Реклама / Ads
0| 2719 |28.10.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

Данаил Георгиев: От гаранциите за правата на българите в Република Северна Македония ще зависи нашето съгласие за присъединяване на страната към ЕС

.
Приветстваме и поддържаме промяната в българската позиция към Република Северна Македония, настъпила през тази година. Европейската интеграция на РСМ е важна за нашия регион, но няма да пожертваме интереса на македонските българи за равноправие и достоен живот, за право на политическа, икономическа, културно-историческа и всяка друга изява, наред с останалите народи в страната.
 

Това каза водачът на листата на коалиция „Изправи се Бг! Ние идваме!“ в 26-ти изборен район – Софийска област Данаил Георгиев пред представители на организации на македонските българи, по време на първото им посещение в София за официални срещи с държавни институции и политически организации.

 

Домакин на срещата беше Мая Манолова, председател на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, а сред гостите от РСМ бяха представители на политическа партия Граждански демократичен съюз (ГДС), на сдруженията Културен център „Иван Михайлов“- Битоля, „Трибуна“ - Прилеп, „Македонско българско приятелство“ - Скопие, „Коридор 8“- Скопие, „Интеракция“- Охрид, „Единство“ Кочани.

 

Данаил Георгиев заяви още, че коалицията решително ще подкрепя македонските българи в тяхната борба за равноправие наред с всички останали части от народи в РС Македония. „В следващото Народно събрание, за да дадем съгласие за начало на преговорите за присъединяване на РСМ към Европейския съюз, ще изискваме да спре процеса на дебългаризация, да се изкорени езикът на омразата, превратното тълкуване и представяне на България в учебници, музеи, на паметници, включително и в публичното говорене на представители на официални институции, както и в държавната политика“, допълни още той.

 

За да бъдат гарантирани този процес и спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. са необходими правнообвързващи документи от страна на Република Северна Македония, като изменение на Конституцията на РСМ и включване на българите сред държавотворните народи, изброени в нейния преамбюл. Освен това са необходими реални и обективни резултати от продължаващото преброяване в Северна Македония, без да бъдат притискани хората да изразят своята национална идентичност.

 

В заключение Данаил Георгиев заяви, че трябва окончателно да се скъса с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма, изграден на омразата към България, за да се открие най-сетне перспективата пред нашите братя от Република Северна Македония към пълноправно членство в Европейския съюз. Той припомни, че правата на човека и недискриминацията са фундаментални принципи, заложени дълбоко в основите на Европейския съюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2922 |28.10.2021 Атанас Костадинов от БСП алармира: Няма ковид зона в Силистра. Хората са изоставени от държавата . 0| 2783 |28.10.2021 Георги Свиленски: БСП се бори за държавността, законността и конституционния ред . 0| 2733 |28.10.2021 Георги Гьоков: Спасителните мерки са леви. Лявата партия на България е БСП . 0| 2778 |28.10.2021 Владимир Маринов, ”БСП за България”: Само действащ парламент и редовно правителство могат да вземат очакваните от обществото решения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads