Реклама / Ads
1| 3148 |17.03.2023 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2023

”ЛЕВИЦАТА!“ ще работи за връщане на българския спорт на челните места в световните класации

.
Няма да свирим фанфари и да режем ленти, ние ще работим за да върнем българския спорт там, където му е мястото - в челото на световния спорт. Сред първите ни задачи в 49-ия парламент ще са изработването на така необходимия закон за спорта, въвеждането на задължителен спорт в училищата, по примера на Италия, въвеждане на данъчни облекчения за компании, инвестиращи в спорт и спортни съоръжения, както и преразглеждане на наемите на спортните съоръжения.
 

Това заяви Татяна Дончева по време на срещата-дискусия за проблемите в спорта, организирана от „ЛЕВИЦАТА!“ и кандидатите на коалицията за следващия парламент. В разговора се включиха легендарни български спортисти, като Борислав Кьосев, Румен Дунев, Пламен Марков и Антон Коджабашев.

 

Като най-тежък и спешен беше посочен проблемът със спортната инфраструктура и съоръженията. За бившия национален селекционер по футбол Пламен Марков в последните години държавата е абдикирала от спорта и не просто не строи съоръжения, но и не стопанисва тези, които има. Това от ствоя страна води до липса на тренировъчни бази, елемнтари условия за провеждане на тренировки, а оттам - и липса на мотивация в треньори и спортисти.

 

„Наследихме зала „Христо Ботев“ в окаяно състояние. В нея сме вложили средства за подобряване на отоплението, трибуните, но те са крайно недостатъчни, за да извършим необходимия цялостен ремонт. Държава в момента бяга от отговорност и подкрепа за българския спорт и резултатите на националните отбори са пряко следствие от тази политика“, заяви Борислав Кьосев, член на УС на Българска федерация по волейбол.

 

Сходна ситуация описа и бившият футболист на Левски и ЦСКА Станислав Ангелов – Пелето, който от години се опитва да подобри условия на стадион „Раковски“. „Няма как при едва 150 млн. лв. бюджет за спорт да искаме да имаме здрави българи и високи спортни резултати. Подобни дискусии трябва да станат редовни, а не хората, които сме вложили знанията си и времето си, за да помагаме, да се молим постоянно за елементарна подкрепа“, каза още той.

 

„Когато не са дават средства за спорт, се увеличават парите за здраве, за лечение“, заяви в подкрепа на димуте на Станислав Ангелов, Иван Янев председател на спортна федерация за хора със зрителни увреждания.

 

Трикратният световен шампион по вдигане на тежести Антон Коджабашев, който е и водач на листата на „ЛЕВИЦАТА!“ в Бургас, поиска обяснения за състоянието на зала „Христо Ботев“ от ГЕРБ, при чието правителство са изсипани милиони левове. „В тази зала съм поставил три световни рекорда и виждайки я толкова амортизира ми става изключинелно тъгно. Дупките и кривия под ли са видимите резултати от ремонта на залата?“, попита Коджабашев.

 

Сериозно внимание в дискусията беше обърнато на масовия спорт, спортните училища и необходимостта от създаване на елементарна физическа и спортна култура у децата. Като основни проблем отново бяха посочени материалната база, липсата на достатъчно финансиране и квалифицирани кадри, които да менажират спортните училища и паралелки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3143 |17.03.2023 ”ЛЕВИЦАТА!“ настоява читалищата в страната да се развиват с отчисления от хазарта . 3| 3377 |17.03.2023 Иван Мандински: “ЛЕВИЦАТА!” ще възстанови социалната държава в услуга и грижа за гражданите . 1| 3246 |17.03.2023 „ЛЕВИЦАТА!“ и работодателите откриха много допирни точки в приоритетите си . 3| 3351 |16.03.2023 ”Левицата!” ще внесе закон за ограничаване на банковите такси, лихви и разходи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads