Реклама / Ads
14| 3604 |04.11.2021 НОВИНИ

“Прозрачност без граници”: С ръчното броене се създава предпоставка за оспорване на вота

.
Калин Славов
В момента ще имаме два протокола. Кой е водещият? За мен е несъстоятелен аргументът, че така ще се постигне по-голяма прозрачност. За тези, които смятат, че софтуерът може да се манипулира, има софтуерен одит. Кодът може да бъде публикуван така, че да може да бъде сверен от всеки. Може да има контролно броене на избрани секции в рамките на изборния ден, за да не се затрудни процеса. Създаваме предпоставки за оспорване на вота.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия Калин Славов от организацията “Прозрачност без граници”.

 

Повод за коментара му е ръчното броене на разписките от машините за гласуване, които според критиците го обезсмислят. Освен това според твърдения се отваря и път за манипулации. Мотивът за ръчното броене е да се избегне манипулация на самия софтуер.

 

Според “Прозрачност без граници” обаче има начини на това да се противодейства и по друг начин. 

 

“Броят на повторенията на конкретно действие увеличава риска от грешки. Омастилени протоколи, неясни подписи, няколко пъти променяни числа. Виждали сме го. Видеозаснемане на броенето стигна до съд и Комисията за защита на личните данни успя да направи така, че да не може да се заснема”, посочи още Славов.

 

Според “Прозрачност без граници” с броенето на разписките тихомълком се отменя преференциалния вот. 

 

“Похарчили сме 76 млн., за да имаме машини и машинно гласуване. Законодателят е определил как да се гласува - с машини, като резултатите от машините са тези, които трябва да определят изхода от изборите. Какво направи ЦИК? Тя не дописа закона, тя на практика отмени цяла глава от закона, давайки изрични указания на секционните избирателни комисии да преброят разписките от електронното гласува”, обясни Славов.

 

Той прогнозира, че със сигурност числата няма да излизат и по този начин ще се върнем в нерадостната ситуация в “Арена Армеец” на изборите преди въвеждането на машинния вот - изнервени членове на комисии да чакат по два-три дни, да се отварят чували и всичко да се брои отново.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8278 |08.06.2021 ”Репортери без граници”: Българските власти да разследват как Пеевски е гарантирал медиен комфорт . 18| 3445 |12.03.2021 ”Репортери без граници”: В България независимите медии са на изчезване . 4| 3852 |11.02.2021 “Репортери без граници”: Ужасени сме от отказа на Гешев да разследва побоят над Димитър Кенаров . 24| 4182 |28.01.2021 ”Прозрачност без граници”: България е на последно място по борба с корупцията в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads