Реклама / Ads
1| 3279 |22.03.2023 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2023

„ЛЕВИЦАТА!” призова за отмяна на разрешението на кариерата в землището на Горнослав, общ. Асеновград

.
Пловдивска област
От „ЛЕВИЦАТА!” подкрепиха протеста на селата Долнослав, Горнослав, Червен, Искра и Добростан, които се борят да спрат изграждането на голяма кариера в региона, за да не се допусне унищожаването на един от най-красивите региони в Пловдивска област и да бъде тровен живота на хората, техния поминък и природата. Според Мая Манолова, която отново беше на протеста срещу кариерата МОСВ може да отмени доклада по ОВОС или да изготви нов, който да не допуска съсипващата околната среда кариера.
 

Представители на „ЛЕВИЦАТА!" вече са сезирали служебния министър по екологията и с цел да избегне политизиране на казуса, ще го доведе при протестиращите след изборите. Мая Манолова предупреди, че срещу 700 000 лв. концесионен приход за хазната, щетите ще са за десетки милиони левове. Според нея, бъдещето и природата на цял регион, живота и здравето на хората не могат да се измерват в пари и добави, че успешното придвижване на тази процедура не би било възможно без опъването на чадър над фирмата, която си мисли, че може да безчинства в този регион. Въпреки протестите на хората, фирмата се е справила в съда за рекордно късо време. „За да почне да копае и да обезобразява Родопите, значи има силни протекции. Дошло е време да спрат институциите и политиците да слугуват на икономически силните, които да унищожават България. Това няма общо с изборите, не се предавайте и се борете докрай. На първо място е интереса на българските семейства и опазването на природата.", заяви Мая Манолова.

 

Срокът на доклада от 2014 г., който разрешава съществуването на тази кариера е изтекъл на 8-ми януари 2023 и няма правно действие. Становището на Министерство на околната среда и водите е, че има две решения – или да бъде възстановена процедурата по изготвяне на нов доклад и да се провери отново как ще се отрази тази кариера на водата, почвата, животинските видове, въздуха, поминъка и хората от засегнатите райони, или да се пристъпи към нова процедура, която да докаже, че тази кариера няма място в землището на село Долнослав.

 

Протестът се премести пред кметството на Асеновград, но нито кметът, нито общинските съветници излязоха да разговарят с хората.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3205 |21.03.2023 „ЛЕВИЦАТА!”: Ще спрем безобразията на ТЕЦ „Бобов дол” . 0| 3166 |20.03.2023 ПП-ДБ призова ЦИК да използва флаш паметта на машините срещу грешки в протоколите . 8| 6592 |19.03.2023 Защо от европейската партия, в която членува ДПС, призовават да се гласува за ПП и ДБ? . 3| 3084 |15.03.2023 Стабилна икономика, овладяване на инфлацията и ефективни надзорни органи са главната мисия на „ЛЕВИЦАТА!”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads