Реклама / Ads
0| 2820 |05.11.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

Диан Иванов: Изборите 2 в 1 са опасно явление

.
Диан Иванов
Диан Иванов е втори в листата на Национално обединение за десницата в 3 МИР-Варна.
 

Визитка: Диан Иванов е завършил Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Управлява успешно Адвокатско дружество с офиси в София и Варна. Специалист в областта на административното и застрахователното право. Участвал в множество международни правни конференции под егидата на International Bar Association - най-голямата адвокатска асоциация в света, чийто член е. Семеен, с две деца.

 

 Г-н Иванов, какво мотивира успешен юрист като Вас за втори път да се кандидатира за народен представител във времена на трайна политическа нестабилност? 

 

Републиканци за България е смислен проект, който стартира повече от добре. След изборите на 4 aприл настъпи един логичен период на преосмисляне. Регистрирахме един, бих казал, очакван спад на изборите през юли, тъй като като всяка млада партия прави своите грешки на растежа, докато се развие като формация, и трупа опит. Сега се явяваме в коалиция с КОД на д-р Петър Москов и за мен форматът ни - Национално обединение на десницата, е реална стъпка към това, което е залегнало в основата на партията – да обединим всички демократично мислещи хора в България. Водач в нашия  -  3 МИР - Варна е д-р Петър Москов. Мен лично това ме мотивира, тъй като неговото поведение през годините е безкомпромисно на десен човек-демократ и този факт смятам, че не могат да го подложат на съмнение и най-яростните ни критици.

 

Смятате ли, че в третия за тази година парламентарен вот, чиято кампания се прави почти виртуално, заради ковид ограниченията, хората имат сетива за ляво и дясно?

 

Смятам, че това е основното предизвикателството пред нас - кандидатите за народни представители.

Защото нямам никакво съмнение: Точно сега е най-важно избирателят ясно да разграничи левите партии от десните, за да е ясно кой за каква политика гласува. В тази изборна кампания трудно разграничваме някои от основните претенденти за властта каква политика биха провеждали. Защото те самите дават противоречиви сигнали и съзнателно или не манипулират хората. А това може да доведе до подмяна на вота на избирателите, защото не са малко онези, които може да бъдат подведени и да дадат гласа си уж за демократична партия, а да се изненадат неприятно, като установят, че зад нея всъщност стоят бивши комунисти, които ще налагат лява политика. Затова няма да се уморя да повтарям, че ние от Национално обединение на десницата сме твърди и последователни в идеите си за демократично управление на държавата. И отговорно твърдя, че имаме най-добрата платформа за управление и достоен кандидат за президент в лицето на дългогодишния публицист и телевизионен водещ Горан Благоев.

 

Как мислите - има ли шанс на 14 ноември да приключи този тежък, изморителен изборен маратон с избран държавен глава и способен да излъчи редовно правителство парламент?

 

Категоричен съм, че изборите 2 в 1 са опасно явление. Възможни са различни варианти след изборите. Но едно е кристално ясно - има сериозна опасност от продължаване на ерозията на демократичните процеси в България и то ще тежи на плещите на тези, които не излъчиха правителство в две поредни Народни събрания.

Какво Ви кара да смятате така?

 

2021 година ще бъде запомнена като много тежка за България – рекордна смъртност, непоносима инфлация, обезверено и уморено от избори и изпитания население и институциите с практически липсващ авторитет и доверие. Комбинацията от толкова много негативни фактори може да доведе до доста екстравагантни резултати на изборите. В момента държавата е в ръцете на трима генерали. Това е факт, който според мен буди недоумение и доста въпроси. Аз съм от семейство на офицер и се прекланям пред Българската армия, но не намирам за нормално в мирно време държавата да се управлява от генерали. Това не е практика в либерал-демократичните държави, към които на хартия принадлежим.

 

Какво Ви притеснява най-много?

 

Има опасност едноличното управление на Борисов да се трансформира в такова на генерал Радев. Смятам, че това трябва да бъде ясен и достатъчен сигнал към демократичните партии да търсят обединение. За мен най-големият парадокс е, че генерал Радев е подкрепен от самообявили се за демократични партии, което е откровена подмяна на ценности и идеи и  категорично опорочава изборните резултати. Ако се обърнем към историята, виждаме, че в такива времена на власт идват левите и всички ние знаем до какво води това.

 

Точно тук е ролята на демократично мислещите хора, които не трябва да допуснат държавата да се разпадне. В момента институциите не функционират на контролиращо ниво и това е основен проблем за липсата на върховенство на закона, което от своя страна подтиква корупцията.

 

Виждате ли дефицит на върховенство на закона и в казуса с гражданството на Кирил Петков?

 

Много се изписа по този въпрос, но най-важното е, че Румен Радев трябва да носи отговорността, за това, че не отстрани г-н Петков от длъжността му на министър, след като получи информация, че има проблем с гражданството. За мен коментарите, че Конституцията ни е отживелица и затова можем да не спазваме нормите й, са открита проява на откровено анархистичен подход и по никакъв начин не кореспондира с правовата държава, каквато аз категорично смятам, че трябва да бъдем.

 

Вашият ресор е съдебната система. Има ли промяна към добро в нея след двата кратки парламента, които имахме тази година?

 

Ноторно известен факт е, че превесът на политическата квота във ВСС води до политически решения. Поредното доказателство за това е, че преди дни ВСС за пореден път взе решение като член на ЕМСС да гласува "въздържал се" по общоевропейски сериозен проблем. В случая - по предложението на Изпълнителния борд на ЕМСС за изключване на Висшия съвет на съдебната власт на Полша от мрежата. Това е поредно доказателство, че сме демократична държава само на хартия. Подкрепяме авторитарните режими, както и преди 1989г. Каква демокрация сме?

 

Къде се коренят проблемите?

 

Проблемите в съдебната система идват от кадруването. През последните години за председатели на много съдилища бяха назначени съдии със спорна квалификация. Защо да го крием, всички колеги говорят, че конкурсите за младши съдии, прокурори, нотариуси са предварително нагласени – от ВСС и от МП? Нека да не хвърляме петно само върху ВСС, намесата на изпълнителната власт в съдебната система също има своя принос за това и състояние. Независимостта на съда е пряко свързана със свободата на словото. Каквото е положението със свободата на словото и медиите, толкова независим ни е съдът.

 

Има ли Варна специално място в личната Ви мотивация като кандидат за народен представител?

 

Варна продължава да не развива потенциала си особено в морския транспорт, коридори, икономическа зона, високи технологии. Градът ни стои в плен на бизнес групировките, които гравитират около всяка власт, и получават предимство пред конкурентите си. Тези групировки бързо се ориентират към властта, без значение от нейния цвят, и ще я подкрепят, за да получават от същото. Това е фактическото състояние във Варна и аз нито харесвам това статукво, нито смятам да бездействам пред него.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2737 |04.11.2021 БСП подписа споразумение с ПП ОБТ - Български Лейбъристи за съвместно участие в изборите . 2| 3019 |03.11.2021 Христо Иванов: Борисов иска да ни държи затворени и унизени, за бъдещето отговаря “Демократична България” . 0| 2926 |03.11.2021 Татяна Дончева: Броенето на разписките ще създаде условия за манипулация на изборите . 1| 3101 |02.11.2021 Христо Иванов: Пеевски бяга от среща, защото не може да обясни забогатяването си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads