределение на властите и да не се използва властта за лични цели.

- Негови поддръжници твърдят, че в Русия има стабилност?

- Стабилността на Путин е в това, че не се движим. Така се шегуваме в опозицията. Около 70% от населението харчи парите си за храна, износва стари дрехи. Руснаците заслужават повече от такава стабилност.

- Каква е алтернативата, има ли я в Русия?

- Ние сме готови за честни избори. И ако Путин ги спечели, добре. Но той действа по всякакви непозволени начини, за да ги фалшифицира и спечели. Путин се бои от конкуренцията. А в Русия има голям глад за промени.

- Честни ли ще бъдат бъдещите президентски избори?

- Разбира се, че ще бъдат фалшифицирани. Три и половина години след Крим Путин казва, че цялата Русия е зад него - 90 процента. На тези избори той трябва да получи доказателства, че е супермен, че го обожава цяла Русия. Ако не пусне като конкурент Навални, а  някакви глупави кандидати и дядовци като Зюганов и Жириновски, на които всички се смеят,  то е ясно, кой ще победи. Ако е Навални, ще се размие идеята, че всички го обичат. Единственият начин Путин да съхрани авторитета си, е да отиде на открити, конкурентни избори и ще видим какво ще стане.

Ако не тръгне на такива избори, всички ще разберат, че той се е изплашил, че не го обичат всичките 90 процента, както разказва. Това ще е голям удар по престижа и авторитета на властта. Например, заради ударът, който беше нанесен през 2011 г., се тръгна към завладяване на Крим. Преди Крим одобението за Путин бе под 50%.

- Ясно е, че Путин няма да  отиде на честни и открити избори. Тогава може ли да бъде свален чрез заговор на елита, на олигарсите?

- Това е невъзможно. Путин е много по-силен от тези олигарски. Те са политически мишки пред големия слон.Негово е предимството на тоталния контрол над всичко чрез спецслужбите, у него е финансовия ресурс, разполага с машината за пропаганда. Ако те направят някакъв пуч и назначат на мястото на Путин някакъв ръководител или колектив, то пърият въпрос ще е, кои са те. Втората причина е в това, че всички ги е страх. Ако двама седнат и си прошепнат на ухо да свалят Путин, то след час на масата на Путин ще е папка с разговора. И третата - трябва да се знае природата на днешните руски олигарси. Това не са същите олигарски, каквито бяха през 90-те години. Значителна част от олигарсите са хора, които се обогатяват от държавни поръчки на държавните институции. И това финансиране може да спре за пет секунди, да се уволни този олигарх и се назначи  друг на неговото място. Те не владеят никакви реални активи. Те са много зависими, нямат никаква собственост. Ходорковски и Березовски бяха по-агресивни, защото имаха собственост, своя собственост по закон. И бяха независими. Затова смятам, че елитен преврат е невъзможен. Путин владее ситуацията и единственият реалистичен сценарий е движението на масите отдолу, като се покаже, че искат промени и реформи и властите с това трябва да се съобразят.

- Какво е отношението на Путин към съседните на Русия държави? Възприема ли ги като независими?

- Путин не възприема съседните страни на Русия като суверенни и самостоятелни. Той иска да ги колонизира. В това число и България. С какви средства може да постигне това - като купи политици, демонстриране на сила, енергийно влияние. Целта е проста- тези страни да са зависими от него. Целта е да осигурява парични потоци и печалби за своите олигарси. Вашите политици и преса, които са пропутински настроени волю или неволю му помагат в идеята да ви колонизира.

- Опасен ли е Газпром за България? Заплаха ли е?

- Вижте, в Северозападна Европа - Германия ,Великобритания, Холандия са създали газова инфраструктура, за да си партнират , с който си искат. Когато има условия за конкуренция, не е опасно. На Западна Европа се продава газ на много ниски цени. И няма никакво политическо влияние. Ако се опитат , то отговорът е, че ще си купят газ от друго място. А на политическото влияние и натиск чрез газта, една държава се поддава, когато няма алтернатива, когато газ може да се доставя само от Русия. Ако го изключи Газпром и ще замръзнете. Това си е чист шантаж и използването на газа като политика. Лекарството против това е конкуренцията и създаването на инфраструктура, която ще позволява да се вземе газ отвсякъде. В Черно море има много газ - и в Румъния, и у вас. Гарантирам го.  Конкуренцията убива всяка опасност.

- Кой може да наследи Путин?

- Той няма да си тръгне от властта. Путин преживяваше много, когато отстъпи част от властта на Медведев, но се върна. Той  сега се чувства месия на международната арена, защото е направил от Русия велика страна. На никой няма да даде властта, категорично. Властта за Путин е като наркотик. Не е готов за честно  съревнование с реален кандидат за президент. Ако си тръгне мирно, ще го уважават. Но това няма, как да стане.

- Какво ще кажете  за българските русофоби и какво ще кажете на българските русофили?

- Не разбирам, какво е това русофобия! Бил съм в десетки страни по света. Русия я обичат навсякъде. Но хората искат да  видят в Русия нормален, цивилизован партньор, а не злата Русия, която извива ръце. Няма русофобия в това. В живота си реални русофоби не съм виждал.

- Как виждате Русия след пет-шест години?

- Като една нормална европейска държава, изостанала в развитието си заради авторитарната власт. Ние сме европейска държава. Хората са нормални. Има глад за реформи, за честна политика. Ние ще помогнем на хората да разберат това и ще променим системата. Сега Русия върви настрани от нормалното, цивилизовано европейско общество.


Интервю на Красен Бучков
/използвани са въпроси и на други медии/
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5755 |27.03.2024 Емил Соколов за ФрогНюз: При реденето на служебния кабинет ще видим втората голяма братска прегръдка между Борисов и Радев . 8| 4928 |25.03.2024 Ивайло Иванов за ФрогНюз: Русия подготвя руското общество за мобилизация. Опасно е, ако Тръмп стане президент на САЩ . 17| 6467 |22.03.2024 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: НАТО не е само отбрана и армия, НАТО е защита на достойнството на свободните хора . 16| 17331 |21.03.2024 Адв. Екимджиев за ФрогНюз: Ако някой има интерес да разследва руското влияние в България, да започне от прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads