Реклама / Ads
0| 2997 |31.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Иван Гранитски: Трябва да възродим Отечеството, което през последните години е в опасност

.
Източник: БСП-София
Основната задача и голямото предизвикателство пред следващото Народно събрание ще бъде възстановяването на икономиката на България след кризата, заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов.
 

Дълги години избягвах политическия живот. Но сега реших, че е крайно време да се включа, за да се спре опростачването на българския политически живот, за да се спре с работата на парче и за да се намери воля да се възроди Отечеството, което през последните години е в опасност. Това каза член-кореспондентът Иван Гранитски, който е кандидат за народен представител от „БСП за България“ от 25 МИР, по време на среща с академици. В нея участваха председателят на БСП-София Калоян Паргов, акад. Атанас Атанасов, акад. Васил Сгурев и проф. Ваня Добрева, която е зам.-председател на Градския съвет на БСП - София.

 

„Това е и мой ангажимент към БАН, тъй като смятам, че от първия ден на следващото Народно събрание всички комисии трябва да стъпват върху експертизата на учените от Академията. Ако това се случи, може би ще преодолеем тази криза на духовността“, заяви още Гранитски.

 

„Темата за науката, висшето образование и технологиите е безкрайна. Следващото Народно събрание трябва да положи много усилия и да подкрепи високите технологии, трябва да се върне професионалното образование. Бяха ликвидирани не само техникуми по електроника и машиностроене, но и техникуми, свързани със селското стопанство. Бяха ликвидирани цели институти“, допълни още Гранитски.

 

„Светът е на много високо ниво, а ние сериозно изостанахме. Имаме много добре обучени хора, които избягаха в чужбина, но имаме и много потенциал в страната. Държавата трябва да каже кои са нейните приоритети, защото съобразно тях трябва да развие съответното образование и наука. Трябва да разработим нови технологии и да ги превърнем в иновации, които да носят на страната тази добавена стойност и тази конкурентоспособност“, заяви от своя страна акад. Атанас Атанасов.

 

„В целия свят са единодушни, че трябва да се развиват информационните технологии и цифровизацията. Силни са тези държави, които се базират на собствени високи технологии и там добавената стойност е много по-голяма“, каза акад. Васил Сгурев.

 

По думите му проблемът на всяка държава са инвестициите. „Откъде ще дойдат инвестиции, защото който не инвестира, той няма никакви технологии? Но на какви инвестиции може да разчитаме ние? Естествено на чужди. Има много фондове, които дават средства срещу определени технологии и постижения. Ние също трябва да използваме възможностите, които дава ЕС. Не по-малко важни са и вътрешните инвестиции“, добави още той.

 

„Трябва държавата и аз се надявам с програмата, която предлага левицата, да има едно по-разумно отношение към науката. През последните години държавата неглижира БАН“, каза Гранитски и добави, че там работят едни от най-умни и достойни учени.

 

„Основната задача и голямото предизвикателство пред следващото Народно събрание ще бъде възстановяването на икономиката на България след кризата, която предизвика все още бушуващият вирус КОВИД-19“, каза на срещата председателят на БСП-София Калоян Паргов.

 

„ЕС ще отдели милиарди за възстановяване на държавите-членки в следващите 2 години и това е изключителна възможност българската икономика да бъде поставена на нови релси“, заяви още той.

 

По думите на Паргов важният въпрос е какъв ще бъде българският План за възстановяване и как ще бъдат използвани тези над 10 млрд. евро, които страната ни ще получи за тази цел. „Тук е важната роля на БАН. Академията трябва да предложи своето виждане за приоритетните сектори и отрасли и за това в каква посока да бъдат насочени тези средства“, категоричен беше той.

 

„До момента е ясно, че "Планът Дончев" предвижда още от същото, което познаваме от последните 10 години. А България не бива да пропуска възможността да ориентира икономиката си към високите технологии, които да имат своя подобаващ процент от БВП“, заяви лидерът на БСП-София.

 

Според него ще е признак на сериозна недалновидност държавата да похарчи тези милиарди отново за асфалт, след като от 2007 г. ЕС отделя средства, а България не може да се справи с базисната си инфраструкутра.

 

„Крайно време е да обърнем внимание и да надградим икономиката - от развиваща се, да станем развита. Зная, че екипът на БАН мисли сериозно по тези въпроси и е важно да бъде чут. Защото българската икономика има нужда от ново начало след справянето с пандемията от КОВИД-19“, категоричен е Паргов.

 

„Време е в Народното събрание да се включат крупни национални фигури, със съответния авторитет, а не само такива, които са лоялни към своите председатели. Един от хората, който трябва да влезе в следващото Народно събрание, е именно Иван Гранитски“, заяви проф. Ваня Добрева и добави, че той може да оглави Комисията по култура в следващия парламент.

 

По думите й само с хора като Иван Гранитски в политиката страната може да върви напред.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4455 |30.03.2021 Десислава Иванчева за легализирането на медицинската марихуана . 20| 3963 |28.03.2021 Ген. Съби Събев: Задължително България трябва да инвестира средства в нова военна техника . 0| 3210 |28.03.2021 Инж. Янко Янков: МО трябва да се освободи от имотите с отпаднала необходимост . 5| 3278 |26.03.2021 Цветанов и Вълнев: В парламента трябва да се разпределят парите на данъкоплатеца, а не от джипката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads