Реклама / Ads
0| 3149 |17.03.2023 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2023

”ЛЕВИЦАТА!“ настоява читалищата в страната да се развиват с отчисления от хазарта

.
„ЛЕВИЦАТА!“ представи идеите си за развитие на културата на събитие, в което участие взеха знакови лица от областта на културата и изкуствата, като акад. Васил Сгурев, акад. Александър Александров, чл. кор. Иван Гранитски и Ивайло Мирчев, солистът на Държавния музикален театър Марчо Апостолов. Обсъдени бяха проблемите в сектора и липсата на визия до момента за тяхното решаване и липсата на управленска компетентност.
 

„ЛЕВИЦАТА!“ ще работи за отделяне на 1 процент от брутния вътрешен продукт за култура, приемане на стратегия за развитие на културата, поставяне на акцент върху обновяването на читалищната мрежа в цялата страна, както и за промяна в начина за финансиране на сценичните изкуства.

 

„Ние сме млада формация, но много добре познаваме проблемите на културата. Има сериозни проблеми, които не могат да бъдат разрешени без законодателни промени. На първо място трябва да говорим за постепенно достигане на един процент от БВП.

 

Поставил съм този проблем за първи път още през 2009 г.  и оттогава до сега няма развитие“, сподели по време на дискусията проф.  Любомир Халачев, водач на листата на „ЛЕВИЦАТА!“ в Кърджали. Според него е много важно как ще бъдат харчени тези средства. „Тази година бяха върнати 100 млн. от общо 300 млн. от бюджета на Министерството на културата, защото те не бяха правилно управлявани. Самият факт, че парите на археолозите вместо на 1 юни, бяха дадени на 1 септември, свидетелства за  административна и управленска немощ. Две години подред връщаме по 30 млн. се връщат на година от средствата за филми, защото правилникът е така направен, че не дава възможност средствата да се усвояват бързо“, допълни проф. Халачев.

 

„В сферата на културата за последните 30 години липсва каквато и да е кодифицирана мисъл. „ЛЕВИЦАТА!“ има идея да се създадат възможности децата от цялата страна да имат достъп и възможности да учат различни музикални инструменти. Аз съм творение на детската филхармония „Пионер“, която е единствена по рода си в света.  Обмисляме този проблем за децата да бъде решен с едно допълнително целево финансиране на читалищата за обучения на децата по музикални инструмент“, каза пред участниците в срещата Татяна Дончева - водач на листите на „ЛЕВИЦАТА!“ в столичния 24 МИР и във Велико Търново.

 

„В момента в Закона за хазарта има текст, според който процент от парите да отиват за културата, но на практика той никога не е прилаган и никога не е смятано какви пари да отчисли хазарта и как да ги отчисли, за разлика от спорта. Затова “ЛЕВИЦАТА!“ ще настоява реално средствата от хазарта да отиват за развитие на читалищата“, каза още Татяна Дончева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3384 |17.03.2023 Иван Мандински: “ЛЕВИЦАТА!” ще възстанови социалната държава в услуга и грижа за гражданите . 1| 3249 |17.03.2023 „ЛЕВИЦАТА!“ и работодателите откриха много допирни точки в приоритетите си . 3| 3358 |16.03.2023 ”Левицата!” ще внесе закон за ограничаване на банковите такси, лихви и разходи . 2| 3054 |16.03.2023 ЛЕВИЦАТА с акция срещу увеличаването на банковите лихви и такси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads