Реклама / Ads

0| 2245 |05.11.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

Станислав Младенов: Държавата няма методика за оценка и изплащане на помощите за ток за бизнеса

.
Станислав Младенов
Държавата все още няма методика за оценка и изплащане на помощите за бизнеса за високите цени на електроенергията. Това каза кандидатът за народен представител с №103 в листата на ”БСП за България” за 25-и МИР Станислав Младенов, който е и експерт в Съвета по икономика в Столичната градска организация на социалистите.

Той е категоричен, че този проблем трябва да бъде разрешен много бързо, тъй като има опасност да доведе до поредица от фалити и галопираща инфлация.

 

"Не е необходимо да чакаме сформиране на редовно правителство, което да отпусне помощите. Това може да стане и с решение на служебното", обясни Младенов.

 

Той показа две фактури за месечното потребление на ток от едно средно българско предприятие за април и октомври тази година. В тях ясно се вижда разликата в цената на електроенергията. За април цената на мегаватчас е 127 лева, а за октомври тя вече е 384 лева.

 

"Увеличението е три пъти в рамките на 6 месеца. И е непосилно за българската индустрия. В това предприятие в момента работят 220 души. Част от тях може да останат без работа, ако предприятието не успее да се справи с разходите си. А за да го направи, ще трябва да увеличи себестойността на продукцията, която произвежда. Това пък неминуемо ще доведе до огромна инфлация", коментира той.

 

Младенов адмирира решението на служебното правителство да подпомогне енергийно интензивните сектори в българската икономика със 110 лева за мегаватчас изразходвана електроенергия. Но критикува остро факта, че на този етап решението остава на думи и на практика е само едно добро пожелание.

 

"Изключително обезпокоително е това. Тези 110 лева все още не са стигнали до българския бизнес. А още по-лошото е, че няма методика, по която това да се случи. Не е ясно дали тези средства ще бъдат давани на ЕРП-тата или първо ще бъдат плащани на българските предприятия, а след това ще бъдат реимбурсирани. Факт е, че методика за оценка и за изплащане на тези помощи все още няма. Това изключително много ме смущава. Ако чакаме да минат изборите, а след това да бъде сформирано редовно правителство, за да бъде определена тази методика, забавянето става огромно. А предприятията си получават сметките всеки месец и са длъжни да ги плащат", коментира кандидатът за народен представител от "БСП за България".

 

Според Станислав Младенов, единствено бързи действия на служебното правителство и след това разум от страна на партиите при съставяне на редовно, както и смели и точни експертни мерки, биха довели до предотвратяване на очертаващите се през следващата година много тежки последствия от струпването на кризи в държавата - здравна, енергийна, икономическа и социална.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2249 |05.11.2021 Стоян Мирчев, БСП: В момент на кризи ролята на държавата е да помага . 0| 2284 |01.11.2021 Корнелия Нинова: Не може да си позволим в зимните месеци да оставим държавата без управление . 0| 2396 |31.10.2021 Станислав Младенов: България се нуждае от управление, което да продължи промяната . 0| 2327 |29.10.2021 Станислав Младенов: Управленската програма на БСП е насочена към икономическия растеж на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ