Реклама / Ads
0| 5232 |21.07.2022 ИНТЕРВЮ

Всяко ромско дете може - примерът, който иска да даде Роксана

.
Това не е послание само към ромските деца, а към целия народ и всеки, който мечтае за нещо. Това значи, че няма невъзможни неща, че всеки трябва да излезе от клишето “не трябва”, “не може”, “не бива”, “Всяка жаба да си знае гьола”. Искам да накарам ромското дете да живее нормално - да иска да учи, да се развива. Да си каже: Щом Роксана може, значи и аз мога. Обръщам се към всички мои колежки, които си мислят, че да завъртят 2-3 кючека в дискотеката, да изпият пет шота и да седнат на някой в краката е много повече, отколкото да изпеят нещо мащабно. Напротив.
 

Името й е Роксана. В поп-фолк средите тя е особено известна изпълнителка. Скоро обаче може да пробие и извън България. Причината - песента на Бионсе, която зазвуча на цигански. Успехът е безспорен - от Sony Music лично предоставят правата на парчето на “кралицата на попа” на Роксана и екипа й.

 

Ето какво разказа пред Фрог изпълнителката:

 

Роксана, ти идваш от маргинализирана общност, към която има много негативно отношение от голяма част от обществото. Успехът обаче е изключително голям. Какво означава това за едно малко момиче от малка ромска махала в малък провинциален град?

 

Това не е послание само към ромските деца, а към целия народ и всеки, който мечтае за нещо. Това значи, че няма невъзможни неща, че всеки трябва да излезе от клишето “не трябва”, “не може”, “не бива”, “Всяка жаба да си знае гьола”. Всички трябва да мечтаят мащабно. Искайте от живота, за да ви се даде.


Искам да накарам ромското дете да живее нормално - да иска да учи, да се развива. Да си каже: Щом Роксана може, значи и аз мога. Дай Боже целият свят да чуе за нас, за малката България. Всички можем, всеки може.

 

Обръщам се към всички мои колежки, които си мислят, че да завъртят 2-3 кючека в дискотеката, да изпият пет шота и да седнат на някой в краката е много повече, отколкото да изпеят нещо мащабно. Напротив. Това е нещото, което трябва да ги накарат да се замислят - не устните, силикона, късата пола и пошлата песен ще те изхвърли напред.

Много хора обвиняват поп-фолк културата за чалгаризацията на нацията. Ако примерът е различен, нещата може би ще се променят?

 

Точно това е. Ние сме доста добър пример за всички подрастващи момиченца и момченца. Децата в днешно време висят във всички социални платформи и виждат всичко, което правим по клубове, дискотеки, концерти. Те си казват: Щом тя може да се съблече и да седне на еди си кого в скута, и аз мога. Това е лошият пример. Дискотеките ни са пълни с 18-годишни девойки, които тепърва ги грабва живота. Това искам да кажа на колежките си - не всичко е на всяка цена, не всичко ни прави известни, не ни прави горди и №1. Въпросът е да дадем колкото се може по-добър пример. Не да сме пошли и евтини.

 

Колко важни са родителите в този процес? Проблем в ромската общност е и това, че много голяма част от родителите реално спират децата, които искат да излязат от общността и да просперират.

 

Така е. Но това е нещо, от което трудно се излиза. Предполагам, че съм един от многото хора, които се борят с това. Силно се надявам това да се промени. Не може да се женим на 13 години. Обричаш детето си на това да е домакиня и прислужница от 15-годишна. Убиваш всичките му мечти, съсипваш училището му, кариерата му. Ще се боря докрай с това. Ако променя 1%, добре.

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 19896 |29.04.2022 Иво Инджев пред Фрог: Всяко тържество на Русия е смърт за България, а рашистите у нас пеят в хор. И не ги е срам . 0| 17139 |21.03.2022 Дилян Георгиев пред Фрог: Няма да дам показания срещу Борисов. МВР не търси кошаревски свидетели, за разлика от предишните . 18| 41478 |12.01.2022 Октай пред Фрог: Всяко предложение, идващо от ДПС, да се приема като провокация и отрова. Искат да се впият във вълната на промяната . 25| 10631 |02.09.2021 Елисавета Белобрадова пред Фрог: Свидетели сме на един истински политически процес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads