Реклама / Ads
5| 9905 |01.07.2014 ИНТЕРВЮ

Веселин Вучков: МВР се превръща в лошо копие на ДАНС

.
Бившият зам.-шеф на МВР и сегашен народен представител от ГЕРБ Веселин Вучков коментира пред Фрог нюз новия закон за МВР, който влезе в сила от 1-ви юли т. г. Депутатът е категоричен, че в него е заложена бомба, която няма да позволи на следващите управляващи да се освободят от политически угодните хора, назначени сега на възлови места в системата. Вучков разкри, че международните служби са загубили доверие в МВР и ДАНС, заради което обменът на информация между тях значително е намалял.
 


-Г-н Вучков, от днес взеле в сила новият закон за МВР.  Защо  от ГЕРБ поискахте той да започне да действа от 1 януари 2015 година?


- Преди всичко заради неговата финансова необезпеченост. Съвсем ясно се видя, че  в мотивите за проекта нямаше финансова обосновка, както и оценка за цялостното му въздействие. Нещо повече, дори във вътрешната комисия получихме писмо от финансовия министър Петър Чобанов от което стана ясно, че за 2014 г. няма предвидени средства за новите разпоредби на ведомственото законодателство. И тъй като на първо място новата буджетна година започва на първи януари би трябвало новият закон да започне да действа от тогава. От друга страна  този закон завърта една мащабна кадрова рулетка.  Елиминира се конкурсното начало, а в същото време се създават много нови звена. Ще дам  пример с най-висшата професионална фигура на главния секретар на МВР. Той ще бъде назначен по предложение на вътрешния минисътр от правителството.  Това е голяма грешка на сегашните управляващи и всички професионалисти разкритикуваха този подход. Оказва се, че  в рамките на едно и също управляващо мнозинство, дори  в рамките на една и съща власт ще се назначи главният секрета с мандат от 5 години. В сегашната ситуация, когато парламентът си отива, а паралелно с това и праветилството,  това назначение ще бъде много откита конфронтационна проява. Независимо какво  е неговото име, това не бива да се случва.

 

-Опитват ли се по този начин сегашните управляващи да сложат свои хора на възлови позиции?


- Разбира се, че съществува такава опасност и тя не е потенциална. През последните няколко месеца бяха  уволнени изключително много хора, държавни служители,  преди  да навършат 60 годишна възраст.  Сега вече новият закон на МВР забранява на министъра да освобождава хора на тази възраст, освен ако не са го поискали. В същото време до влизането му в сила бяха направени тези масови уволнения.  Съвсем нормално е следващото правителство да иска да назначи в системата служители, които смята за подходящи. В момента именно тук  е заложена нова коварна бомба.

 

-Защо смятате така?


 -Защото с новия закон ще се  вържат ръцете на новото ръководство да направи исканите от него промени. То няма да може да освобождава назначените в момента  политически угодни лица, а в същото време няма да може и да лансира чрез конкурсни процедури други фигури.  Точно за това този закон е много коварен. Според мен той е по-страшен отколкото социалните придобивки, които бих казал,  също са игнорирани.

 

-Наскоро, обаче един от полицейските синдикати обяви, че служителите с нетърпение чакат закона, защото ще им даде възможност да започнат втора работа.


-Ако някой от синдикатите е казал такова нещо много е сгрешил. Няма да има възможност да се работи на втора и на трета работа, както беше първоначалното предложение на вносителите. То беше елиминирано  впоследствие. Между другото само два синдиката подкрепиха закона на вътрешната комиси в НС. Останалите четири  категорично се възпротивиха. Сред тях  са най-големите „Огнеборец”  този   на пожарникарите и спасителите . Те вече са елиминирани от социалното партньорство и  така на практика няма  кой да защитава интересите на служителите. Има и нещо друго, което се случи.  От днес  всички столове за обществено хранене са закрити, както и  бюфетите и кафетата в дирекциите. Близо 300 служители вече са навън.  Аз не мога да разбера на това ли се казва социален закон. Заведенията за хранене ще бъдат дадени под наем на външни фирми за кетъринг. Така, че това увеличение, което беше дадено на полицаите от 1 януари ще бъде буквално изядено, защото те ще трябва да се хранят на много по-високи цени.  Освен това се закриват и почивните бази. Разрбах, че тази в Стрелча вече не функционира. Искаме в парламента да попитаме вътрешния министър Цветлин Йовчев каква ще бъде съдбата им. Спомяте си, че преди време беше взето решение  сержантските училища да бъдат превърнати в бежански лагери. След като алармирахме обществото за това, управляващите се отказаха от тази идея. Искам да чуя от устата на Йовчев в пленарна зала каква ще е съдбата на почивните домове, защото така ще носи отговорност за управленските си решения. Няма да се учудя, ако има идея да се приватизират.

 

-По време на предходното правителство бяхте зам.-вътрешен минисътр. Как виждате сега системата отвън?


-Първото, което виждам е огромно напрежение в структурите. В закона е упоменато, че ще съществуват няколко основни звена. Другите трябва да бъдат допълнително вписани в подзаконов акт. Хората са объркани и за това се чувстват несигурни. МВР все повече се превръща в лошо копие на ДАНС. Казвам го с огромно съжаление. Полицейска структура като ГДБОП беше изкуствено пришита към контраразузнаването, която по своя характер е аналитична служба. Международният обмен е намалял значително, а доверието в службите ни е подкопано. Това е споменато от директорът на Европол Робърт Уейнрайт при срещата си с вътрешния министър още преди около 4 месеца.

 

-Как  ще се справи с това следващият шеф на МВР?


- Честно казано не му завиждам. Който и да е той, от която и политиченска сила да е, за него ще бъде огромно предизвикателство
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 15531 |22.01.2014 Проф. Вучков: Живков беше единственият държавник през последните 70 г. . 8| 10318 |09.05.2013 Веселин Марешки: Отваряме нова страница в българската политика . 78| 13928 |12.03.2012 Малина Едрева: София се превръща в музей на открито . 48| 20070 |16.01.2012 Веселин Божков: Сокола изпя на ДС другарите си, с които готвеше атентати в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads