Реклама / Ads
18| 3448 |12.03.2021 НОВИНИ

”Репортери без граници”: В България независимите медии са на изчезване

.
Източник: БГНЕС
В България е застрашена самата физическа сигурност и свобода на журналистите, какъвто не е случаят дори в Унгария или Полша, които са класирани по-високо в индекса на „Репортери без граници“ за свободата на медиите.
 

Това каза в интервю за „Дойче веле“ журналистът от „Репортери без граница“ Павол Шалай.

 

„Освен това българските независими медии са дискриминирани относно достъпа им до публична информация и до държавна реклама - включително и такава, финансирана от ЕС. Те са подлагани на съдебен тормоз от различни политически и бизнес играчи и стават мишена на клеветнически кампании в проправителствени медии. Всички тези проблеми застрашават самото им съществуване и създават условия за сплашване на журналистите“, смята той.

 

Според него предизборната кампания е идеална възможност за дебат за решение на проблемите с медийната свобода в България.

 

„Самите политици трябва да измислят решения. След изборите пък медиите могат да преценят дали политиците изпълняват обещанията си“.

 

Не за първи път „Репортери без граници“ се опитват да предложат решения на заинтересованите страни в България и да допринесат за национален дебат по темата, отбеляза Шалай.

 

„През октомври 2019 се срещнахме с българския президент, а през декември 2019 и с българския министър-председател. След като разбрахме, че нашето предложение за подобряване на медийната среда дори не е било разгледано от българския премиер, макар че беше обещал, през октомври 2020 решихме да публикуваме нашите препоръки, като целта е да превърнем медийната свобода в тема на предизборната кампания“.

 

„Ние следим много внимателно нарушенията на медийната свобода в България и редовно отправяме апели до националните и европейските власти. Но предизборната кампания е възможност за избирателите и за политическите сили да се мобилизират в подкрепа на медийната свобода, защото именно изборите ще обновят институциите, от които зависи и свободата на медиите“, отбеляза журналистът.

 

Според него има връзка между корупцията в дадена държава и медийната свобода. Колкото по-свободни са медиите, толкова по-малко е корупцията, смята Павол Шалай.

 

„Най-належащият въпрос е този за сигурността на журналистите и за безнаказаността на престъпленията срещу тях. Тук България трябва да предприеме конкретни мерки. Освен това тя трябва да пази медиите от съдебен тормоз под формата на процеси или криминализиране на тяхната работа. За да подобри класирането си в индекса на „Репортери без граници“ (сега на 111-то място), България трябва също така да разгледа въпросите за финансирането на медиите и достъпа им до информация, както и въпроса за медийната етика и професионализъм. Ние от „Репортери без граници“ сме готови да обсъдим тези инструменти с всички, които имат искрен интерес за подобряване на медийната ситуация в България“, категоричен бе той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4335 |12.03.2021 Ваксинационният хаос в България и много въпроси . 10| 4456 |12.03.2021 Курц: Малта получава 3 пъти повече дози от България . 0| 3426 |12.03.2021 Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията Западна България за периода 15-19.03.2021 г. . 27| 8910 |12.03.2021 Нинова с 15 сериозни въпроса към правителството за ваксините в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads