Реклама / Ads
2| 2900 |30.10.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

”Демократична България” се ангажира с проблемите на българите в Босилеград

.
„Демократична България“ се ангажира да съдейства за решаването на проблемите на българите в Босилеград и Западните покрайнини като цяло, за да се поддържа и засили връзката с нашите сънародници отвъд границата.
 

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, водачът на листата в 25 МИР София Елисавета Белобрадова и Манол Пейков, втори в листата в Пловдив, се срещнаха с представителите на българските организации и гражданите в Босилеград.

 

"България е голяма, защото ви има. Българските политици сме ви длъжници и знаем че има ред от проблеми, които трябва да решим. Това не е политиката на една политическа сила, а е българска политика. Не е моя или на някой друг. Който и да е, трябва да работи за тези интереси", заяви Христо Иванов.

 

"Тук сме днес да ни поставите задачи. За „Демократична България“ в следващия парламент интересите, правата и очакванията на нашите сънародници в чужбина и по специално в Република Сърбия ще бъдат един от приоритетите", допълни той.

Христо Иванов се ангажира в началото на следващата година, когато се очаква новото Народно събрание да е заработило на пълни обороти, да инициира посещение на делегация с представители на всички парламентарни сили. Ще бъдат поканени и представители на изпълнителната власт и Министерството на външните работи, за да се разгледат необходимите законодателни промени.

 

„Ще го организираме, за да усетите, че българската държава има своя приоритет. Българската държава и ЕС трябва да използват всичките си възможности, за да се изграждат политики във ваш интерес“, добави той.

 

Българите в Босилеград споделиха редица практически проблеми, като липсата на учебници и помагала след трети клас. Кандидат депутатите от „Демократична България“ се ангажираха да осигурят абонаменти за онлайн платформи за обучение.

 

Актуални са проблемите с неправомерните откази за придобиване на българско гражданство на българи от Сърбия  и трудностите с преминаването на границата поради мерките за защита от COVID-19.

 

Представителите на българската общност се оплакаха от липсата на инвестиции по програмите за трансгранично сътрудничество. Те споделиха, че от над 21 милиона евро, изразходвани по тези програми, в Босилеград „не е изградена една тухла“. 

 

„Не може да се строят зали в Ботевград и Лесковац. Това не е добър пример трансгранично сътрудничество и не решава проблемите на българите в Сърбия“, заявиха представители на местната общност. Липсва и политика за насърчаване на инвестициите и подкрепа на местни български бизнесмени, които да създават условия за развитие на икономиката в босилеградско.

 

„Тук съм за трети път и приемам присърце всички трудности, които срещате всеки ден. Да си българин тук е трудно в работен, културен смисъл, дори е трудно да минеш границата. Следващите законодателни промени трябва да облекчат тези ваши трудности, защото е абсурдно, че въобще съществуват“, заяви Елисавета Белобрадова.

 

Тя се ангарижира следващия път като депутати представителите на „Демократична България“ да дойдат с конкретни законодателни промени и да бъдат съгласувани с българите в Босилеград, за да има гаранция за тяхната полза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2982 |28.10.2021 “Демократична България” ще си партнира със строителната камара по важните за строителния отрасъл теми . 0| 2760 |28.10.2021 Владимир Маринов, ”БСП за България”: Само действащ парламент и редовно правителство могат да вземат очакваните от обществото решения . 0| 3229 |19.10.2021 Калоян Паргов: ”БСП за България” е гласът на разума и стабилността . 2| 3214 |17.10.2021 ”БСП за България” сключи споразумение с АБВ за съвместно участие в изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads