Реклама / Ads
0| 2746 |30.03.2023 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2023

Атанас Ненков, водач на „ЛЕВИЦАТА!“ в Хасково: Имаме дефицит и той е липсата на справедливост

.
Източник: "ЛЕВИЦАТА!"
Кандидат за народен представител и водач на листата на КП „Левицата!“ за 29 МИР Хасково област.

Атанас Ненков е роден в Хасково. Завършил е УНСС-София, магистър по икономика със специалност „Счетоводство и контрол“ и магистър по право в Югозападен университет – Благоевград. В системата на МВР е работил в секторите „Икономическа престъпност” и „Борба с организираната престъпност”. За кратко е напуснал правоохранителните редици, за да заеме длъжността директор на „Топливо-АД”, след което отново се завръща като  началник на РУ Хасково. Последните му длъжности в системата са началник отдел „Охранителна полиция”, директор на ОД на МВР-Хасково и съветник на министъра на вътрешните работи. Влиза за първи път в политиката като водач на листата на коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ за 29 МИР Хасково.

 

Какво бихте променили в МВР?

 

Работата на МВР винаги е във фокуса на вниманието на хората. Тя е видима и много често гражданите свързват добрия си начин на живот със степента на сигурност. Зад всеки един случай стои човешка съдба и живот. Не знам за друга сфера да са правени толкова реформи през последните години. Ще  се опитам само да ги маркирам: липса на дългосрочно планирани и визия за устойчива промяна в МВР; повишаване качеството на доставяната от министерството услуга и комуникация МВР-граждани; приемане на единна система за мотивиране и кариерно развитие;

 

И май реформата в най-силовата институция е до кривата круша?

 

В МВР има за решаване тежки структуро-функционални проблеми. Но затова е необходим сериозен анализ на вътрешното министерство. В последно време смятам, че чувството за несправедливост и ненаказаност на правонарушителите смачква българите. Имаме дефицит и той е липсата на справедливост. 

 

Служителите в МВР също желаят адекватна реформа. Но тя да не е на парче. МВР продължава да е институция изцяло зависима от човешкия фактор и отдалечена от високите технологии. Проблем в МВР са щатовете критериите за подбор. Всяка реформа започва със съкращения, чийто резултат е намаление на служителите, работещи на терен. Не бива да се подценява и обучението на полицаите и регламента в кариерното им развитие. Необходимо е материално-техническо обезпечаване на работата им и въвеждане на технологии, намаляващи бюрокрацията, която ги задъхва и ги прави неефективни.

 

Което много силно пролича, когато говорим за мигрантския поток?

 

На границата има пробиви и тези причини са свързани с нейния контрол. Необходимо е да се намерят пари за закупуване на голям брой технически средства, включително и за наблюдение по въздуха, с които да работят колегите, да се обучи граничния състав. Много специалисти отдавна твърдят, че три са нивата на стратегическото оборудване – сензори и технически средства за контрол, видеонаблюдение и радиолокация и полицейски сили. Личното ми мнение, че т.нар.телена ограда, изградена с много пари не е надеждна защита.

 

Трябва да сме на ясно, че говорим за добре изградени престъпни структури, които действат  по цялата карта на Европа. Опитите за незаконни преминавания на границата между България и Турция не намаляха тази зима, за разлика от предишните. Миграционният натиск от началото на тази година е приблизително два пъти по-голям в сравнения със същия период на миналата година. Международните престъпни структури,  занимаващи се незаконна миграция, имат добре изградени мрежи с огромен финансов ресурс. Затова е важно да осъществяваме бърз обмен на данни, за да се противодейства в реално време на територията на няколко балкански държави.

 

Нелегалната миграция много бързо се превърна в печеливш бизнес за престъпните мрежи. Свидетели сме на разрастването на контрабандата на хора, съпътствана от все по-чести прояви на насилие и загуба на животи. Необходимо е засилване на сътрудничеството с държавите и европейските агенции, тъй като престъпните мрежи действат всеобхватно по целите миграционни маршрути.

 

Полицаите недоволстват. Как ще защитите интересите им?

 

Оценявам високо тежките отговорности, които полицейските служителите са поели, когато са избрали своята професия – да служат на другите хора. В този смисъл  изказвам и своята огромна благодарност към всички тях, защото този избор е висша форма на патриотизъм.  Както полицаите, така и пожарникарите имат нужда от по-добри условия на труд и увеличение на заплатите, включително и на извънредния такъв, което да покрие инфлацията и годините разлика при увеличение на заплатите в държавните администрации. Необходимо е да се знае и какви са очакванията на обществото, какво иска то от системата. Но на МВР в последно време се вмениха много отговорности – от това да разкриват престъпления до това да обикалят по домовете с учителите да издирват избягали от час ученици.

 

МВР има дефицит откъм висококвалифицирани кадри, особено откъм оперативни служители. Има отлив на мотивирани млади служители. Доста от тях са ангажирани постоянно в командировки при охрана на държавната граница, както и при масови мероприятия в други градове. Има нужда от нови форми за коректно изчисляване на работното време и заплащане за работа с класифицирана информация. Полицейските служители имат остра необходимост от  функционално полицейско облекло,  от материално оборудване и медицинско обслужване.

 

Войната между МВР и прокуратура не спомага ли за по-ниското качество на полицейската работа?

 

Ако има война между двете ведомства, това е знак за очакваща политическа криза и единствените с интерес от подобна война имат престъпниците. Не мога да коментирам как е по други места, но в нашия регион, аз война не съм усетил. МВР и  прокуратура трябва да работят  съвместно, защото това е най-добрия инструмент за борба с престъпността. И двете институции следят за спазването правата на хората и да създават чувство за ред и спокойствие.   Независимо кой е начело на тези държавни институции, те трябва да си взаимодействат.

 

Това, което казвате може и да е така. Все пак до онзи ден бяхте част от МВР. Кое смятате, че е заплаха за националната ни сигурност, например корупцията?

 

Хората се страхуват да подават сигнали за корупция. И не само това – те мислят, че това е загубена кауза. Да търсиш сметка от корумпираните, трябва да си икономически независим, а това е непосилно особено за хората в малките градове. Чувал съм хората да казват, че „няма смисъл, моето действие няма да промени нищо”.

 

Но много често, когато говорим за корупция се сещаме само за подкуп, длъжностни присвоявания, злоупотреба със служба, контрабанда и т.н.  но се сещам и за един друг пример, който в последно време пренебрегваме, който също стои заплашително за сигурността ни. По данни на Института по пазарна икономика област Хасково се представя незадоволително в сферата на образователните индикатори.

 

Няма да коментирам резултатите на учениците. Мисълта ми е за социалното изключване на младите хора. За тези от така наречените групи младежи, живеещи в рискова среда и такива отпаднали рано от образователната система. Те често компенсират с действия, които се превръщат в заплаха за сигурността.

 

По време на регистрацията на РИК казахте, че си тръгвате удовлетворен от системата.

Тръгнах си от МВР с високо вдигната глава и с много положителни емоции. МВР остава в сърцето ми.  Действията ми винаги са се ръководили  в името на закона и с грижа към хората.  Това е много голяма част от моя живот и аз съм удовлетворен, че извървях пътя си достойно.

 

Може ли честно да кажете, със смяната Ви от директор не станахте ли жертва на политическа интрига?

 

Само ще кажа, че политизирането на ведомството не позволява  да се случва надеждна стратегия за реформа и развитие в МВР.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3018 |23.03.2023 Владимир Маринов, водач на „ЛЕВИЦАТА!“ В 17 МИР Пловдив област: С изричането на неистини няма как да убедите хората, че сте по-добри от другите . 0| 2964 |21.03.2023 Атанас Ненков, водач на „ЛЕВИЦАТА!“ в Хасково: МВР има нужда от сериозна реформа и висока експертиза . 4| 2809 |18.03.2023 Атанас Ненков, „ЛЕВИЦАТА!“: За да спре спиралата от избори, на 2 април да гласуваме с № 14!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads