Реклама / Ads
21| 27508 |15.10.2021 НОВИНИ

“Politico”: Летящ старт за “Продължаваме промяната”. ИТН и ДБ - с равни шансове да са четвърти

.
Пълен срив на “Има такъв народ” и летящ старт за “Продължаваме промяната” прогнозират от “Politico”. Според социологията на брюкселското издание шест партии влизат в 47-мото Народно събрание, “Изправи се.БГ! Ние идваме!” остават извън парламента, а доскорошният победител в лицето на ИТН в момента се състезават с “Демократична България” за четвъртото място.
 

Очевиден е крахът на Трифоновата формация след изборите на 11-ти юли. “Има такъв народ” е изгубила 12% от доверието на избирателите, сочат данните на “Politico”. Спадът е особено рязък от средата на септември, когато на хоризонта се появи новият политически проект на така нареченото “дуо от Харвард” - бившите министри в служебния кабинет Кирил Петков и Асен Василев. 

 

“Продължаваме промяната” отбеляза летящ старт и се отправи към Народното събрание със солидна подкрепа от 12% още преди да е ясна програмата на формацията и имената, които влизат в листите. Към днешна дата партията продължава да трупа доверие и според данните на “Politico” се нарежда трета политическа сила. Само с 1% преднина е левицата в лицето на БСП, която се възстановява след лошите резултати през юли и отново връща старите си позиции. 

 

Спад има в доверието и към “Демократична България”, след като стана ясно, че правителство в рамките на 46-тото Народно събрание няма да бъде излъчено. Формацията е загубила 2% от гласовете на избирателите, показват данните на брюкселското издание.Въпреки това “Демократична България” все пак е спечелила още подкрепа спрямо изборните резултати от юли.  В момента интригата за четвъртото място е между ИТН и ДБ, които са с равни шансове.

 

ДПС е последна политическа сила. Формацията на Мустафа Карадайъ се задържа с 10% и разчита предимно на твърд електорат. Същото е положението и с партия ГЕРБ, които се задържат на първа позиция с 23% от гласовете.

 

Според подредбата в парламента обаче по всичко личи, че правителство не би могло да бъде излъчено с мандат на Борисовата формация, тъй като четири от общо шестте партии, които биха влезли в Народното събрание, вече са дали заявки, че не желаят да подкрепят правителство на ГЕРБ. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 24403 |12.10.2021 Листите на “Продължаваме промяната” - факт. Водачите - предприемачи, финансисти, инженери и юристи . 1| 3218 |07.10.2021 Петър Витанов: Летящите цени могат да превърнат европейците в енергийни роби . 36| 22323 |30.09.2021 ”Politico”: Летящ старт за проекта на Петков и Василев, сриване на ИТН . 6| 3914 |25.09.2021 С още малки партии преговарят от “Продължаваме промяната”. Листите - ясни до дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads