Реклама / Ads
6| 4202 |28.10.2024 НОВИНИ

Мицкоски иска с новото правителство в София да "деблокират" Северна Македония за ЕС. Но кой ги блокира на първо време?

.
Християн Мицкоски Източник: БГНЕС
Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски определи бъдещия състав на българския парламент като „интересна политическа мозайка”. Той изрази надежда, че в България ще бъде съставено правителство и ще се намери „решение за отблокиране на пътя на РСМ към ЕС”.
 

След като направи оглед на работата по магистралната отсечка Гостивар – Букойчани, част от транспортния Коридор 8, Мицкоски заяви, че очаква правителство, формирано от трима политически партньори, което не може да бъде без ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.







Блокирането на европйеския път на Северна Македония обаче не идва от България - нещо, което Мицски явно удобно забравя.

 

На 24 октомври председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен припомни на Мицкоски по време на посещение си в Скопие за конституционните промени, които страната трябва да изпълни по пътя към ЕС.

 

"Конституционните промени, които Вашата държава се съгласи да направи, трябва да преминат", заяви тя и допълни: "Ще помогнем за изпълнението на ангажимента, който Северна Македония пое за конституционни промени“.

 

Конституционните промени, които Северна Македония се съгласи да приеме, за да може да стартират преговорите за присъединяване към Европейския съюз, включват вписването на българите като държавотворен народ в основния закон. Две години след споразумението между България, Северна Македония и ЕК това не се е случило.

 

"Нека не гледаме твърде далеч назад и да погледнем към бъдещето и искаме да напишем следващата глава от нашето общо бъдеще заедно“, каза Урсула фон дер Лайен от Скопие.

 

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че правителството остава твърдо ангажирано по пътя към пълноправно членство в ЕС. "Очакваме Европейският съюз заедно с нас да ни помогне да намерим начини да продължим нашия път на европейска интеграция“, каза Мицкоски, който в последните месеци многократно обиди България и властите ѝ, заявявайки, че няма да води разговори с "българския диктар".







"Това не са европейски ценности, а диктат”, заяви също премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски, след като стана ясно, че Албания е отделена от РС Македония в преговорния процес с ЕС.

 

"Толкова ли е трудно първо българският парламент да ратифицира протокола за присъединяването на Северна Македония към ЕС, а след това ние да осъществим конституционните промени”, казваше тогава той - тоест първо България да свърши договореното, преди Северна Македония да изплъни задълженията си, които да доведат до нашите задължения.

 

Северна Македония трябва да впише българите в Конституцията, след това да ратифицираме каквото и да е било. Нещо, което явно Мицкоски удобно забравя, колкото да се оправдае пред северномакедонците защо дърпа държавата си назад.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2147 |28.10.2024 Застреляха австрийски кмет, издирва се извършителят . 9| 2146 |28.10.2024 Социологът Алексей Пампоров: Ако ГЕРБ и ПП-ДБ се споразумеят, ще им трябва "ДПС - Ново начало" или 2-3 малки партии . 1| 2151 |28.10.2024 Шофьорка направи каскада и едва не се заби в заведение с посетители . 10| 3660 |28.10.2024 Ръководителят на НАТО потвърди: Северна Корея разполага войски срещу Украйна в Курск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads