Реклама / Ads

0| 2449 |22.10.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

Крум Зарков към бизнеса в Русе: Връщането на вярата в държавата е възможно и постижимо!

.
Представители на транспортния, шивашкия, фармацевтичния и други сектори в Русе, проведоха среща с кандидатите от листата на „БСП за България“. На нея те обсъдиха проблемите на бизнеса и икономиката, както в града, така и в България. Събитието бе инициирано от председателя на Българска стопанска камара – Русе, проф. Красимир Ениманев.

Русенските социалисти представиха своята платформа и вижданията си по актуалните проблеми в момента – повишаване цените на ел. енергията и газта, липсата на подготвени кадри, подобряване на пътната инфраструктура и свързаността по река Дунав, привличане на  нови инвестиции в града.

 

„Русе е моторът, който да рестартира Северна България. Тук се е запазил потенциалът от хора. За нас винаги е било много важно да се поддържа отличен социален диалог. Той трябва да включва работодатели, синдикати и всички, които са заети в работния цикъл. Необходимо е всички заедно да вземаме решения, налагат се големи промени и нашата основна цел е първо централната власт да обърне своя стратегически поглед към региона и Русе и да помага за неговото развитие. Време е да развием необходимата инфраструктура, в това число не само пътища, но и образователна такава, за да има достатъчно квалифицирана работна ръка. Не на последно място държавата следва да помогне и осигури добри условия за бизнесите, които са експортно ориентирани и където има необходимост и междудържавни отношения.“, коментира по време на срещата Крум Зарков.

 

От своя страна представителите на бизнеса посочиха няколко проблема като основни за условията на правене на бизнес в България - раздута администрация и нейната неподготвеност в сферите, за които отговаря; корупция; сив сектор в някои от браншовете; неефективен контрол и липса на подготвени кадри. Разбира се като най-актуален и много сериозен въпрос, индустриалците поставиха увеличението цената на тока.

 

 „Трябва да спрем да гледаме на държавата като на нещо, което може да навреди.  Време е да се завърне вярата, че има държавни институции, които си вършат работата не по-лошо от частните предприемачи, които вие представлявате днес. Това е напълно възможно.“, отговори г-н Зарков. Във връзка с повишените цени, според него на първо време са необходими краткосрочни решения, свързани с компенсации. Но задължително би следвало да бъдат взети и по-стратегически дългосрочни решения – България има потребност от нова енергия, включително ядрена такава, да очертае ясна перспектива пред развитието на въглищната енергетика и да осигури достатъчно добри цени и доставки на природен газ.   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 3007 |21.10.2021 Мая Манолова: 110 лв. на мегаватчас от държавата няма да подкрепят изцяло бизнеса за тока . 0| 2349 |21.10.2021 Христо Проданов, БСП: Има сектори, където държавата да е със сериозни регулации за спокойствието на хората и бизнеса . 0| 2583 |14.10.2021 Нинова пред КНСБ: Бюджет 2022 г. трябва да е по-социален и да подпомага и хората, и бизнеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ